Úvod VybaveníBěhání Recenze: Adidas Solarglide 5 pro každého. Velmi komfortní, spolehlivé a cenově dostupné

Recenze: Adidas Solarglide 5 pro každého. Velmi komfortní, spolehlivé a cenově dostupné

od Magdaléna Ondrášová

Vypadá i působí objemně. Nová generace adidasek Solarglide 5 přináší jistoty, které uvítá mnoho běžců. Hledáte s jarní sezónou novou objemovku? Pokud patříte mezi konzervativní běžce, čtěte dál.

Proč konzervativní? Pokud máte rádi svoji ověřenou klasiku, která funguje, nebudete zároveň fanoušky velkého inovátorství. Já například taková jsem. A tady vás testovaný model nezklame. Solarglide budou ideální pro začátečníky, kteří ukrajují své první pomalé kilometry a potřebují chránit tlumením i mít jistotu v došlapu na suchu i v mokru, tak pro ty, kteří rádi běhají daleko a dlouho.

Podešev Solarglide 5, jistota Continentalu

Podrážka Continental k určitým modelům běžeckých bot od Adidasu už patří – a plným právem. Osobně ji mám velmi ráda. Solarglide 5 se nesnaží hrát si na obojživelníka a má typicky silniční vzorek, který je s asfaltem jedna ruka. Se šotolinou si poradí také velmi dobře, smíšeného povrchu se tedy nemusíte bát.

Skvělou vlastností je grip, tedy přilnavost této podešve. Dává jistotu nepodklouznutí a na výbornou funguje také za mokrého počasí. Byť barva testovaného modelu je trochu „slečinkovská“, tyhle boty by byla škoda nechat kvůli loužím doma. Barev je ale k dispozici celkem šest.

Polštářky kam se podíváš

Bota působí robustně především proto, že je bohatě polstrována zejména v oblasti kolem kotníku. Přináší to sebou samozřejmě jistou dávku pohodlí. Jazyk a svršek už jsou standardní. Jazyk se mi v nártu měl tendenci po nazutí občas podehnout ve svém okraji, tak si na to dejte pozor, ať si neuděláte nepěkný otlak.

Když ale boty nazujete, jak máte, zůstane vše na svém místě a slouží naprosto spolehlivě. Od prvních metrů jsem nezaznamenala nic, co by si časem muselo sednout, přivyknout, poddat se, či cestou upravovat. Jsou zkrátka vyladěné. Svršek je z poddajného úpletu.

Mezipodešev: starý známý Boost běžeckých bot adidas

Pryč jsou doby, kdy jsme chtěli adidasky s „tím boostem“. Dnes aby člověk pohledal, pokud ho nechce. Boost je tu s námi pěnou řádku let, svoje první Boost Energy (ty úplně první, tučňákovsky černobílé) jsem koupila v roce 2013 a shodou okolností mnou psaný test na ně byl vstupenkou pro členství v redakci Rungo.

Byla jsem tehdy skeptická a nepodléhala hysterii nadšení mezi běžci. V prvních řádcích výše jste pochopili, že jsem trochu „konzerva“. Ale musela jsem po vlastní zkušenosti uznat, že tohle není marné a časem tahle novinka právem zdomácněla v mnoha modelech.

U Solarglide jsem nicméně ráda, že je množství Boost pěny dobře vyváženo. Přestože jde o objemovou botu, snoubí se zde měkkost s pevností. Výsledkem je velmi pohodlná bota, která je ale stabilní, neboříte se v ní a navrch pravděpodobně dřív oběháte vzorek na podešvi, než byste tlumicí část vypráskali.

Další aspekt, který nahrává dálkám, je prostor v přední části chodidla. Dříve seděly boty adidas spíše majitelům užších chodidel. Když přišly modely bez jazyků (nebo vyšitými jazyky), snížil se tak počet případných budoucích majitelů. Zkrátka to přes nárt tlačilo. To se naštěstí netýká Solarglidu 5 a navrch mám pocit, že v přední části boty je i dostatečně široký prostor. Myslím, že sedět bude i nohám standardní šíře. Botu je ale potřeba před nákupem dobře vyzkoušet, ostatně tak jako vždy.

Jaké jsou běžecké boty adidas Solarglide 5?

Mohla bych se pouštět do nimrání o výztužích, množství mezipodešve a vlivu na odraz a tak dále. Ale vezmu to prakticky. Jak jsem se v nich cítila? Určení Solarglide 5 je objemový trénink a tam jsou doma. Nepořizujte si je jako univerzálku – jednu botu na všechno. Sprinty ani svižně probíhané ostré zatáčky si v nich neužijete, i když nepopírám, že několik objemovek jsem už takto širokospektře používala i já. 

S touhle botou neutrhnete super-bombasticky-revoluční titulek recenze, ale byla by škoda, kdyby kvůli tomu zůstala opominuta. V botníku ji oceníte vy milovníci objemů a jistoty snoubené s pohodlím. Prostě nic neřešit, vzít boty a běžet. Nejsou sice nejlehčí, ale to už víme, že nehraje takovou roli. (Viz článek: Hmotnost běžeckých bot: co můžeme považovat za lehkou botu a o kolik zrychlíme). Já po nich budu sahat velmi ráda.

Bonus: model jde s trendem dnešní doby a svršek je z 50 % příze Parley Ocean Plastic (plasty z oceánů) a z 50 % z recyklovaného polyesteru.

Objemová silniční bota Adidas Solarglide 4

  • Cena: 3 599,- Kč.
  • Adidas LEP 2.0. Nová generace stabilizačního prvku Torsion System. Přiléhavá konstrukce podešve dodá tvým krokům potřebnou dynamiku.
  • Hmotnost: 335 g (pří pánské velikosti 42).
  • Podešev Contitnental.
  • Mezipodešev Boost.
  • Svršek kruhový úplet.
  • Drop 10 mm (36 mm/26 mm).
  • Klady: pohodlí, grip, cena.
  • Zápory: jazyk.

6 komentáře

Michal Šigut 22. 4. 2022 - 20:21

Dobrý den,
jak se vám jeví v porovnání s Hoka One One Clifton 8 resp. s Asics Novablast 2?

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 24. 4. 2022 - 21:00

Dobrý den, zrovna dva zvolené modely jsem neměla možnost otestovat. Na Rungo najdete jen recenzi Novablast bez porovnání, protože daný autor zase neběhal v Solarglidech :-)

Odpověď
Mila Zpevakova 21. 4. 2022 - 10:45

Cenove dostupne ?? Tak to urcite nejsou a navic jsou tyto kecky velmi neesteticke -skarede a to velmi !

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 21. 4. 2022 - 12:51

Děkuji za Váš komentář. Cenově dostupné jsou v porovnání napříč trhem stejně kvalitní běžecké obuvi. A otázka vzhledu je velmi subjektivní.

Odpověď
Štěpán Turek 27. 4. 2022 - 14:40

Omlouvám se, ale vzhledem k tomu, že starší modely řady Solar Glide se daly objektivně v pohodě koupit do dvou tisíc, tak ta základní cena skutečně moc dostupná není…

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 28. 4. 2022 - 8:57

My samozřejmě vždy uvádíme doporučenou cenu za nový model. Bylo by zavádějící dávat nejnižší možnou dohledatelnou cenu na internetu v době publikace článku, nebo cenu za starší model. V rámci porovnání doporučených cen za nový model, je tento cenově dostupnější, než srovnatelně kvalitní běžecké boty stejné nebo jiných značek.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky