Úvod Inspirace Zarputilá dívenka je obrovskou inspirací pro zdravé, Garmin a Rouvy překvapují vzhledem. Novinky ze sportu

Zarputilá dívenka je obrovskou inspirací pro zdravé, Garmin a Rouvy překvapují vzhledem. Novinky ze sportu

od Karel Holub

Novinky ze světa vytrvalostního sportu. Platforma Rouvy přidala nový realističtější pohled na virtuální cyklistické trasy, Garmin přidal modelu Instinct ručičky a v Novém Yorku se běžel maraton, kde jste na startu mohli vidět i pár opravdových celebrit – některé i cíli. O tom všem i jedné zarputilé dívence se můžete dočíst v pelmelu informací posledních 14 dní.

Některé jsme pak mohli vidět i v cíli. Zato v Číně můžete na maratonu vidět chlapíka s cigaretou a v Belgii zase mílaře s pivkem. A v Austrálii zase zarputilou dívenku, která odmítá poslouchat prognózy lékařů a sportuje navzdory svému postižení. O tom všem je dnešní pel-mel informací ze světa vytrvalostního sportu.

Rouvy o kousek blíž realitě

Platforma pro virtuální cyklisty Rouvy vydala velký update. Jmenuje se OmniMode a měl by nabídnout novou perspektivu při jízdě na trenažéru. A to doslova.

Nově budou mít uživatelé možnost rozhlédnout se kolem sebe, podívat se i za sebe a lépe se pokochat krajinou, kterou jedou. Rouvy se dlouhodobě zaměřuje na realistické podání krajiny a terénu a nový OmniMode by měl zážitek ze simulované jízdy posunout o pořádný kus blíž k zážitku z jízdy venku. Z pohodlí svého obýváku nebo garáže tak máte možnost projet si trasy v různých částech světa.

Garmin přidal ručičky

Garmin přidal hodinkám ručičky. Nový model Garmin Instinct Crossover tak nabídne jak digitální displej, tak klasické analogové ručičky. Displej poskytuje nepřeberné množství informací tak, jak jsme u chytrých hodinek zvyklí. Jen tedy nemá barvy. Jde o černobílý displej, který vypadá tak trochu retro, ale najdete na něm všechno, co od chytrých sportovních hodinek čekáte. Ručičky krásně svítí.

Může za to luminiscenční vrstva Super-luminova, která se stará také o nasvícení čísel na ciferníku. Nové Instinct Crossover můžete mít i ve verzi se solárním dobíjením a významně tak prodloužit jejich výdrž na jedno nabití.

Prognózy lékařů prostě neposlouchá

Hallee McCoombes je teprve desetiletá australská dívenka, která dostala do života pořádně naloženo. Narodila se s rozštěpem páteře a lékaři rodičům sdělili, že se pravděpodobně nikdy nenaučí chodit. Hallee má na taková tvrzení svou vlastní odpověď: „Když něco takového říkají, tak je zkrátka neposlouchám.“

Neposlouchá, chodí a dokonce sportuje. Nemoc sice postihuje její mozek, nervy a svaly, ale to ji nebrání v tom, aby se účastnila školních závodů v triatlonu nebo skoků do vody. Hallee by se jednou ráda kvalifikovala na paralympiádu. Já osobně pokaždé, když slyším podobný příběh, mám slzy na krajíčku a o kousek větší motivaci pořádně v tréninku zabrat.

Slavní na maratonu

Maraton v New Yorku se běžel 6. listopadu a tahle akce přitáhla na 50 000 běžců z celého světa. Mezi nimi i mnoho celebrit ze světa sportu i showbyznysu.

Na start se tak postavil v maratonské premiéře Ashton Kutcher, který ve svých 44 letech zaběhl slušný čas 3:54 h. Zato Shalane Flanaganová rozhodně neběžela svůj první maraton. V roce 2017 v New Yorku vyhrála a letos si maraton zaběhla za 3:36 h, což je o hodinu pomalejší, než její vítězný čas. Prostě si chtěla užít atmosféru a proběhnout se po městě s přáteli.

Další výraznou postavou ženského sportu na startu maratonu byla Marit Bjørgenová. Tahle norská běžkyně na lyžích má 15 medailí z olympiád, ale bez prkýnek na nohách to zas taková sláva nebyla. Skončila s časem 3:08 h a nesplnila si tak svůj sen o prolomení hranice 3 hodin. Tak snad ji uvidíme na nějakém dalším maratonu, kde těch 8 minut odmázne a podívá se pod 3 hodiny.

Trochu překvapením byl výsledek moderátora MTV Neva Schulmana. Ten umí maraton za 2:58 a v New Yorku už běžel několikrát. Letos ale nedokončil. Zřejmě ho dostalo teplejší počasí a rychlý začátek. Maraton je zkrátka férová disciplína, která se neptá, jestli jste pán nebo kmán. Buď máte natrénováno a umíte si rozložit síly, nebo nemáte a pak vám nepomůže ani slavné jméno.

4 kola, 4 piva, jeden rekord

Pivko nebo dvě si člověk po doběhu docela zaslouží. Dát si ale ale 4 a u toho ještě obkroužit 4 kola na atletickém ovále, to už chce rychlé nohy, dobrý splávek a pevný žaludek.

V belgickém Leuvenu se konalo oficiální mistrovství světa v pivní míli. Takže 4 kola na ovále, 4 piva z plechu a kdo je neudrží, běží páté kolo navíc. Zvítězil Corey Bellemore z Kanady, který zároveň překonal světový rekord v téhle poněkud sporné disciplíně. Jestli se chcete pokusit jeho čas překonat, musíte to zvládnout pod 4:49 minuty. A co si budeme říkat, to je pro mnohé z nás dost ambiciozní cíl i bez pití piva. Nebo bez běhání.

Strýček Chen běhá a kouří

Když dáte v 50 letech maraton za 3:28, je to slušný výkon. A když u toho ještě vykouříte krabičku cigaret, tak máte šanci, že se stanete (bohužel) senzací internetu. Svoje by o tom mohl vyprávět Číňan, který je na internetu známý pod přezdívkou Strýček Chen. Ten nedávno dokončil maraton v Jiande právě v čase lehce pod tři a půl hodiny. V průběhu závodu si připaloval jednu cigaretu od druhé.

A nebylo to poprvé. Chen běhá a hulí celkem pravidelně. A nejen maratony. Údajně má za sebou i závody na 50 km a dokonce závody na 12 hodin. Proč vlastně u běhání kouří, naše zdroje neuvádí.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky