Úvod VybaveníBěhání Zažijte běžecký ráj, ve kterém díky hodinkám nezabloudíte. Návod, jak nahrát trasu do Garminu

Zažijte běžecký ráj, ve kterém díky hodinkám nezabloudíte. Návod, jak nahrát trasu do Garminu

od Karel Holub

Organizátoři závodů už dnes poskytují dokonalý servis. Například trasu závodu ke stažení do hodinek. My jsme si pro vás připravili foto a video návod krok po kroku, jak ji do svého sporttesteru dostat.

Jako příklad nám poslouží blížící se etapový závod 250 ČESKÝ RÁJ (koná se 27. až 28. května), kde vás čeká poctivých 250 kilometrů. S dobrou partou si malebné kopce i výhledy užijete až až, někteří si dokonce sáhnou na dno sil. Nečekaný zážitek navrch by tak byl bloudění, proto je dobře, že všech osm členů týmu bude moct své tři desetikilometrové úseky běžet podle navigace v hodinkách Garmin.

Trasa etapového závodu je rozmanitá, běží se hlavně v terénu a po dokončení závodu budete Český ráj znát opravdu skrz naskrz. Organizátoři si pro vás připravili skvělé mapové podklady, a to jak ve formě gpx souborů, tak také jako trasy pro hodinky Garmin. Ty si můžete jednoduše stáhnout do hodinek, nechat se pohodlně navigovat a soustředit se jen na běh a všechnu tu krásu kolem.

Jak na závodě nezabloudit

Organizátoři závodu 250 ČESKÝ RÁJ ve spolupráci s Garmin a mapy.cz připravili pro běžce detailní mapové podklady. Jednotlivé úseky si můžete prohlédnout na webových stránkách závodu, a pak je jednoduše přenést do hodinek, které podporují navigační a mapové funkce. 

Pokud se při svých bězích spoléháte na hodinky Garmin s podporou mapových a navigačních funkcí, bude pro vás uložení trasy do hodinek opravdu hračka.

Nahrání trasy přes telefon

Nejprve se podíváme, jak jednoduše nahrát trasu do hodinek rovnou z telefonu. Na stránkách závodu stačí vstoupit do sekce Trasa a vybrat úsek, který poběžíte. V popisu si přečtete, co vás na trase čeká a nemine, a pak hned sjedete na odstavec Další informace, kde najdete odkaz Garmin Connect. Na odkaz klepněte a pokud máte nainstalovanou aplikaci Garmin Connect, nabídne vám telefon rovnou její otevření.

Trasa se hned otevře v aplikaci Garmin Connect a můžete se podívat jak na na mapu, tak na detailní údaje o převýšení, délce úseku a prohlédnout si grafické znázornění stoupání. Také si můžete zkusit nastavit cílové tempo, tedy to, jak rychle byste chtěli segment běžet. 

U některých modelů hodinek Garmin budete mít u úseku také možnost rovnou naplánovat PacePro strategii, která bere v potaz i převýšení a případné zpomalení nebo zrychlení v průběhu segmentu. 

Hlavně nakonec nezapomeňte trasu synchronizovat do hodinek. Klepněte na tři tečky v pravém horním rohu a vyberte Odeslat do zařízení. Zvolte hodinky, do kterých chcete trasu nahrát a Garmin se postará o zbytek. Po dokončení synchronizace si zkontrolujte, že se trasa v pořádku přenesla. Postupujte stejně, jako když chcete spustit aktivitu Běh nebo Běh po stezce. Na úvodní obrazovce pak vyvolejte možnosti aktivity a vyberte položku Navigace. Sjeďte dolů na položku Trasy a v seznamu vyberte segment, který jste právě nahráli. Můžete se podívat na mapu úseku, nebo nastavit již zmíněnou strategii PacePro, pokud to váš model hodinek umožňuje. Každopádně stejný postup vás čeká i na samotném závodě, tak si ho raději ještě párkrát vyzkoušejte, ať zbytečně nepanikaříte těsně přes startem.

Trasu můžete také nahrát přímo z mapy.cz. Jak na to vám řekne fotogalerie níže:

Pokud stále tápete, podívejte se na video:

(Nezapomeňte si pustit titulky, které osvětlují, co se na videu děje a kam máte kliknout.)

Nahrání trasy přes počítač

A jak to funguje na počítači? Velmi podobně. V prohlížeči otevřete stránky závodu, najděte sekci Trasa, vyberte váš úsek a pak klikněte na odkaz Garmin Connect. V prohlížeči se vám otevře nové okno s webovým portálem Garmin Connect a rovnou se zobrazí trasa vybraného úseku. Zkontrolujte si, že jste do portálu Garmin Connect přihlášení svým uživatelským účtem a můžete se vrhnout na přenos úseku do hodinek. K tomu účelu slouží tlačítko Odeslat do zařízení. Stisknout tlačítko, vybrat hodinky a potvrdit. Pokud na počítači používáte aplikaci Garmin Express, můžete hodinky připojit přes kabel a trasa se přenese. Případně stačí pustit na mobilu Garmin Connect, hodinky synchronizovat a trasa se přenese i bez nutnosti připojení hodinek k počítači.

Na závodě 250 ČESKÝ RÁJ čekají na každého závodníka tři úseky, tak si nezapomeňte přenést do hodinek všechny tři. A ničeho se nebojte, když se stane něco nepředvídatelného a vy si budete potřebovat rychle nahrát do hodinek nový úsek, zvládnete to klidně uprostřed Českého ráje na pár ťuknutí na telefonu. Trasy takto můžete využít i k běhu mimo závod. Třeba si ji můžete zaběhnout jako trénink na dovolené v Českém ráji, nebo když nestihnete sehnat startovné.

3 komentáře

Jarek 12. 5. 2022 - 13:52

Když jsem si koupil Garmina, neuměl jsem ho ovládat. Chtěl jsem ho vyhodit, ale teď už vím, jak na to. Díky!

Odpověď
Honza 12. 5. 2022 - 10:35

Ahoj, zrovna vcera jsem si pridaval trasy do hodinem pres aplikaci mapy.cz v iOS telefonu –> Export –> Garmin Express –> Ulozit –> Odeslat do zarizeni. Delal jsem to uz mockrat. Vcera jsem si ale vsim, ze se mi nabizi bezecke trasy i v aktivite Kolo a naopak, nove pridane trasy pro cyklistiku i v aktivite Beh. Nejaka garmin chyba? Nebo jsem neco opomenul…? Typ aktivity jsem vybral spravny, kontroloval jsem i na webu…

Odpověď
Marek 13. 5. 2022 - 10:46

Ahoj. Moc teď nerozumím. Mně se nabídne od silničního kola po běh a ostatní. Podle toho si vyberu, kam to chci. Nebo myslíš něco jiného? Marek

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky