Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty Recenze: Podrážka s vlastnostmi superhrdiny, zvládne každý terén. HOKA Mafate Speed 4

Recenze: Podrážka s vlastnostmi superhrdiny, zvládne každý terén. HOKA Mafate Speed 4

od Karel Holub

HOKA je dobře zavedenou značkou zejména ve světě horských ultra-trailů, ale svoje příznivce si najde i mezi silničními běžci a triatlonisty. Model Mafate Speed 4 je čtvrtou generací tlumené, trailové boty, která by vás měla pohodlně přenést přes útrapy technicky náročných, dlouhých, horských běhů. Oproti předchozím generacím přináší Mafate 4 celou řadu vylepšení a změn a my se podíváme, jak si tenhle terénní parník poradí s českými traily.

Na první pohled je zřejmé, že HOKA Mafate Speed 4 není žádná závodní šlupička na krátké, rychlé traily, ale pořádně tlumená bota, která se zaměří na vaše pohodlí i na těch nejdelších tratích a ochranu i v tom nejzáludnějším terénu. Vzhled je samozřejmě subjektivní, ale mě se Mafate Speed 4 libí a barevná varianta thyme/fiesta, kterou jsem měl na testování k dispozici, mi přijde do terénu jako dělaná.

Svršek Mafate 4 je z větší části tvořený pružným úpletem, který skvěle dýchá a dobře obepíná nohu. Přední část boty s gumovou obsázkou chrání prsty proti okopání před kameny, kořeny a dalšími záludnostmi, které se vám mohou postavit do cesty.

Boty jsem sice neměl možnost testovat v letních parnech, ale ani v mimořádně vysokých teplotách, které přinesl letošní podzim jsem neměl pocit, že by se mi v nich nohy zbytečně dusily. Hodně zajímavě je pojatý jazyk, který je k spodní části svršku přichycený pružnými pásy tkaniny a výborně tak přilne k nártu, neshrnuje se a zároveň poskytuje dobrou ochranu před nečistotami zvenčí.

Absolutně netypický tvar má pata, respektive její prodloužená část, která se zvedá k achilovce a trochu připomíná kachní zobák. Přesný účel tohohle prvku mi trochu uniká, stejně jako mé kolegyni v recenzi běžeckých bot adidas. Dá se samozřejmě využít při nazouvání boty, kdy se za něj můžete pořádně chytnout a pata vklouzne do boty jak po másle. Nebo to může být ochrana zadní části nohy, ale není mi moc jasné, před čím. Každopádně je tahle zvýšená záď dobře udělaná, vypolstrovaná a při běhu nijak nepřekáží. Kdyby tam nebyla, nechyběla by mi. Ale když už tam je, tak aspoň že nekazí zbytek boty.

Svršek je povedený, ale pokud máte širší chodidlo a hlavně jeho přední část, dobře si HOKA Mafate Speed 4 vyzkoušejte. Předek je totiž na můj vkus opravdu hodně úzký, což je celkem překvapivé k celkově široké a masivní konstrukci boty. Skoro jako by výrobce na podvozek od náklaďáku nasadil karoserii z monopostu.

Prvních pár běhů jsem opravdu cítil jak malíček tak palec a říkal jsem si, že s tímhle tlakem to na extra dlouhé běhání nebude to pravé ořechové. Velikost boty mám přitom zvolenou správně a nadměrek v přední části je dostatečný. Málo místa je opravdu jen na vnitřní i vnější straně špičky. V botách jsem zatím odběhal přibližně sto kilometrů a zdá se, že svršek v přední části trochu povolil a tlak na prsty už není tak silný. Nebo jsem si možná zvykl. Na každý pád už pro mě není problém v Mafate Speed 4 běžet víc než tři hodiny a prsty mi zatím neupadly.

Proč lidé HOKU milují – tlumení

Tlumení je zásadním prvkem HOKA Mafate Speed 4 a je opravdu povedené. Použitá technologie PROFLY+ s dvojitou hustotou pěny poskytuje pohodlný dopad bez zbytečného pocitu „bačkorovosti“, a to při zachování velmi nízké hmotnosti. Celková výška tlumení je 33 mm pod patou a 29 mm pod špičkou, takže Mafate 4 nabídne příjemný drop 4 mm, který je pro mě dostatečně blízko neutrálnímu pojetí běhu a zároveň poskytne trochu opory navíc pro opravdu dlouhé běhy.

Mezipodešev je vylepšená konstrukcí Meta-Rocker, která pomáhá s přechodem do odrazu a udržením směru odrazu i při torzním pohybu. Jako celek to funguje opravdu dobře a přestože je Mafate Speed 4 určená převážně na dlouhé běhy, nemusíte se bát, že by vás tahle bota nepustila do svižného tempa a běhu přes špičku. Klidně to rozbalte do tempa, Mafate Speed 4 vám určitě bránit nebude.

Podrážka drží jak kočičí drápky na zácloně. Vibram Megagrip s 5 mm špunty opravdu drží na každém povrchu a přesto, že je vzorek takhle hluboký, nemám pocit, že by se podrážka kroutila nebo vlnila. Při přeběhu po asfaltu sice trochu lepí, ale předpokládám, že to se časem oběhá. V terénu nemá podrážka tendenci chytat kamínky nebo šišky a když proběhnete bahnem, docela dobře se ho umí zbavit.

Na kamenitém povrchu je ochrana proti ostrým hrotům a hranám víc než dostatečná a nebál jsem se pustit naplno ani v technických sebězích, kde Mafate Speed 4 ledacos zachrání a pomůže i unaveným nebo technicky méně zdatným běžcům. Podrážka spolu s tlumicí vrstvou fungují jako sehraní parťáci a přesto, že působí robustním dojmem, nemusíte se bát zbytečné váhy. HOKA Mafate Speed 4 má hmotnost 295 g (pánská, velikost US 9) a to je v téhle třídě velmi slušná hodnota.

V HOKA Mafate Speed 4 jsem zatím naběhal relativně málo kilometrů na to, abych mohl posuzovat jejich životnost, ale zdá se, že podrážka i svršek vydrží slušnou porci kilometrů a otázkou bude, jak rychle zestárne tlumicí pěna.

Celkově jde o hodně povedenou trailovou botu, kterou budu používat jak na objemové tréninky, tak na střední a delší závody. Její cena je poněkud vyšší a za podobné peníze najdeme špičkové trailové modely i u jiných výrobců, ale zdá se, že HOKA trefila u modelu Mafate Speed 4 skoro všechny parametry správně a jejich koupě se vyplatí.

Pohodlné tlumení, skvělá podrážka i propracovaný svršek by tyhle trailovky mohly předurčovat i pro ultra dlouhé běhy v terénu, ale tady si budu muset zkusit pár delších výběhů, abych se ujistil, že mi nebude dělat problémy užší přední část boty. Pokud hledáte stabilní, dobře tlumenou trailovou botu, která se nebojí rychlosti v žádném terénu, pak určitě stojí HOKA Mafate Speed 4 za pozornost.

HOKA Mafate Speed 4

  • tlumená, trailová bota pro střední a delší tratě
  • neutrální došlap
  • drop: 4 mm
  • tlumení: duální pěna PROFLY+ (29 mm,33 mm)
  • podrážka: Vibram Megagrip Litebase (5 mm)
  • váha: 295 g
  • doporučená cena: 4 699 Kč

Pozitiva:

  • pohodlné, responzivní tlumení
  • skvělá podrážka s agresivním vzorkem
  • propracovaný svršek a dynamicky uchycený jazyk
  • pohodlí i rychlost v jednom balení

Negativa:

  • užší přední část boty
  • vysoká cena

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky