Úvod ZdravíPohyb Jezte více bílkovin, naučte se mentální přípravě. Co radí odborníci do roku 2022?

Jezte více bílkovin, naučte se mentální přípravě. Co radí odborníci do roku 2022?

od Rungo

Začátek nového roku, je jako stvořený pro to začít dělat věci jinak. Oslovili jsme proto čtyři odborníky a poprosili je, aby čtenářům Rungo.cz dali jednu radu, díky které by se jim mohlo sportovat a žít lépe. Přečtěte si, co doporučuje například lékař Sigmy Olomouc Jiří Lošťák či sportovní psycholog třineckých Ocelářů Václav Petráš.

Margit Slimáková
specialistka na zdravotní prevenci a výživu

„Jako základ každého jídla vyberte zdroj bílkovin, jako jsou třeba ryby, vejce, luštěniny, maso nebo mléčné produkty.  Bílkovina vám zajistí živiny a hlavně zasytí. Spolu s bílkovinou je v potravinách i přirozeně tuk, který zajistí jídlu chuť. 

A to nejdůležitější – k bílkovině si dopřejte dostatek zeleniny. Ta dodá živiny a vlákninu, tedy objem a zasycení. Typická sacharidová příloha, jako jsou třeba brambory, rýže nebo kvasové pečivo, může být zdravou a běžnou součástí jídel, nejsou ale nezbytné. Přidávejte je proto podle zdravotního stavu a chuti. Mezi hlavními jídly nepojídejte a když jste v běhu, raději si místo spolknutí první nezdravosti, která se namane, dopřejte prospěšné hladovění.“

Roman Juřík
fyziofitness trenér, Centrum pohybové medicíny Pavla Koláře

„Pro vaše čtenáře mám jednu radu. Radu, která je obzvlášť v této kovidové době, opravdu důležitá. Hýbejte se, a to pravidelně. Nezáleží na tom, jestli půjdete běhat, na kolo, lyže, běžky nebo třeba do posilovny. Sportem posílíte svoji imunitu a navíc budete mít čistou hlavu. Pokud nejste žádní velcí sportovci, klidně využijte hezkého počasí a běžte se projít ven na čerstvý vzduch. 

Většina dnešních problémů s pohybovým aparátem pramení z nedostatečné nebo neadekvátní pohybové činnosti. Absence pohybových aktivit je hlavní příčinou bolesti svalů, šlach a kloubů. Přitom každý z nás ví, jak moc je to důležité. 

Pokud jste byli delší dobu neaktivní, a nyní byste se chtěli pustit do cvičení, může být dobré prokonzultovat svůj zdravotní stav se sportovním fyziologem a trenérem, tak abyste předešli případným problémům. Nevhodně nastavenou intenzitou a špatnou technikou si můžete jen ublížit.

Dalším důležitým místem, které byste si měli pohlídat je pracovní prostředí. Za naprosto nezbytný prvek považuju ergonomii pracovního prostředí. Dlouhodobá stereotypní činnost zvyšuje nároky na pohybový aparát a může způsobit bolesti krční a bederní páteře, ramenního a loketního kloubu nebo zápěstí. Z tohoto důvodu je kompenzace vskutku nezbytná. 

A na závěr bych jen dodal: Méně stresu, méně bolesti, zato více radosti a chuti sportovat!“

Václav Petráš
sportovní psycholog, HC Oceláři Třinec

„Naučte se dopředu mentálně připravovat na překážky, které vás potkávají. Pokud se třeba občas vykašlete na trénink, protože jste frustrovaní z práce, vezměte si papír a podrobně rozeberte, z čeho tyto pocity vycházejí či jaké výmluvy v tu chvíli využíváte. Následně si k jednotlivým bodům plánujte lepší reakci:

Co bych mohl příště udělat pro to, aby mě kritika šéfky tak nerozhodila? Jak příště zareaguji na myšlenku, že dnes trénink vynechám, protože jsem stejně rozčilený a nemá to cenu? Co mi pomáhá, když na nic nemám chuť?

Podobná příprava vám pomůže lépe rozumět tomu, co se s vámi v různých situacích děje a umožní vám promyslet si své budoucí kroky s chladnou hlavou, nikoli ve chvíli, kdy se necítíte dobře. O to lépe se vám pak budou tyto kroky realizovat.“

Jiří Lošťák
ortoped, ošetřující lékař Sigmy Olomouc

“Jako ortoped bych vám rád dal jednu radu: Chraňte si svá kolena. Budou vás totiž nosit celý život. Mít svůj vlastni kloub po celou dobu života, je opravdu cenné, protože případné nevratné změny kloubní chrupavky mohou výrazně omezit váš aktivní život. Důležitá je zejména prevence úrazu. Nepodceňujte varovné signály vycházející z kloubu, zejména déle trvající bolest. 

Klouby nepřetěžujte nadměrnou zátěží. Vyvarujte se zbytečným úrazům, zejména z hecovaní. Ideálně všeho s mírou a s ohledem na vaše možnosti. Sportujte pravidelně, nikoliv nárazově. Před každou větší aktivitou se důkladně zahřejte a protáhněte svaly. K udržení kolen v dobré kondici napomáhá i správná obuv. Pokud se vydáváte pravidelně běhat, vybírejte spíše měkčího povrchy, nikoliv asfalt, na kterém kolena trpí.”

Autor textu: Marie Sehnálková

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky