Úvod VybaveníBěháníSporttestery Recenze: Fitbit Versa 4 je ukazatel vašich zdravotních funkcí za přijatelnou cenu

Recenze: Fitbit Versa 4 je ukazatel vašich zdravotních funkcí za přijatelnou cenu

od Karel Holub

Fitbit Versa 4 je příjemný tracker pro sledování vašich aktivit, kondice a zdraví vhodný třeba pro starší ročníky. V malém a lehkém těle se skrývá překvapivě hodně funkcí, čitelný displej, jednouduché ovládání, ale také pár nedostatků. Podíváme, se jak funguje sporttester, který vznikl po spojení osvědčených značek Fitbit a Google.

Fitbit Versa 4 je relativně drobné zařízení, které se dobře hodí na útlé ženské zápěstí, ale neztratí se ani na tom chlapském. Je příjemně lehké a v krabičce najdeme dvě délky silikonového řemínku, takže je možné ho snadno přizpůsobit podle nositele. Zapínání je bez mechanických součástek. Skládá se jen ze dvou oček a kolíčku na samotném pásku a chvíli jsem si na něj musel zvykat. Ale po pár dnech už mi přišlo nošení Fitbit Versa 4 opravdu pohodlné ve dne i v noci a v podstatě o něm vůbec nevím, dokud na sebe neupozorní.

Displej je čtvercového tvaru a vybavený technologií OLED, takže je krásně jemný a s líbivým podáním barev. Zobrazené údaje jsou dobře čitelné a mezi jednotlivými obrazovkami je uživatel posouvá dotykem. Ovládání má drobné zpoždění, ale jinak funguje spolehlivě a citlivost dotykové vrstvy je velmi dobrá. Pokud ho nenastavíte jinak, bude displej většinu času zhasnutý a můžete ho aktivovat buď gestem, nebo stiskem jediného tlačítka, které na Versa 4 najdete. Šetříte tím samozřejmě baterku, ale aktivace gestem je občas méně spolehlivá a může se vám stát, že budete chvíli cvičit rukou, než se displej rozsvítí. Tlačítko samozřejmě funguje bez problémů.

Versa 4 má dokonce i vestavěný mikrofon a reproduktor. Můžete tak přes sporttester přímo odbavit hlasové hovory. Musíte ale mít připojený telefon a taky notnou dávku trpělivosti, protože z malinkého reproduktoru toho moc slyšet není. Použitelné to asi je, ale osobně bych na to nespoléhal. Mikrofon můžete využít ještě pro povídání s virtuální asistentkou Alexa od Amazonu. Trochu překvapivě zatím není možné využít virtuálního asistenta od Google, ale třeba se dočkáme v budoucnu.

Hlavní funkce Fitbit Versa 4 jsou samozřejmě zaměřené na sledování aktivity a zdraví. Hodinky jsou vybavené GPS senzorem, umí měřit srdeční tep i nasycení krve kyslíkem, frekvenci dýchání, teplotu kůže a další veličiny, které následně vyhodnocuje v připojené aplikaci. Pro měření aktivit si můžete vybrat ze 40 typů činností a nemusíte se bát ani vody, protože Versa 4 jsou vodotěsné do 50 metrů (můžete s nimi plavat).

Ovládání

Ovládání Fitbit Versa 4 je intuitivní a jednoduché. Dotykem se pohybujete mezi obrazovkami a jejich uspořádání si můžete upravit podle vlastní potřeby. Na jednotlivých obrazovkách najdete údaje o počtu kroků, dnešní aktivitě, srdečním tepu, spánku, časovačích, cvičení a počasí.

Pohybem od spodního okraje vyvoláte poslední upozornění a pohyb od horního okraje přinese zkratky pro některá nastavení. Trochu překvapivé je, že nemůžete měnit vzhled ciferníku přímo na hodinkách, ale musíte pokaždé do mobilní aplikace Fitbit. To není zrovna pohodlné třeba v případě, kdy chcete pravidelně přepínat mezi více ciferníky podle situace. A měnit nemůžete ani vzhled ciferníků, takže nemáte možnost přizpůsobit si, které údaje a jak uvidíte. Škoda, ale třeba na tom Fitbit zapracuje a dočkáme se v nějaké příští verzi softwaru.

Výdrž baterie s funkce zdarma

Výrobce slibuje, že Fitbit Versa 4 vám na jedno nabití vydrží celý týden. Teoreticky ano, ale prakticky počítejte s tím, že budete nabíjet po třech až čtyřech dnech v závislosti na počtu aktivit se zapnutou GPS a používání displeje. Když nastavíte displej do stále zapnutého režimu, spadne výdrž baterie téměř na polovinu a svoji porci si ukrojí i GPS. Celkově je ale výdrž dobře srovnatelná s ostatními zařízeními v této kategorii a rozhodně se nebudete budit hrůzou, že vám dochází baterie.

Fitbit Versa 4 umí zobrazit poměrně hodně údajů o vaší kondici a zdraví, ale daleko víc jich najdete v mobilní aplikaci Fitbit. Rovnou řeknu, že některé údaje jsou dostupné jen po zaplacení služeb Premium, ale my se podíváme na ty, které jsou dostupné pro všechny.

Hlavní ukazatel je v podstatě identický s obrazovkou denní aktivity na hodinkách. Pod ním pak najdete další údaje o zvládání stresu, spánku, všímavosti (mindfulness), připravenosti k aktivitě, záznamy jako cvičení, srdeční tep, zdravotní ukazatele, teplota a další. V aplikaci si dokonce můžete ručně zadávat, kolik jste vypili vody, nebo váš kalorický příjem. Připojit do aplikace můžete i svoji chytrou váhu, pokud je kompatibilní a nebo můžete zadávat ručně údaje o váze i procentu tělesného tuku.

Zajímavé jsou pak hlavně údaje o kvalitě spánku, zvládání stresu a srdečním tepu. Další detaily pak můžete zkoumat v kolonce Zdravotní metriky, kde je graf s počtem dechů za minutu v průběhu spánku, údaje o variabilitě srdečního tepu, teplotě kůže, saturace krve kyslíkem a klidovém srdečním tepu. Všechny údaje jsou vynesené do grafu, abyste mohli sledovat jejich dlouhodobý vývoj. V průběhu testování jsem prodělal nepříjemnou virózu a na jednotlivých ukazatelích to bylo znát s jednodenním předstihem. Samotná aplikace ale na nic takového neupozorní, a tak je to jen na vašem vyhodnocení a na tom, jak vnímáte vlastní tělo.

Fitbit Versa 4 jsou chytré hodinky a well-being tracker se spoustou zajímavých funkcí a za přijatelnou cenu. Doporučil bych je uživatelům, kteří nejsou primárně sportovně zaměření, ale chtějí se dozvědět víc o vlastním zdraví a snad i zlepšit některé kondiční parametry. Ve spojení s aplikací Fitbit můžete efektivně sledovat, jak zvládáte stres, jak kvalitní máte spánek, nebo jak efektivně dokáže vaše tělo regenerovat. Škoda jen několika nedotažených funkcí, které ale nebrání efektivnímu využití a týkají se spíš uživatelského pohodlí. Hodinky jsou vhodné i pro seniory, displej je hezky kontrastní a jasný a mohou si nastavit velká čísla na ciferníku. Chybí tu však detekce pádu a nouzové kontakty.

Fitbit Versa 4

  • chytré hodinky a well-being tracker
  • výdrž baterie: 7 dní (3-4 dny při velkém využití)
  • senzory: GPS, měření tepu, saturace krve, gyroskop, barometr, teplota kůže
  • doporučená cena: 5 899 kč

pozitiva

  • slušná výdrž baterie
  • dobrá sada měření pro sledování zdraví a kondice
  • automatické rozpoznání aktivity

negativa

  • nelze přehrávat ani ovládat hudbu
  • nedostatečná kvalita hlasových hovorů
  • některé funkce jsou pouze placené (Premium)
  • nelze měnit ciferníky přímo na hodinkách

1 komentář

Paje 6. 6. 2023 - 13:17

Jsou další nedostatky – oproti Versa 3 nejdou doplnit další aplikace, které rozšiřovaly užitnou hodnotu Versa 3. Z tohoto hlediska pro mne obrovské zklamání.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky