Úvod VybaveníBěhání Recenze: možná to budou Trabuco? Pokud hledáte univerzální běžecké boty do terénu, vzpomeňte si na ně

Recenze: možná to budou Trabuco? Pokud hledáte univerzální běžecké boty do terénu, vzpomeňte si na ně

od Karel Holub

Jestli jsou vaší cílovou destinací horské stezky, lesní cestičky, bláto, štěrk, zkrátka traily, pak můžete sáhnout po novém modelu ASICS Gel Trabuco 10. Je navržený jako univerzální bota do terénu, ve které můžete směle vyrazit na dělší běhy, kde se střídají různé povrchy a nemusíte se bát ani rychlejších, technických tras a delších závodů.

Bezpečná barva na silnici a decentní pro konzervativní běžce

ASICS je osvědčený výrobce bot z Japonska a je mimo jiné známý i tím, že se rozhodně nebojí odvážných designů, pestrých barev a výrazných kombinací. A přesně v tomhle duchu je vyvedený i testovaný model ASICS Gel Trabuco 10 v barevné kombinaci “orange”. Po otevření krabice jsem chvíli přemýšlel, jestli nebude lepší nasadit sluneční brýle, abych si mohl boty prohlédnout.

Zářivé barvy vypálí silný otisk na sítnici a rozhodně zaujmou na první pohled. Jasně oranžový svršek, fosforově zelené boky podešve a černá na podrážce, jazyku a obsázce paty dávají botě hodně dynamický vzhled. V těchto botách vás nikdo nepřehlédne a když se ztratíte, horská služba vás uvidí i skrz hluboký les. Jestli je pro vás tahle barevná kombinace příliš výrazná, můžete mít ASICS Gel Trabuco 10 i v konzervativní černé s oranžovými akcenty, nebo v kombinaci jasně zelené s černou.

Fungující svršek

Konstrukce ASICS Gel Trabuco 10 odpovídá jejich univerzálnímu zaměření. Materiál svršku je úpletový, a není sice úplně nejtenčí, ale vypadá, že něco vydrží a dobře větrá. Nemusíte se tak bát, že se svršek snadno zatrhne o větve nebo trní a ani při vyšších teplotách se vám nebude noha v botě pařit.

Na úpletu je dekorativní a hlavně funkční 3D potisk. Ten najdeme v namáhaných místech ohybu a oděru, kde pomáhá nejen s ochranou svršku, ale také v lepším držení chodidla a usazení boty. Ve špičce jsou bota a prsty majitele chráněny parádní pogumovanou obsázkou. Jazyk je do boty všitý až k nejvrchnější dírce tkaniček, takže drží dobře, nestáčí se a do boty nevnikají žádné suvenýry z cest. Jazyk má integrovanou kapsičku pro tkaničky, ale tu já osobně nevyužívám.

Drop 8 mm a podešev do terénu

ASICS Gel Trabuco 10 má osmimilimetrový drop (co je drop a jak rozvíjí vaši nohu? Přečtěte si v tomto článku) a dostatečné tlumení pro pohodové nabírání kilometrů a ochranu proti číhajícím kamenům, kořenům a jiným nástrahám. Můžete je bez obav vzít na výběh po horských stezkách a kamenech, kde slušně chrání chodidlo před otlaky a žehlí nerovnosti. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že kvůli vyššímu tlumení nebudete mít tak přesnou zpětnou vazbu o tom, po čem právě letíte. ASICS Gel Trabuco 10 zkrátka nejsou žádné závodní šlupičky, ale stabilní, pohodlná bota na delší běhy.

Na trailové botě vás určitě zajímá podrážka. ASICS Gel Trabuco 10 vás bude držet na kamenech, jehličí, blátě, sněhu (to potvrdil i test předchozího modelu ASICS Trabuco 9) a všemožném jiném podkladu, na který se vydáváte objevovat svoje možnosti a limity.

Podrážka ASICS Gel Trabuco 10 je posetá 4-5mm vysokými špunty nebo spíš drápy, které vám poskytnou opravdu stabilní odraz a záběr. Podrážka se zakousne do podkladu a pak letí dopředu. Žádné zaváhání nebo podklouznutí jsem při testování nezažil, a to jsem Trabuco rozhodně nešetřil.  ASICS Gel Trabuco 10 nemá problém ani při asfaltových přebězích. Špunty jsou tvrdé tak akorát, nebortí se, nerotují a myslím, že zvolený materiál na podrážce bude mít i slušnou životnost.

Občas zůstane mezi špunty zaseklý kamínek, ale jinak nemá podrážka tendenci sbírat a držet bláto nebo hlínu a nemusíte se bát, že s sebou potáhnete zbytečnou zátěž. Podrážka odpovídá univerzálnímu určení boty a nečekejte, že vás podrží ve všech extrémech jako je hluboké bláto nebo led, k tomu opravdu určená není.

Osobní zkušenosti z ASICS Gel Trabuco 10

V tomto modelu jsem odběhal zatím pár desítek kilometrů, ale od prvního obutí jsem věděl, že budeme kámoši. Noha do boty krásně zapluje a prvním dojemem je dokonalé pohodlí a spolehlivost. Kvůli chronickým problémům s achilovkou, řeším u všech bot hlavně patu a tady není co vytknout. Košík okolo paty je dobře tvarovaný, polstrování příjemné, beze švů a achilovce nic nebrání v práci.

Prostor pro chodidlo sice není z těch nejširších, ale klaustrofobií vaše prsty trpět nebudou. Pokud se řadíte k vyznavačům barefoot a nebo máte hodně širokou přední část chodidla, rozhodně boty dobře vyzkoušejte, ale myslím, že většina běžců bude mít prostoru pro chodidlo dost a dost. Určitě je potřeba dobře naladit šněrování, aby zejména v sebězích nedocházelo k posunu chodidla uvnitř boty.  Někdy mi přišlo, že se prsty tlačí do obsázky více, než by mi bylo milé, ale správné šněrování to snadno vyřeší a obsázka poskytuje dobrou ochranu proti připadným srážkám s kameny, kořeny a dalšími překážkami.

ASICS Gel Trabuco 10 dobře dýchají díky lehkému úpletovému svršku a relativně vysoká obsázka vás ochrání aspoň před mokrou trávou nebo terénem po děšti. Svršek rozhodně není nepromokavý, ale taky nemá tendenci držet vodu a při dobrém výběru ponožek se nemusíte bát ani delšího běhu v mokru nebo dešti. Jestli toužíte po verzi s membránou, můžete se podívat po modelu ASICS Gel Trabuco 10 GTX, která vám poskytne přidanou ochranu proti mokru.

Komu bych ASICS Gel Trabuco 10 doporučil? Všem, kteří hledají univerzální trailovku s dobrým tlumením a spolehlivou podrážkou, a kteří chtějí pracovitého parťáka na delší výběhy. Naopak kamzíkům a závoďákům s vybroušenou běžeckou technikou a potřebou dokonale vnímat terén, bych doporučil podívat se spíš po agilnějších modelech. Dokážu si představit, že je využijí i trekaři a turisti, kteří nechtějí těžkou, vysokou botu, ale ocení právě spolehlivé tlumení a dobrou podrážku.

Těžko se hledají nedostatky, na co je Trabuco určená, dělá skvěle.

ASICS Gel Trabuco 10

  • Běžecká bota do terénu
  • Váha: 305 g (US 9)
  • Výška podrážky (špička/pata): 26 mm/34 mm
  • Drop: 8 mm
  • Doporučená cena: 3 499,- Kč
  • Klady: univerzální bota pro rozmanitý terén; tlumení i pro dlouhé běhy a horší techniku došlapu; podrážka skvěle drží a nebude se rychle opotřebovávat
  • Zápory: podrážka občas chytá kamínky

1 komentář

Andera 9. 6. 2022 - 21:00

Úžasné boty, skvělá recenze. Běhám v nich a je to úplně jiné než dřív.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky