Úvod Inspirace Pelmel: cyklistický trenažér za 94 000 kč a Češi na nejextrémnějším triatlonu Patagonman v Chile

Pelmel: cyklistický trenažér za 94 000 kč a Češi na nejextrémnějším triatlonu Patagonman v Chile

od Karel Holub

Podíváme se, co se událo ve světě vytrvalostních sportů. Třeba na to, jak si jeden kardiolog tahá práci i na závody, na novinku od Garminu a taky na blížící se extrémní triatlon Patagonman s českým zastoupením Vabroušek, Hrabec.

Garmin oznámil Tacx NEO Bike Plus

Cyklistické trenažéry od společnosti Garmin patří ke špičce ve své třídě a Garmin nedávno oznámil novou verzi top modelu Tacx NEO. Vylepšení oproti předchozí verzi by se měla týkat hlavně přepracovaných řídítek a řazení a to včetně možnosti přizpůsobení řazení tak, aby napodobovalo Shimano, SRAM a Campagnolo. Nově také nabídne až pět délek klik šlapání a to v rozsahu od 165 do 175 mm.

Redesign se dotýká i sedlovky, která zhubla o 10 mm a nemělo by tak docházet ke kontaktu se stehny. A zatímco sedlovka zhubla, cenovka nového trenažéru o pěkný kousek narostla. Cena by se měla pohybovat kolem 3 999 USD a to je o o celých 800 USD víc, než u předchozího modelu. Podle předběžných recenzí se ale zdá, že Garmin odvedl dobrou práci a hodnocení jsou veskrze pozitivní. Garmin Tacx NEO Bike Plus by měl být dostupný až v lednu 2023, takže pod stromečkem ho asi budete hledat marně.

Pracoval i během půlmaratonu

Steven Lome je kardiolog. A běžec. Běhá rekreačně, ale nedávno se se svými dvěma dětmi v teenagerském věku vydal na místní půlmaraton v kalifornském Monterey Bay. Asi to měl být pohodový, rodinný běh, ale neměli za sebou ani pět kilometrů, když Steve viděl jiného běžce, jak se poroučí k zemi. Lékař se v něm samozřejmě nezapřel. Steve rozpoznal srdeční zástavu a okamžitě zahájil resuscitaci. Naštěstí úspěšnou a běžce se povedlo „nahodit“ za pomoci defibrilátoru. Steve už za chvíli o celé záležitosti vtipkoval na Twitteru s tím, že teď už asi svoje děti nedoběhne. To ale ještě netušil, že jeho pomoc bude potřeba i v cíli. Doběhl závod a při průběhu cílem se složil další běžec. Opět podobná situace. Bez tepu. Takže zase resuscitace. A zase defibrilátor. A naštěstí opět úspěch. Běžec otevřel oči a jeho první reakce byla nečekaně čekaná – vypnul aktivitu na aplikaci Strava (ano, my běžci jsme tak trochu magoři).

Po závodě k tomu Steven Lome na svém Twitteru uvedl: „Oba měli nediagnostikované srdeční onemocnění, zástavu srdce mimo nemocnici a plně se zotavili. Jaká je pravděpodobnost, že během jednoho závodu dojde k zástavě srdce u dvou lidí? Jaká je pravděpodobnost, že se oba plně uzdraví (normálně přežije mimonemocniční zástavu srdce jen pět procent lidí)? Jaká je pravděpodobnost, že za oběma náhodou stojí stejný kardiolog?“

Steven má osobní rekord na půlmaraton solidních 1:42 h, ale tentokrát byl jeho výsledný čas 2:30. Svoji účastnickou medaili pak věnoval prvnímu ze zachráněných běžců, který se samozřejmě do cíle nepodíval. Organizátor závodu ještě k oběma případům dodal, že šlo o zkušené běžce ve středním věku, kteří se cítili na závod dobře připravení. Takže přátelé, nepodceňujte prevenci a před další závodní sezonou si hezky zajděte na vyšetření srdce. Nemuseli byste totiž mít takové štěstí, že vedle vás zrovna poběží kardiolog.

Češi na scéně v nejextrémnějším triatlonu

Blíží se jeden z nejextrémnějších triatlonů, na které se může člověk vydat. Patagonman. Uskuteční se v Chile 4. prosince a na startovní čáře (a doufejme že i v cíli) budou také závodníci z Čech. Palce tak můžete držet nezničitelnému Petru Vabrouškovi (o jeho sportování a rodině jsme psali v tomto článku), který má zkušeností z nejrůznějších šíleností po celém světě opravdu na rozdávání. Petr si ještě před odletem střihnul virtuální závod na trati Challenge Roth na platformě Rouvy a při průměrném výkonu 333 W a rychlosti 42 km/h stíhal celý závod ještě moderovat pro ostatní účastníky.

Druhým naším závodníkem ve startovním poli Patagonmana bude Vladimír Hrabec, kterého můžete znát ze sociálních sítí pod přezdívkou Zorro. Ten nedávno dokonce rozjel kampaň na crowfundingové platformě, aby se na závod dostal. Vladimír o sobě říká, že sportovat začal teprve před 7 lety. Do té doby měl k zdravému životnímu stylu daleko a když se dostal na váhu kolem 120 kg, řekl si, že je potřeba něco s tím dělat. Jeho srdce oslovil triatlon. Podařilo se mu vyšvihat do formy a navíc se na něj usmálo pořádné štěstí, když byl vylosován v loterii právě na start Patagonmana. Zájem o tenhle závod je velký a tak organizátoři losují, kdo bude mít šanci postavit se na start.

Parametry závodu jsou klasicky ironmanské. Nejdřív účastníky čeká 3,8 km plavání ve fjordu, pak 180 km na kole a na závěr 42,2 km běhu. Jenže na tomhle závodě není nic tak docela obyčejného. Voda ve fjordu má aktuálně něco přes 12 °C. Na trase cyklistické části závodníky čeká 2 400 m převýšení a teploty mohou padat proklatě nízko. Před pár dny dokonce v některých pasážích nasněžilo.

Závěrečný maraton má také trasu s výrazně kopcovitým profilem a rozhodně se neběží po hlaďoučkém asfaltu. Závod to bude jistě náročný a přesně podle hesla, že zážitky nemusí být dobré, hlavně když jsou silné. Tak klukům držte na začátku prosince palce a sledujte jejich průběžné reporty na sociálních sítích.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky