Úvod VybaveníCyklistika Recenze: sportovní brýle Soundeus Soundglass 5S. Umí přehrávat hudbu a neodstaví vás od okolí

Recenze: sportovní brýle Soundeus Soundglass 5S. Umí přehrávat hudbu a neodstaví vás od okolí

od Marek Odstrčilík

Zvláště u těch, kteří se pohybují venku na stezkách nebo v provozu, by měl být výběr sluchátek co nejvíce podpořen rozumem, protože rvát si do uší na plný pecky muziku a navíc ještě se zapnutým aktivním potlačením okolního ruchu (ANC) je čirým hazardem. Zajímavým řešením, jak poslouchat hudbu a přitom mít kontakt s okolím, se jeví třeba hrající sportovní brýle Soundeus Soundglass 5S.

Na běh si občas sluchátka vezmu, ale na kolo ne. Tam chci mít přehled o tom, co se děje kolem mě co největší. Jelikož brýle Soundeus Soundglass mají reproduktory zabudované ve svých nožičkách, a vy tak máte stále svůj zvukovod volný, rozhodnul jsem se, že je na kole vyzkouším.

Okolní svět skrz brýle Soundeus Soundglass 5S

Brýle jsou samozřejmě těžší než ty klasické, ale i delší vyjížďka s nimi mi nečinila problém. Po pěti hodinách tréninku jsem nezaznamenal žádné zásadní nepříjemnosti s otlaky. Dobře na očích sedí a ani při změnách směru, seskakování z chodníku nebo drncání přes kočičí hlavy jsem neměl pocit, že by se někam hýbaly a chtěly mě opustit.

Brýle mají dvě vyměnitelná skla. Jedno je zrcadlové proti slunci a druhé čiré. Viditelnost přes zatmavený zorník je velmi dobrá, možná by bylo ale fajn, pokud by byl rozměrově větší a ještě lépe oči chránil. Vůbec by mi však nevadilo, kdyby sklo bylo jen jedno a rovnou fotochromatické, tedy takové, které se přizpůsobuje intenzitě okolního světla.

Sportovní brýle Soundeus Soundglass 5S se zapnou jakmile u brýlí otevřete pravou straničku – zde se také nachází neskutečně titěrný ovladač. Tlačítko je opravdu malé a musíte ho hodně stisknout. V celoprstových rukavicích je to výzva. Zmáčknete-li tlačítko dvakrát rychle za sebou, dostanete se o skladbu dál, třikrát na tu předešlou. Pokud ho podržíte na dvě vteřiny, tak se spustí hlasový asistent. Pro ztlumení, nebo naopak zvýšení hlasitosti, musíte použít telefon nebo přehrávač.

Jak hrají brýle Soundeus Soundglass 5S?

Jelikož zvuk vychází z repráčků v nožičkách, tak i přes podporu kodeku aptX, nečekejte kdovíjak kvalitní poslech. Popravdě je to trochu jako poslech z trubky, nebo z levných peckových sluchátek. Takže, pokud jste hudební fajnšmekr a i při sportu chcete opravdu kvalitní zvuk, tak tohle pro vás není správná volba. U těchto brýlí jde o kompromis: něco vám hraje a vy máte naprostou kontrolu nad zvukem kolem vás. Za mě ale platí „bezpečnost na prvním místě“. Nežijete tedy v hudbě, ale s hudbou.

Pokud s nimi budete běhat, bude poslech o něco lepší, než ale když jedete na kole. Při jízdě vítr udělá své a já měl občas trabl slyšet jednotlivé nástroje. Když navíc fouká proti, tak počítejte s hučením, šuměním a nějakým zvukem tam v dáli. Zkoušel jsem různé styly hudby a asi nejlépe dopadnul hiphop. Mluvené slovo, folkovější skladby nebo jazz jsem úplně nedával. Takže na kolo klidně občas ano, na běhání se hodí více. Ještě jeden poznatek, je škoda, že brýle zůstanou zapnuté i když nechcete nic poslouchat a nemůžete je nosit pouze jako brýle. Chybí tlačítko pro vypnutí, a tak se i bez poslechu vybíjejí.

Bezpečnost, o tu tady jde

Co se týká bezpečnosti, tak tady se nedá asi nic vytknout, protože je opravdu slyšet z okolního ruchu takřka vše. Jak přijíždějící auto, tak i výkřik cyklisty za vámi, že jede. Za celou dobu jsem se s nimi necítil odstřižený od reality okolního světa. Byl jsem zvědavý na kvalitu při telefonickém hovoru, a to mě mile překvapilo. I slyšitelnost druhé strany je velmi dobrá, samozřejmě se zesilujícím větrem kolem hlavy je to horší, takže je pak lepší zastavit.

Ach to nabíjení

Za opravdu nepovedené bych označil nabíjení. Magnet konektoru drží tak mizerně, že i malé posunutí brýlí způsobí rozpojení. Další mínus je jeho koncovka, která je pro brýle specifická. Kdyby to bylo USB-C, bylo by to daleko komfortnější a vyřešilo by se tím i nechtěné odpojování konektoru při dobíjení.

Baterie mi vydržela zhruba necelých pět hodin, na celodenní ježdění to tak není. Brýle mají ochranu IPX5, což by mělo proti lehkému sprchnutí stačit, ale to se mi prověřit nepodařilo.

Brýle Soudeus Soundglass 5S jsou rozhodně zajímavým řešením, které má ale mnoho kompromisů. Nečekejte zvuk, který vás posadí na zadnici, na druhou stranu díky tomu, že nemáte nic v uších, slyšíte opravdu velmi dobře své okolí. Kvalita poslechu jde dolů podle intenzity větru nebo rychlosti, kterou běžíte, či jedete na kole. S tím musíte holt počítat. Jestli je cena 2 490 Kč hodně nebo málo už nechám na vás. JInak podobně řešení poslechu hudby nabízí také například cyklistická firma Ekoi.

Specifikace Soundeus Soundglass 5S:

  • duální integrovaný mikrofon
  • doba přehrávání na 1 nabití: až 5 hod
  • čip: Qualcomm s kodekem aptX
  • měnič: 16 mm
  • kompatibilita: Bluetooth 5.0
  • voděodolnost: IPX5
  • UVA/UVB ochrana: 400
  • materiál: ABS 181, polykarbonát
  • cena: 2 490 Kč

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky