Úvod ZdravíPohyb Jak si sám namasírovat záda: čtěte si na „lotosových květech“

Jak si sám namasírovat záda: čtěte si na „lotosových květech“

od Karolína Hornová
Podložka Pranamat ECO

Prostě si jen lehnout, otevřít kvalitní literaturu nebo pustit seriál a zároveň si užívat účinnou masáž? Kvalitní akupresurní podložky, jako třeba Pranamat ECO, to umožňují. S fyzioterapeutkou Mgr. Kateřinou Honovou shrnujeme, jak akupresura funguje, jak takovou pomůcku používat, i kdy už raději oslovit odborníka.

Tento článek je posledním z miniseriálu Jak si sám namasírovat záda. V prvním jste se dozvěděli, jak účinně použít tenisák, v druhém objevili „zázračný“ válec, který by mimo jiné neměl chybět v domácnosti každého aktivního sportovce a dnes si představíme třetí a poslední účinný nástroj, který pomůže s domácí automasáží zad.

Akupresurní masáž zad na podložce Pranamat ECO

„Komplexní masáž celé plochy zad absolutně bez práce, jen tím, že si lehnu a budu ležet na nějaké podložce? Super!“ To mě při pohledu na fotky s akupresurní podložkou hned několika mých kamarádů-sportovců napadlo jako první. No jo, jenže pokud chceme investovat do kvality (a přiznávám, i do pěkného designu), není to zrovna levná záležitost – set podložky a polčtářku stojí přes pět tisíc korun. „Fakírskou podložku“ si tak nejdřív půjčuji, abych zjistila, co všechno umí.

Technika masáže pomocí akupresurní podložky: Je to jednoduché – podložku a polštář si nastavíte tak, jak je vám to pohodlné (mě polštář „bavil“ pod bedry nebo naopak pod šíjí). Lehnete si, uvolníte se, dýcháte a ležíte vždy zhruba 15 až 20 minut, což je podle studie optimální doba masáže. Prvotní pocit je překvapivý, silný, ale po pár minutách vlastně už příjemný. Něco jako v sauně. Výrobce slibuje stimulaci produkce endorfinů, které působí jako tělu vlastní léky na bolest. Pokud je toho známkou onen celkově příjemný pocit po zvednutí se z podložky, tak mohu tento efekt potvrdit… Výhodou je i to, že jednotlivé podložky a polštáře lze různě nastavit a „masírovat“ tak při četbě nebo sledování filmu.
Podložka Pranamat ECO
Akupresurní podložka masíruje sama – třeba při četbě kvalitní literatury
Pranamat ECO
Masážní výstupky Pranamat ECO na první ulehnutí překvapí. Následuje ale příjemný hřejívý pocit.

V případě akupresurních podložek se (na rozdíl od válců a míčků) moc nevyplatí šetřit. Platí, že jsou lepší a horší, a ty horší mohou mít bolestivě pichlavé výstupky, nebo se mohou rychle opotřebovat. Na Pranamat ECO se mi osobně líbí fakt, že se vyrábí v Evropě, a také, že má patentovanou konstrukci masážních „lotosových květů“. Akupresurní podložky byly i předmětem mnoha studií (lze si je projít souhrnně v tomto článku). Zmiňují podložku jako vhodnou alternativu, když není k dispozici klasická masáž zad, jako podpůrnou terapii při léčbě potíží se zády pod dohledem odborníka, ale i jako pravidelnou prevenci, přinášející kromě zdravějších zad i „vedlejší efekty“ – třeba zmírnění migrény nebo zlepšení spánku.

Výstupky podložky působí po celé ploše zad a konstantním tlakem přenášejí hluboko do svalů. „Akupresurní podložky působí na principu přetonizování svalů přes kožní receptory tím, že se oblast více prokrví,“ vysvětluje Kateřina Honová. Výsledkem pak je uvolnění svalů a lepší svalový tonus, ale podle výrobce také uvolnění tlaku na nervový kořen (tedy tzv. „uskřípnutého nervu“) do 30 dnů pravidelného používání. Prohřátí, prokrvení a uvolnění svalů lze ale velmi dobře pocítit už po prvním použití. Já podložku používám jako relaxaci po sezení u počítače a pro regeneraci po cvičení na zádové svaly – především, pokud nemám náladu na „rolování“ a chci u masáže už i odpočívat.

Otázkou je, zda podložka s tak snadným použitím může skýtat vůbec nějaká úskalí. Podle Kateřiny Honové je důležité se k těmto pomůckám neupnout v případě závažnějšího problému nebo zranění: „Pokud je příčina bolesti v zádech řetězením příčin odjinud, tak efekt budou mít spíše pouze podpůrný a bolesti daného člověk nezbaví. Vždy je třeba řešit příčinu, nejen symptom, kterým bolest v zádech může také být.“ Co se ale týče namožených svalů po cvičení nebo ze špatného sezení a masáže především ve smyslu regenerace, nebo naopak zahřátí, přípravy a uvolnění napětí, byla pro mě Pranamat ECO velice zajímavým objevem, který jsem začala pravidelně zařazovat do své „rutiny“ před spaním.

Poslouchejte své tělo (a odborníky!)

Výrobce podložky Pranamat ECO i odborníci a různé studie se shodují v tom, že pokud má být domácí akupresurní masáž účinná, je třeba ji provádět pravidelně a trošku zapojit i trpělivost. To se mi potvrdilo i v praxi – zatímco třeba roller vyřešil ztuhlost namožených zad prakticky ihned, u podložky efekt tak instantní nebyl. Osvědčila se mi ale na dlouhodobější obtíže (přiznám se, že na záda cvičím poměrně málo, takže se občas ozvou – především pookud celý den nevhodně sedím). Poslední dobou mě pobolíval trapézový sval – po týdnu používání podložky jsem si uvědomila, že ztuhlost a mírnou bolest už necítím.

Podložku používám pravidelně především v rámci prevence a „wellness“ – tedy buď přímo po běhání či cvičení, nebo na dvacet minut před spaním. Ležení na podložce záda (nebo jinou část těla) velmi příjemně prokrví a uvolní a ztuhlost tak nemá šanci se „střádat“ a třeba vykrystalizovat v něco nepříjemnějšího. I u akupresurní podložky ale platí to, co fyzioterapeutka Kateřina Honová zmiňovala u předchozích masážních pomůcek – pokud bolest vzniká sama od sebe, bez přímé návaznosti na úraz, nebo přetrvává dlouhodobě, je namístě opustit domácí metody a svěřit se do péče odborníka, který provede kineziologický rozbor vašeho pohybového aparátu a doporučí postup na míru – třeba právě i s využitím těchto pomůcek.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky