Úvod Inspirace Už to začalo! Mistrem světa v MTBO je Kryštof Bogar. Češi urvali i bronz. MS pokračuje i zítra

Už to začalo! Mistrem světa v MTBO je Kryštof Bogar. Češi urvali i bronz. MS pokračuje i zítra

od Rungo

Säter – „Krrystuff Bugaa!! Jaseek, excuse me, Jaan Haseek! Martyyna Tyčovska! Voutek Udviik!“ Především tato česká jména dnes burácela v cílové aréně úvodního závodu mistrovství světa v MTBO, v závodě na krátké trati. 

Jak už jsme psali v minulém článku, Češi jsou v MTBO prostě dobří! A ani špatná výslovnost našich jmen (v originále Kryštof Bogar, Jan Hašek, Martina Tichovská a Vojtěch Ludvík) nám rozhodně nekazí ohromnou radost: Kryštof Bogar se stal mistrem světa na krátké trati, Honza Hašek (věkem ještě v kategorii U23) zajel svůj zatím nejlepší závod mezi dospělými a vybojoval bronzovou medaili, čtvrtého Vojtu porazil o 18 vteřin. 

V ženské elitní kategorii dojela v obrovské konkurenci na skvělém desátém místě Martina. A ať nezůstaneme statistikám nic dlužni, v juniorkách dojela Natali Chamraďa na 5. místě a v juniorech Matěj Tuma na 4. místě. „Takhle se to dělá!” komentoval to trenér juniorů i trenér dospělých.

Dnešní závod byla velká radost pro všechny v barvách národního týmu. Les u města Säter je pro bajky jako stvořený, protkaný úzkými, ale plynule jedoucími pěšinkami v borůvčí a mezi borovicemi s jen mírnými kopečky, které je radost naplno vyšlapat, protože hned nahoře se to zlomí a už zase valíte dolů. 

Pořád je to ale orienťák, a “vzít” tu správnou odbočku ve správnou chvíli je nutnost, bez níž se nevyhrává. „Hrozně jsem si to užil. Líbila se mi mapa, byla fakt dobře připravená, terén byl parádní, jako moje domovské lesy v Sosnové. Tam kde se mělo jet, tam jsem jel, tam kde se mělo mapovat, tam jsem mapoval. Měl jsem tam nějakých pár zaváhání, ale byly to zaváhání typu, že jsem se zastavil na křižovatce. Jsem spokojenej,” popisuje svůj závod mistr světa Kryštof. Jen je potřeba doplnit, že když Kryštof zastaví, trvá to třeba jen vteřinu, dvě. Možná i proto porazil druhého Fina Samuela Pokalu o skoro celou minutu!

Spokojený (a možná i trochu dojatý) byl po dojezdu velké hvězdy českého týmu, Vojtěcha Ludvíka, nakonec třetí Jan Hašek. „Jel jsem výkonně, všechno odsejpalo jak mělo, možná jsem dvakrát zvolil špatný postup. Terén se mi líbil moc, těším se na zítra. Nohy jsou, takže je to dobrý,” říká.

Zítra, tedy v sobotu, nás totiž čeká závod štafet, a když uvážíme, že všech sedm českých mužů se vešlo do TOP 20… Především ale doufáme, že se trochu zlepší švédský komentátor. To je samozřejmě míněno s humorem. Ozveme se zase zítra.

Co je MTBO

Mountain bike orienteering jsou orientační závody na horských kolech. Jedná se o poměrně mladé sportovní odvětví, které vzniklo jako jedna z forem orientačního „běhu“. 

Cyklistika v posledních letech zaznamenala veliký boom, a tak není divu, že se orienťáku na kole věnuje stále více lidí. Je to krásný sport. Sednete na kolo, dostanete mapu a jedete. Čím rychleji tím lépe. Máte za úkol projet kontrolními body a to libovolným postupem. Vlastně je to „rychlostní cykloturistika“.

Kromě těla si protáhnete i mozkové závity a kdo neumí šlapat moc rychle nohama, může to dohnat hlavou. Kalendář závodů s kategoriemi pro příchozí najdete na těchto stránkách.

Autorka textu: Vendula Musilová

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky