Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty Test: Salming Recoil Trail. Výborné boty pro vaše trailové objemy v blátě i sněhu

Test: Salming Recoil Trail. Výborné boty pro vaše trailové objemy v blátě i sněhu

od Karel Holub

Značka Salming je na běžecké scéně poměrně dobře etablovaná, a to i přesto, že začínala hlavně jako výrobce sálových bot. Model Salming Recoil Trail je určený hlavně pro objemové tréninky a dlouhé běhy v terénu. Tomu odpovídá konstrukce, materiály a parametry téhle boty. Jak funguje v našich podmínkách a komu ji doporučit se dočtete v našem testu.

Salming Recoil Trail je na první pohled lehce fádní, možná až nudná bota. Působí trochu těžkopádným dojmem a vzhledově je tak nějak skandinávsky chladná. Připomíná spíš lehčí trekovou obuv, než běžeckou speciálku. O to víc pak překvapí, když ji vezmete do ruky. Je příjemně lehká a dobře vyvážená, a to přes masivní konstrukci podešve a robustní podrážku s agresivním vzorkem. Hmotnost 282 g (pánská, velikost US 9) je na tlumenou, objemovou trailovku velmi solidní a nemusíte se bát, že by vám Recoil Trail tahaly nohy jako betonové špalky.

Svršek bez extravagance

Konstrukce svršku je poctivá, konzervativní, bez výstřelků nebo extravagancí. Špička působí docela úzkým dojmem, ale i tady Recoil Trail klame tělem. V přímém srovnání je šířka skoro stejná jako třeba u Inov-8 Trailtalon nebo Saucony Peregrine. Materiál svršku tvoří hustá, syntetická síťovina, která by si zasloužila lepší odvětrání. V zimě nejspíš udrží nohu hezky v teple, ale v létě a vysokých teplotách má tendenci chodidlo lehce dusit ve vlastní šťávě.

Osobně mám rád víc prostoru na malíkové straně a tady je Recoil Trail spíš užší, takže pokud máte rádi hodně prostoru pro prsty, dobře si botu vyzkoušejte. Špička má výraznou gumovou obsázku, která ochrání prsty před kameny, kořeny a dalšími nástrahami, které vás na trailech mohou potkat. Funguje dobře i jako ochrana před vodou, a to jak z mělkých kaluží, tak třeba mokré trávy.

Pata je dobře tvarovaná a pohodlně polstrovaná – ani málo, ani příliš. Výška paty se také drží rozumných standardů a konstrukčních parametrů. Nikde mě nedřela, netlačila do achilovky a zároveň dobře držela nohu.

Šněrování je rovné a dovoluje dobře dotáhnout botu tak, aby vám opravdu sedla. Tkaničky nemají tendenci rozvazovat se, ani když jsou mokré, nebo ušpiněné od bláta. Jazyk by mohli konstruktéři od Salmingu propracovat lépe. Je sice dost široký, takže docela dobře brání pronikání nečistot do boty, ale nemá žádné postranní uchycení, takže se může shrnovat do stran. Horní strana jazyka je prošitá silným lemem a není téměř nijak tvarovaná, takže může tlačit proti nártu nebo přední části kotníku. Jazyk se dá doladit tak, aby nepřekážel, ale určitě by bylo možné ho navrhnout a vyrobit lépe. A podobně je to s manžetou kolem kotníku, která je v přední části u jazyka tvrdší, než bych potřeboval a může tlačit na nárt. Takže Recoil Trail určitě dobře zkoušejte i s různou sílou zavázání šněrování a náklonu nohy.

Tlumit a chránit

Mezipodešev a podrážka jsou zaměřené na tlumení, pohodlí a spolehlivý dopad i odraz. A přesně tyhle parametry plní velmi dobře. Tlumicí vrstva má pod patou tloušťku 24,5 mm a pod špičkou 19,5 mm, takže drop je příjemných 5 mm (co je drop?). Většinou běhám v botách s nulovým dropem, ale na dlouhé běhy a některé tréninky si rád vezmu boty s větší podporou pod patou a právě drop mezi 4-6 mm beru jako rozumný kompromis.

Tlumicí vrstvu tvoří materiál RECOIL, který je příjemně měkký a zároveň umí vrátit část dopadové energie zpátky do odrazu. Funguje opravdu dobře a nikdy jsem neměl pocit přílišného utlumení dopadu a zároveň jsem se na Recoil Trail mohl spolehnout i při běhu na kamenitém podkladu, kde poskytoval dostatek ochrany proti ostrým hranám. Běžecké boty Salming Recoil Trail jsou navržené pro sportovce s neutrálním došlapem a tvarování tomu odpovídá. Bota poskytuje dobrou oporu pro patu, ale zároveň nebrání dopadu na střední část chodidla a přechod do odrazu přes špičku je plynulý, bez přehnaného kolíbkového efektu. Prostě příjemná, dlouhá, pohodlná jízda v každém terénu.

Na podrážku je spolehnutí

Podešev je z dílny společnosti Vibram a konkrétně jde o typ MegaGrip. Špunty jsou poměrně hustě rozeseté po celé ploše podrážky a poskytují jistotu při došlapu i na hodně členitém terénu. Během testování jsem nezaznamenal, že by Recoil Trail sbíral nečistoty, kamínky nebo šišky.

Bláto z podrážky ochotně odpadne po pár krocích (se sněhem to bude pravděpodobně také tak) a jediné, co zůstalo nabalené, byla jílovitá ornice po výletu do pole. Ale zrovna tenhle typ hlíny drží asi na všem a žádná konstrukce podrážky nepomůže. Na asfaltu mi podešev přijde přeci jenom trochu měkčí, „houbovější“. Krátké přeběhy po silnici nejsou problém, ale je znát, že na tohle opravdu Recoil Trail stavěné nejsou.

Závěrem

Celkově Salming Recoil Trail plní to, co slibuje. Je to poctivá trailovka pro objemový trénink, střední a delší závody, která vás udrží v pohodlí a poskytne dobrou ochranu chodidla. Podrážka od Vibramu funguje velmi dobře na většině povrchů a bude mít i slušnou životnost. Ostatně dlouhou životnost můžeme čekat nejen od podrážky, ale od Salming Recoil Trail jako celku. Materiály a konstrukce jsou konzervativní a poctivé a podle zkušeností s ostatními modely od Salmingu bych předpokládal, že v Recoil Trail v pohodě naběháte přes 1 000 km.

Salming Recoil Trail

  • objemová trailová bota pro střední a dlouhé tratě
  • hmotnost: 282 g
  • drop: 5 mm (19,5 mm špička, 24,5 mm pata)
  • tlumení: RECOIL
  • podrážka: Vibram MegaGrip
  • doporučená cena: 3 699 kč

pozitiva

  • dobré tlumení
  • spolehlivá podrážka
  • nízká hmotnost

negativa

  • horší prodyšnost svršku
  • konstrukce jazyka

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky