Úvod VybaveníBěhání Proběhnou vše, co se jim postaví do cesty: SUV mezi trailovými botami Altra Olympus 4

Proběhnou vše, co se jim postaví do cesty: SUV mezi trailovými botami Altra Olympus 4

od Karel Holub

Americká značka Altra u nás získává čím dál víc přiznivců a stejně jako jinde ve světě je populární hlavně mezi vyznavači běhu v horách a terénu. Model Altra Olympus 4 patří do kategorie maximálně tlumených bot do terénu a jsou určené hlavně pro dlouhé a ultra dlouhé běhy nebo pochody. Olympus jsem testoval mimo jiné na stokilometrovém ultratrailu a rád se podělím o zážitky a zkušenosti s tímhle běžeckým SUVéčkem.

Pro značku Altra je typický hlavně nulový drop podrážky a velký prostor pro prsty. Model Olympus 4 v tomto není vyjímkou a design se tak nese přesně v duchu přirozeného běhu a dostatku prostoru pro práci chodidla a prstů.

Recenze Altra Olympus 4

Svršek boty tvoří syntetická síťovina vyztužená v přední části obsázkou a zesílenou konstrukcí paty a šněrování. Otvory pro odvětrávání jsou strategicky umístěné na bocích i v přední části a udržují botu vzdušnou a chodidlo se nepřehřívá. Jazyk Altra Olympus 4 dobře ukazuje, jak se značka věnuje detailům. Jeho nízkoprofilová a minimální konstrukce je lehká a pohodlná, ale nejvíc se mi na něm líbí boční klíny, které zabraňují tomu, aby se jazyk pohyboval a shrnoval po straně nohy. Pomáhají také udržet nečistoty mimo botu, což je příjemné při delších bězích.

Konstrukce patní misky je trochu nižší, než jsem zvyklý z jiných modelů, ale poskytuje dostatečnou oporu paty a netlačí ani na patní kost, ani na achilovku. Polstrování je pro mě tak akorát, aby netlačilo a zároveň nebylo zbytečně vystlané a těžké. Užitečný detail na zadní části boty je poutko, které pomáhá při nazouvání. Samozřejmě nesmí chybět systém pro uchycení návleků, který je také jedním z typických prvků bot Altra. Systém se skládá z uzavíratelného suchého zipu na patě a kovového očka v přední části šněrování. Jednoduché, funkční a užitečné řešení.

Šněrování má v horní části extra dírku, kterou je možné využít pro bezpečnější a pevnější usazení boty. Já jsem si musel s tkaničkami trochu pohrát, než jsem našel dobrý poměr utažení v jednotlivých částech boty. Potřeboval jsem trochu více dotáhnout předek, nechat volnější střed a lehce zafixovat horní část šněrování. Může za to vyšší nárt, na kterém jsem při silnějším utažení střední části cítil příliš tkaničky a obával jsem se nepříjemných otlaků. Všechno se podařilo doladit a bez problémů jsem absolvoval i 19 hodin běhu.

Technické zpracování

Mezipodešev využívá technologii odpružení A-Bound, pružnou pěnu vyrobenou z recyklovaných materiálů. Zajišťuje dobré tlumení nárazů při dopadech a měla by se starat o návratnost energie pro lepší odraz. Tlumení funguje hodně dobře a je v podstatě jedno, jestli běžíte po hladké cestičce v parku nebo po pořádně ostrých kamenech. Chodidlo registruje povrch, ale je v naprostém pohodlí. Určitou daní za pohodlí je samozřejmě nižší agilita a menší cit pro terén v technických pasážích. Altra Olympus 4 prostě není závodní šlupička pro svižné poskakování horskými stezkami, ale tank, který bezpečně přejede všechno, co se mu postaví do cesty.

V mezipodešvi je také použitá technologie Inner Flex. Jde o systém flexních drážek, jejichž účelem je zvýšit pružnost podrážky. Bota může při běhu kopírovat pohyb nohy a zajistit tak větší pohodlí. Inner Flex zároveň pomáhá snížit hmotnost boty. Pružnost a ohebnost rozhodně nemá význam srovnávat s jinými modely Altra. Olympus 4 je navržený hlavně pro stabilitu a ochranu. Přední část boty je dostatečně flexibilní pro pohodlný záběr v kopcích, ale celkově je podešev spíše tužší a plní tak přesně požadavky na ultradlouhé, pomalejší běhy a pochody.

Pro Altru je typická také FOOTSHAPE platforma, která se přizpůsobuje anatomii chodidla, zejména metatarzům, a zajišťuje tak přirozenější běh. Stejně jako ostatní modely řady Altry – i model Olympus má nulový drop, tj. není zde žádný rozdíl mezi patou a špičkou. A konečně je tu Balanced Cushioning, který upravuje odpružení boty pro přirozenější pohyb a efektivnější krok.

Je to skoro až hodně technologií na jednu podešev, ale můžu říct, že jako celek to funguje opravdu hodně dobře. Pro dlouhé a ultra dlouhé běhy preferuju podešev, která mě podrží i v situacích, kdy už jsem hodně unavený a nesoustředím se na běžeckou techniku. Potřebuju, aby dobře tlumila dopady, chránila chodidlo a pomohla s odrazem. A přesně tohle dělá Altra Olympus 4 bez zaváhání a téměř bez výhrad. Na začátku jsem si trochu zvykal na drobnou kolíbku v přední části boty. Ta právě pomáhá z odrazem a kompenzuje nižší flexibilitu podešve. Efekt kolíbky není nijak přehnaný a neměl jsem pocit, že bych přepadával dopředu.

Podrážka Altra Olympus 4 je od společnosti Vibram a konkrétně jde o osvědčenou technologii MegaGrip. Jedná se o robustní, přirozeně lepivou gumu navrženou speciálně pro trailový běh s vynikající přilnavostí. Zajišťuje dokonalou trakci na různých površích a během testování jsem neměl problém ani při hodně prudkých výstupech nebo sebězích. Dobře drží i v mokru, ale samozřejmě hluboké bahno nebo sníh a led nebudou úplně její živel. Pro tyhle extrémní povrchy je lepší podívat se po specializovaných podrážkách s většími špunty a nebo hřeby. Naopak příjemně překvapí při přebězích po asfaltu, kde se nijak nekroutí a špunty netlačí do chodidla. Jaká bude životnost se teprve ukáže, ale po prvních pár stech kilometrů se nezdá, že by se Vibram MegaGrip ztrácel před očima.

Zkušenosti s Altra Olympus 4

Je to skvěle zpracovaná trailová bota pro dlouhé a ultra-dlouhé běhy. Tento model můžu směle doporučit nejen těm, co chtějí běžet opravdu daleko, ale také běžcům, kteří se vrací po zranění, nebo mají nějaké to kilo navíc a potřebují dobře tlumenou botu, která jim odpustí horší techniku běhu. Samozřejmě, díky své relativně vysoké hmotnosti (318 g pro muže, 289 g pro ženy) se nejedná o model stvořený pro rychlost a odvážné, technické seběhy. Olympus je běžecký křižník, který sází především na pohodlí. Svršek je dobře odvětraný a pohodlně drží nohu (pozor by si měli dát běžci s úzkým chodidlem). Stejně jako jiné modely Altry, poskytuje Olympus hodně místa pro prsty. O tlumení a odraz se stará mezipodešev o síle 33 milimetrů s nulovým dropem. A konečně, přilnavost je velmi dobrá díky gumové podrážce Vibram MegaGrip, která má mírné výstupky a funguje dobře v terénu i na asfaltu. 

Altra Olympus 4

  • trailová bota s vysokou mírou tlumení
  • neutrální došlap
  • drop: 0 mm
  • síla tlumení: 33 mm (pod patou i špičkou)
  • hmotnost 318 g (pánská verze)
  • doporučená cena: 4 799,- Kč

Pozitiva

  • opravdu pohodlná bota s dostatkem prostoru
  • dobře odvětraný svršek
  • jazyk s ochranou proti vnikání drobných předmětů z okolí
  • podrážka Vibram s dobrou přilnavostí

Negativa

  • vysoká cena
  • stále relativně vysoká hmotnost
  • horší agilita pro technické traily

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky