Úvod VybaveníBěháníSporttestery Sporttester: Virtuální trenér, kterého začínající běžci ocení, HUAWEI WATCH GT Runner

Sporttester: Virtuální trenér, kterého začínající běžci ocení, HUAWEI WATCH GT Runner

od Karel Holub

Chytré hodinky HUAWEI Watch GT Runner umí běžcům pomoct s tréninkem. Stačí zadat pár základních údajů a aplikace vám sestaví tréninkový plán, který se přenese do hodinek i do vašeho kalendáře, pokud budete chtít. Chytrý asistent vás provede celým procesem a tréninkový plán sestaví jak pro úplné začátečníky, tak pro zkušené výkonnostní běžce. A jak dopadlo jeho testování?

Tréninkové plány najdete v mobilní aplikaci a začnete výběrem svého běžeckého cíle. Vybrat si můžete plán pro úplné začátečníky 3k beginner plan, který vás má zlehka rozběhat a hlavně pomoct vytvořit si správný návyk na pravidelný pohyb. Nebo třeba plán Basic running plan, který se zaměřuje spíš na zdravotní benefity běhání a pravidelného pohybu. Pokud máte poněkud vyšší ambice, můžete si vybrat z plánů od pěti kilometrů po maraton. Všechny běžecké plány jsou zatím k dispozici pouze v angličtině, ale Huawei slibuje, že brzy přidá i další jazyky. Nicméně samotné plány jsou popsané jasnou, stručnou angličtinou a neměl by být problém pochopit, jaký trénink vás čeká a co je jeho cílem.

Pro testování jsem si vybral tréninkový plán na maraton a půlmaraton. Obě tratě tvoří základ mého tréninku a mám dost zkušeností na to, abych mohl posoudit, jak kvalitně sestavený plán hodinky nabídnou. Chytrý asistent v prvním kroku prozíravě varuje, že plán nabízí pouze doporučení a jeho následování je na vlastní riziko. Potom si ověří základní údaje (věk, pohlaví, váha, výška) a začne si zjišťovat, jak na tom jste a co je vaším cílem. Zeptá se, kolik kilometrů jste naběhali za minulý měsíc a jaký je váš nejlepší čas za posledních šest měsíců na pětikilometrové, desetikilometrové trati nebo půlmaratonu.

Další dotaz směřuje na datum, které má být začátkem vašeho plánu a jestli trénujete na konkrétní závod. Nakonec se asistent zeptá, jaký je cíl vašeho plánu a velmi hezky indikuje na grafickém posuvníku, jak obtížné bude dosažení cíle. Vypadá to, že chytrý asistent má víc rozumu než spousta běžců, kteří si kladou naprosto nereálné cíle a zlepšení o desítky procent vám zkrátka nebude ani slibovat. Nakonec si domluvíte, kolik a které dny v týdnu chcete věnovat tréninku. U náročných plánů můžete očekávat tréninky pět až šest dní v týdnu.

Po zadání údajů vám aplikace vytvoří tréninkový plán a nabídne možnost synchronizace do kalendáře. Není to ale nutné, protože upomínky budete mít jak v aplikaci, tak hodinkách. Plán má jasnou strukturu a v případě půlmaratonu i maratonu začíná obdobím Base period (objem/základ), pokračuje Improvement period (zlepšování/zrychlování), Strengthening period (posílení) a končí Reduction period (snížení objemů/vyladění). Každé období má jednotlivé tréninky zaměřené na rozvoj specifických cílů a atributů. Base period spočívá hlavně ve vytrvalosti a pravidelném běhu, ale ani tady nejde jen o nudné “motání kilometrů” a trénink si občas zpestříte krátkými intervaly pro rozvoj rychlosti.

V následných obdobích je pak zaměření na rychlost, rychlostní vytrvalost, speciální tempo a zlepšení prahových hodnot. V závěru je to pak vyladění a redukce objemů při zachování struktury potřebné k úspěšnému zvládnutí závodů. Navrženou strukturu tréninků hodnotím velmi pozitivně a obdobně bych si tréninky připravoval sám.

Tréninkový plán vám připraví strukturovaný běh na vybrané dny a sestaví jejich návaznost tak, aby tělo dostalo správný tréninkový impulz, a zároveň aby mělo dost času na regeneraci. U každého tréninku si můžete v aplikaci nebo přímo na hodinkách zobrazit detaily. Dozvíte se, na jaký běh se můžete těšit, cíl tréninku a jaké budou jednotlivé fáze.

Je skvělé, že jednotlivé běhy jsou plánované podle času a jednotkou nejsou kilometry. Tuhle skutečnost hodnotím opravdu kladně a byl bych rád, kdyby si z toho vzalo příklad co nejvíc zejména začínajících běžců, kteří v honbě za kilometry zapomínají na to, že tělo daleko víc zajímá doba strávená pohybem. Jednotlivé fáze tréninku jsou srozumitelně popsané a najdete u nich i rozsah tepové frekvence, ve které se máte pohybovat. Hodinky tak poskytují přesně takové instrukce, jaké můžete čekat od trenéra:„Teď poběžíš 30 minut volně a tepovku si hlídej mezi 130 až 146, následovat bude šest krátkých sprintů z meziklusem a pak vyklusání. Makej!”

Hodinky HUAWEI WATCH GT Runner vám nejen sestaví tréninkový plán podle potřeby, ale také budou průběžně vyhodnocovat jeho plnění a poskytnou vám zajímavou zpětnou vazbu. V aplikaci najdete report, který ukazuje, jak na tom jste s plněním plánu a jaké je očekávání virtuálního trenéra směrem k plnění vašeho vytyčeného cíle. Na začátku každého týdne vám pak aplikace sama zobrazí průběžný report se shrnutím výsledků předchozího týdne.

Na základě toho, jak se vám v uplynulém týdnu dařilo plnit plán, upraví aplikace plán na další týden. To samozřejmě dává smysl ve chvíli, kdy máte delší výpadek v tréninku, nebo kdy jste na začátku přecenili svoje síly a možnosti. V průběhu testování jsem nepozoroval, jestli tréninkový plán bere v úvahu i ostatní pokročilé metriky jako je klidová tepová frekvence, doba potřebná na regeneraci, stres a podobně.

Celkově hodnotím tréninkové plány v HUAWEI WATCH GT Runner jako velmi povedené a s klidným svědomím bych je doporučil pro začínající i pokročilé běžce. Samozřejmě je potřeba mít stále na paměti, že je to jen doporučení a skutečně efektivní trénink musí být ještě více individualizovaný a plánovaný nejen se zaměřením na jednorázové cíle. Pro většinu hobíků bude výrazným posunem už samotný fakt, že budou mít nějaký plán a jasnou strukturu tréninků. Věřím, že tréninkové plány HUAWEI WATCH GT Runner mohou leckomu pomoct dosáhnout svých běžeckých cílů a zlepšit si nějaký ten osobáček.

Přečtěte si dále: První dojmy – Huawei představil hodinky vyloženě pro běžce

Přečtěte si také: HUAWEI WATCH GT Runner – proklepli jsme novinku pro běžce po softwarové stránce

1 komentář

Vítězslav Krnáč 15. 6. 2023 - 11:22

Dobrý den, prosím Vás mají hodinky možnost „zamknout“ tepovou zónu během běhu? Např. vyběhnu a zamknu si aerobní pásmo a při překročení a podkročení mě hodinky signalizací varují. Další dotaz, je možné do hodinek importovovat trasu ve formátu gpx, např, z mapy.cz?

Děkuji Vám

Krnáč

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky