Úvod ZdravíPohyb Častý problém běžců: Bolest paty při došlapu? Plantární fasciitida může vést k ostruze

Častý problém běžců: Bolest paty při došlapu? Plantární fasciitida může vést k ostruze

od Adéla Ptašková

Běháte a bolí vás chodidlo v oblasti paty? Možná jste si uhnali plantární fasciitidu. Nemusíte se však děsit, jedná se o jednu z nejčastějších příčin bolesti paty u dospělých. S fyzioterapeutem Filipem Chalupou z Centra rehabilitační a sportovní péče jsme probrali, jak se bolesti zbavit, případně jak postupovat, aby vás vůbec nepotkala.

Plantární fasciitida. Pod tímto názvem evokujícím spíše cizokrajnou rostlinu se skrývá poměrně běžné onemocnění, které potkává nejčastěji sportovce a běžce obzvláště. Projevuje se bolestí v oblasti paty, a to nejčastěji ráno nebo po dlouhém sezení. Není výjimkou, že bolest po rozchození odezní a člověk tak nemá příliš potřebu problém řešit. 

Bolest je způsobena přetížením takzvané plantární fascie, což je pruh vazivové tkáně začínající na výběžku patní kosti, odkud se následně rozbíhá k jednotlivým prstům a formuje tak nožní klenbu. Už z popisu je zřejmé, že právě plantární fascie je pro fungování nohy při chůzi (a při běhu obzvláště) stěžejní.

Příčina vzniku plantární fasciitidy

Jak už to tak bývá, uženeme si ji zejména přetížením inkriminovaného místa. Když zůstaneme u běžců, nejčastější příčinou je špatná (případně nová) obuv, špatná technika běhu či přetrénování. Rizikovým faktorem je dále obezita, kdy zátěž na chodidlo je z podstaty věci ještě větší. 

Obdobně je tomu u těhotných, kterým se zvětšuje váha a současně také mění došlap. „Nebezpečná je rovněž dupavá chůze a obecně případy, kdy se vazivo dlouhodobě nezatěžuje a slábne”, varuje fyzioterapeut Filip Chalupa z Centra rehabilitační a sportovní péče. A pozor, příčina vzniku nespočívá jenom v zátěži samotné, ale rovněž při náhlé změně zátěže.

Prevence

Podle Filipa Chalupy je nejlepší prevencí správně zatěžovat nohu. Což se tedy snadněji řekne, než dělá. „Dobrou kompenzací jsou výpony, které donutí zapojit svaly klenby nohy,” radí Filip Chalupa . Samozřejmostí by měla být kvalitní obuv (běhat v botech k tomu neurčených není zrovna dobrý nápad) a snaha o optimální došlap.

Léčba plantární fasciitidy

Vzhledem k tomu, že člověk není dokonalý stroj a plantární fasciitida není nic neobvyklého, může se snadno stát, že si ji dříve či později uženete. Než vyhledáte odborníka, můžete si zkusit pomoci sami. 

Filip Chalupa z Centra rehabilitační a sportovní péče radí jak na to: „Vezměte tenisový míček a poválejte plosku nohy, vyhněte se bolestivému místu na patě a spíše se věnujte celé plosce. Zkuste zvednout prsty a proces zopakovat.”

Kromě plosky nohy se hodí rozmasírovat i lýtko, k čemuž dobře poslouží i klasický roller.  Ruku v ruce s léčbou by samozřejmě měla být odhalena a odstraněna příčina vzniku problému. Jinak můžete nohu masírovat, jak chcete, ale pokud běháte pořád ve stejných špatných botách nebo máte stále stejně špatný došlap, nezmůžete nic. 

Když masáž nepomůže a bolest neustupuje, lze aplikovat pevné tejpy. Pokud ani to nezabere, je čas na speciální vložky do bot, případně na fyzikální terapii (léčba pomocí rázových vln či laseru). Právě poslední jmenované s oblibou předepisují ortopedi, nicméně fyzioterapeut Filip Chalupa radí s takovou léčbou počkat a aplikovat ji až na případy, kdy není problematika jednoduše odstranitelná jinak. 

Praktická zkušenost

Já osobně jsem si fasciitidu uhnala po závodní sezóně, kdy jsem tělu nedala dostatečný prostor k regeneraci a vyrazila na sice pomalý, ale o to delší výběh. Na třetím kilometru se mi na noze objevil klasický víceméně neškodný puchýř, kvůli kterému jsem ale nevědomky pozměnila došlap a po třiceti kilometrech bylo dílo dokonáno. 

Z běžeckého provozu jsem byla vyřazena asi dva měsíce, během kterých jsem absolvovala kolečko po ortopedech. Bohužel se potvrdilo pravidlo, že klasičtí ortopedi běžce příliš nepodporují a jejich jediná rada zní vůbec neběhat. Až specializovaný sportovní ortoped můj problém okamžitě diagnostikoval, doporučil chodidlo pravidelně masírovat míčkem a alespoň na nějakou dobu si dát od náročnějšího běhu pauzu. A ono to pomohlo, čímž se prakticky potvrdila výše uvedená slova Filipa Chalupy.

Co když to zkusím přeběhat?

Kdo je běžec tělem i duší, jen neochotně se svého koníčku vzdá pouze proto, že ho občas pobolívá chodidlo. Pravda, plantární fasciitida opravdu není důvod pro to, abyste běh navždy pověsili na hřebík (přání většiny ortopedů navzdory).

Jak ale zdůrazňuje Filip Chalupa, je to vesměs jednoduše řešitelný problém, a proto není ani nutné zkoušet plantární fasciitidu přeběhat. „Bolest by se stupňovala, přičemž dlouhodobým přetěžováním dochází k degeneraci vaziva a jeho změnám, což může vyústit až ke kalcifikacím (vytvořením vápenných výrůstků),” varuje. Toto může vést také ke vzniku nepříjemné patní ostruhy. Ne nadarmo se plantární fasciitidě říká právě syndrom patní ostruhy. Tento problém se pak už řeší operativně, což opravdu za to nestojí. Přes bolest tedy raději neběhejte, dopřejte tělu kvalitní regeneraci a masírujte, masírujte, masírujte!

1 komentář

Pavel 7. 12. 2022 - 8:31

Plantární fasciitida je… Trápil jsem se s ní rok a půl a ani po této době nemám úplně vyhráno. Doporučení v článku mohu z vlastní zkušenosti označit jako fungující, ale chce to čas. Největší chybu jsem dělal v tom, že jsem se stále pokoušel běhat. I přes bolest, protože ta se dala z velké části rozběhat, ale pak… Jen jsem si celé to trápení značně prodloužil. Dobrý článek.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky