Úvod VybaveníBěháníSporttestery Test: opravdový osobní trenér v hodinkách. Garmin Forerunner 955 zvolí běžci i triatlonisté

Test: opravdový osobní trenér v hodinkách. Garmin Forerunner 955 zvolí běžci i triatlonisté

od Karel Holub

Chytré sportovní hodinky Garmin Forerunner 955 jsou rozhodně jedny z nejlepších, jaké jsem měl v poslední době možnost vyzkoušet. Průběžně sledují a zaznamenávají nejenom váš trénink, ale hlídají i vaší regeneraci a připravenost podávat další výkony. Garmin Forerunner 955 je skutečný osobní trenér na vašem zápěstí.

Modelová řada hodinek Garmin Forerunner je zaměřená na běžce, triatlonisty a další sportovce, kteří se chtějí více zaměřit na svůj trénink a kvalitní přípravu na závody. Vzhled, konstrukce a ovládání hodinek Garmin Forerunner 955 se drží osvědčených receptů. Hodinky jsou příjemně lehké a přitom dostatečně velké, takže na jejich displeji najdete dost místa pro všechny údaje a metriky.

Ovládání pěti tlačítky je doplněné o dotykový displej a je čistě na uživateli, jaký postup ovládání v dané situaci zvolí. Dotykový displej funguje rychle a bez zpoždění a stejně svižné je ovládání tlačítky. Osobně preferuji tlačítka při většině aktivit. Dotykový displej přijde vhod při procházení nastavení hodinek nebo při zobrazení naměřených tréninkových hodnot.

Garmin Forerunner 955 využívá osvědčenou MIP technologii displeje a jeho velikost je 1,3″ (33 mm), takže se na něj pohodlně vejde až šest datových polí. Výhodou MIP displeje je samozřejmě nižší spotřeba energie, ale ve srovnání s AMOLED displeji je zobrazení méně výrazné a barevné. Nicméně i tento displej nabídne více než dostatečně vysoké rozlišení a jemnost pixelů pro zobrazení grafů a hlavně mapy pro navigaci. Svítivost a kontrast displeje jsou na velmi dobré úrovni a je tak dobře čitelný i na přímém slunci. Displej kryje odolné sklo Corning Gorilla Glass DX a přesto, že Garmin Forerunner 955 nemají ambice být outdoroovými hodinkami, není potřeba bát se snadného poškození displeje. Dostupná je také verze Solar, která v displeji ukrývá články pro dobíjení baterie ze slunečního světla.

Vzhled displeje a ciferníky je možné jednoduše měnit a přizpůsobit situaci a potřebám. K dispozici jsou desítky různých ciferníků a díky otevřenému ekosystému Connect IQ vznikají stále další. Podobně je tomu i u datových polí a aplikací, které mohou vyvíjet vývojáři z celého světa a uživatel je pak najde v on-line platformě Connect IQ. A pokud se nechcete spoléhat na kreativitu ostatních, můžete si dokonce zkusit vytvořit vlastní ciferník.

V porovnání s outdoorovými modely z řad Fénix, Epix nebo Enduro jsou hodinky Forerunner 955 o poznání lehčí (52 g). Jejich nošení tak může být zejména na útlejším zápěstí pohodlnější. Hodinky díky nižší váze nemají tendenci poskakovat a cestovat po zápěstí ani při náročnějších aktivitách. To se projeví nejen na vyšším komfortu nošení, ale může to mít pozitivní vliv i na přesnost měření optického snímače. 

Měření a metriky u Garmin Forerunner 955

Garmin Forerunner 955 měří a vyhodnocuje tolik údajů a metrik, že jde doslova o kombinaci sportovního lékaře a osobního trenéra na vašem zápěstí. Většina měření se spoléhá na optický senzor nové generace, který najdeme také u dalších modelových řad hodinek Garmin. Senzor měří nejen srdeční tep, ale také míru okysličení krve, dechovou frekvenci nebo variabilitu srdečního tepu. Všechny tyto údaje pak hodinky využívají k výpočtům aktuální kondice, úrovně stresu, nebo třeba míry regenerace organismu a vaší připravenosti k tréninku.

Metrika připravenosti k tréninku bere v potaz hned několik měřených veličin a je extrémně zajímavá pro optimální načasování a rozvržení jednotlivých typů tréninkové zátěže a volných dní. Připravenost k tréninku pak vhodně doplňuje metrika Body Battery, která ukazuje, jak se vašemu tělu daří doplňovat energii a nebo naopak jak energii v průběhu dne spotřebovává. V potaz bere nejen fyzickou zátěž, ale také například úroveň stresu. Sledováním těchto hodnot si tak můžete udržet dobrou představu o tom, jak jste na tom s energií a jestli se náhodou neřítíte naproti riziku přetrénování a nebo zranění z únavy.

Velmi užitečný zdroj informací je ranní report. Každé ráno přináší Garmin Forerunner 955 přehled o kvalitě vašeho spánku, hodnotě variability srdečního tepu, ale také informace o počasí na daný den a také doporučený trénink, který vás posune o kousek blíž vysněným závodním cílům. Zejména sledování trendu variability srdečního tepu a připravenost k tréninku se mi osvědčilo ve chvíli, kdy jsem procházel nepříjemnou několikadenní virózou. Hodinky správně rozpoznaly, že se s tělem něco děje a to dokonce o jeden den dříve, než jsem si toho všimnul sám. Správně pak reagovaly doporučením netrénovat a počkat na zotavení. Po pár dnech se hodnoty začaly vracet do normálu a hodinky zařadily do plánu lehký trénink. 

Garmin Forerunner 955 má samozřejmě řadu dalších senzorů, které pomáhají získat kompletní přehled o průběhu aktivit. Pro většinu uživatelů je pak důležitá zejména velmi přesná a stabilní GPS, která zaznamenává trasu a poskytuje údaje pro navigaci. Nový GPS chip dovoluje spustit měření mimo jiné v dual-band režimu, který využívá dvě frekvence signálu GPS a významně tak může redukovat případné nepřesnosti způsobené například vysokými budovami nebo hustým lesním porostem. Režim přesnosti GPS je možné volit podle situace a nebo nechat rozhodnutí na hodinkách, které se umí přizpůsobit a zvolit ideální režim vzhledem ke spotřebě baterie a síle signálu.

X důvodů, proč si Forerunner 955 běžci zamilují

Garmin Forerunner 955 jsou hodinky zaměřené hlavně na běžce a triatlonisty, ale najdete na nich možnost měření celé řady dalších sportů. V nabídce tak nechybí různé typy běžeckých aktivit včetně ultra běhů, plavání v bazéně i otevřené vodě a různé druhy cyklistických aktivit jako jsou silniční, horská, gravel, ale i elektrokola. Forerunner 955 ale umí změřit a poskytnout cenné údaje i pro lyžování, golf, turistiku nebo silová cvičení. Seznam sportů a aktivit sice není tak obsáhlý jako u modelové řady Fénix, ale většina sportovců si v něm tu svojí aktivitu najde.

Každá aktivita nabídne specifické informace a datová pole, která si navíc můžete snadno přizpůsobit vlastním potřebám. Nastavení datových polí a obrazovek pro aktivity je možné jak přímo na hodinkách, tak v připojené aplikaci na telefonu. Množství parametrů a nastavení, která je možné u Forerunner 955 měnit je opravdu enormní a možnost provádět konfiguraci na telefonu je pohodlnější než na hodinkách. Pro každou aktivitu si můžete nastavit v podstatě neomezený počet datových obrazovek a pro každou obrazovku si můžete vybrat až šest datových polí, která budou ukazovat důležité údaje.

Nově je možné zobrazit si datovou obrazovku Stamina, která ukazuje, kolik energie ještě zbývá při aktuální úrovni aktivity. Když přidáte na úsilí a trochu zatlačíte na pilu, Stamina začne klesat rychleji. Pokud zvolníte a začnete šetřit síly, bude Stamina ubývat pomaleji. Údaje jsou navíc rozdělené na okamžitou úroveň a dlouhodobý potenciál. Okamžitá úroveň Stamina může být užitečná například při tréninku delších intervalů, kde je cílem dostat se na relativně nízké hodnoty a opětovně zregenerovat. Dlouhodobý potenciál pak může sloužit jako indikátor pro dlouhé závody, kde napoví, kolik energie vám zbývá a jaká je vaše průběžná spotřeba. Obrazovku si můžete nastavit tak, aby ukazovala odhad vzdálenosti a času, které dokážete zaběhnout při zachování momentální úrovně zátěže a rychlosti. Jde samozřejmě jen o odhady, ale jak se vás Forerunner 955 postupně poznají, budou tyhle odhady čím dál víc odpovídat skutečnosti.

Další skvělý pomocník pro běžce je měření výkonu. Běžecký výkon bylo na hodinkách Garmin možné měřit přes aplikaci z Connect IQ už dříve, ale nyní se tohle měření přesouvá mezi nativní aplikace. Pro měření běžeckého výkonu bylo nutné připojit k hodinkám ještě další zařízení, například hrudní pás, ale po aktualizaci software je nově možné měřit běžecký výkon přímo na hodinkách. Běžecký výkon může být opravdu zajímavou metrikou zejména pro trailové běžce, kteří se pohybují v členitém terénu, kde tepová frekvence není dostatečně stabilním ukazatelem. Ukazatel běžeckého výkonu používám právě pro tréninky a závody v terénu, kde se snažím držet v předepsaném pásmu a maximalizovat tak efektivitu vynaložené energie v poměru k rychlosti a délce běhu.

Pro sportovce se závodními ambicemi je na Garmin Forerunner 955 doplněk Závod a závodní kalendář. Ty samozřejmě slouží k lepší přípravě a načasování výkonnosti na specifické datum a typ závodu. Na základě závodů a jejich parametrů pak hodinky upraví i doporučené denní tréninky a v podstatě sestaví tréninkový plán, který by měl zaručit co nejlepší výsledek. Plán se navíc průběžně upravuje podle toho, jak se vám daří regenerovat a jaká je vaše celková kondice. Tohle už je opravdu na úrovni každodenní konzultace s osobním trenérem a pro mnoho sportovců to může být způsob, jak přinést nový element do svého tréninku.

Kromě nové metriky Připravenost na trénink doznal změny ukazatel Tréninkový status. Ten po každém tréninku vyhodnotí a ukáže, jestli byl trénink produktivní nebo ne. Vyhodnocuje přitom hned několik veličin jako jsou variabilita srdečního tepu, krátkodobá zátěž a trend VO2Max. Na jejich základě pak určí, jestli byl pro vás trénink přínosný a dodal tělu impuls potřebný k pozitivní adaptaci, nebo jestli šlo jen o prázdné kilometry, které vás ve výkonnosti příliš neposunou. 

Doba regenerace je důležitý indikátor, který ukazuje, kolik času bude vaše tělo potřebovat, aby nabralo dost síly na další trénink nebo závod. Závisí samozřejmě na intenzitě vašich aktivit a může se zkrátit nebo naopak prodloužit podle toho, jestli jste ve stresu nebo jestli dovedete skutečně odpočívat. Musím uznat že se Forerunner 955 naučil dost dobře určit, kolik času potřebuji na regeneraci a kdy se zase můžu pustit do těžkého tréninku. Dobu regenerace pak hodinky zohlední i v doporučeném denním tréninku a pokud máte více zařízení od Garmin, můžete využít synchronizaci všech tréninkových metrik z jednotlivých zařízení a doba regenerace se bude počítat ze všech vašich aktivit.

Nově můžete na Forerunner 955 sledovat hodnoty a trendy variability srdečního tepu (VST). Tato metrika je ve světě vytrvalostního sportu považovaná za jeden z nejpřesnějších ukazatelů připravenosti na trénink. Měření sleduje na základě drobných rozdílů v časování úderů srdce stav parasympatické nervové soustavy a z toho odvozuje míru únavy organismu. Důležité jsou přitom nejen okamžité hodnoty VST, ale zejména dlouhodobější trendy a jejich korelace s tréninkem, kvalitou spánku, stravy a třeba i příjmu alkoholu. Forerunner 955 dokáže všechno tohle vzít v potaz a zohlednit při doporučeních denního tréninku i při vyhodnocení tréninkového přínosu. Pro sledování trendů VST je potřeba nosit hodinky aspoň tři týdny a měření probíhá v noci, takže je potřeba mít hodinky nasazené ve spánku. Nově je díky update software možné synchronizovat stav VST mezi více zařízeními Garmin, takže pokud používáte více hodinek, nepřijdete o tuhle důležitou metriku.

Sledování tréninkové zátěže je další užitečný indikátor toho, jak přínosný je váš trénink. Forerunner 955 vyhodnocuje efekt a zaměření každého tréninku a dlouhodobý trend tréninkové zátěže pak ukazuje, jestli se pohybujete v optimálním pásmu pro rozvoj fyzické kondice. Hodinky podle vaší kondice navrhnou ideální rozsah tréninkové zátěže a s jejich pomocí je pak snazší plánovat aktivity na další týden, ale také určit optimální růst zátěže a periodizaci tréninkového plánu. Sledování tréninkové zátěže může pomoct s prevencí přetrénování a zranění z únavy, ale také zabrání podtrénování a s ním spojené nedostatečné adaptace na tréninkové podněty.

Garmin Forerunner 955 jsou skvělý parťák na závody

Pokud máte závodní ambice a rádi si občas střihnete nějakou tu běžeckou desítku nebo třeba maraton, bude pro vás Garmin Forerunner 955 skvělý parťák. Závodní kalendář a doplněk už jsem zmiňoval. Ty vám pomohou hlavně s plánováním závodů a tréninků pro dosažení optimální výkonnosti v den D. Aplikace PacePro, kterou známe i z jiných modelů Garmin, pak pomůže s ideálním rozložením tempa pro samotný závod. Stačí nahrát trasu závodu a stanovit si čas, ve kterém chcete závod dokončit. U závodů v terénu se pak vyplatí stanovit si strategii běhu do kopců a u těch rovinatých zase to, jestli chcete běžet takzvaný negativní split, nebo jestli předpokládáte, že budete v průběhu závodu spíš zpomalovat.

PacePro navrhne ideální tempo a bere v potaz i změny profilu terénu, takže vás rozhodně nebude hnát do kopce stejným tempem jako po rovině. V průběhu závodu pak servíruje přehledné informace o tom, jak si stojíte ve srovnání s plánem. Zkuste zkombinovat funkci PacePro se Stamina a rázem máte opravdu dobrého pomocníka, který vám bude průběžně ukazovat nejen to, jestli se držíte plánovaného času, ale taky to, kolik vás to stojí energie a jestli budete mít dost paliva na dokončení závodu. Z průběžného testování můžu říct, že obě funkce jsou až překvapivě přesné hlavně u závodů do délky maratonu. U ultra závodů a hlavně u těch, které se běží v hodně členitém terénu, jsou údaje Stamina spíš orientační, ale PacePro je i v takových závodech hodně užitečná funkce, díky které mám o celou řadu starostí méně.

Mapa a navigace

S Garmin Forerunner 955 se neztratíte. K dispozici totiž máte detailní mapové podklady a můžete využít i navigaci po předem připravené trase. Úroveň navigace a zobrazení map je u Garminu o třídu před většinou hodinek konkurenčních značek. Navigace je velmi dobře využitelná zejména pro turistiku a běžecké disciplíny, ale relativně dobře se dá použít i pro cyklistiku. U využití navigace na kole je samozřejmě počítat s menším rozměrem displeje a s tím spojenou horší čitelností při vyšších rychlostech nebo v exponovaných situacích, kdy je jednoznačně lepší používat cyklocomputer nebo aspoň upnout hodinky do držáku na řídítka. 

Mapové a navigační funkce Forerunner 955 jsou v podstatě shodné jako o modelové řady Fénix 7. Vytvoření a nahrání trasy do hodinek je intuitivní a snadné. Trasy můžete vytvářet jak v aplikaci Garmin Connect, tak v aplikacích třetích stran jako jsou například mapy.cz nebo Komoot. Hodinky pak nabídnou navigaci krok za krokem a také možnost podívat se předem na další odbočky a zájmové body. Při dlouhých túrách a bězích v neznámém terénu si tak můžete stále držet přehled o tom, co vás čeká.

S navigací souvisí přesnost a spolehlivost GPS. Při testování jsem zkoušel vícero situací, kdy má GPS problém, jako je pohyb v husté vysoké zástavbě nebo běh v lese. Díky vhodným podmínkám jsem si mohl dokonce vyzkoušet běh lesem pod korunami stromů pokrytými sněhem a taky v mlze husté tak, že by se dala krájet. Forerunner 955 v běžném nastavení přesnosti GPS neměl v žádném z testovacích scénářů problém. Záznam se při následném vyhodnocení proti přesným mapovým podkladům držel cest a cestiček a odpovídal tomu, kudy jsem běžel nebo jel na kole. Podobně dobře na tom byla navigace, která reagovala přesně a s dostatečným předstihem na odbočky a změny směru.

Baterie Forerunner 955 vám stačí na hodně dlouhý závod

Výdrž baterie Forerunner 955 sice nedosahuje závratných hodnot některých expedičních modelů Garmin, ale je více než dostatečná pro běžné i ultra dlouhé aktivity. V režimu chytrých hodinek vydrží až dva týdny, ale při testování jsem připojoval dobíječku zhruba po deseti dnech. Spotřeba samozřejmě závisí na nastavení a způsobu používání. Nejvíc si z baterky ukrojí měření aktivit s vysokou přesností GPS, aktivovaným podsvícením displeje, puštěnou hudbou a navigací. S takovou se budete pohybovat kolem osmi hodin aktivního měření. Naopak při relativně normálním nastavení, kdy je pro záznam GPS využité jen jedno frekvenční pásmo, není zapnutá hudba a podsvícení displeje, vydrží Forerunner 955 měřit aktivitu přes 40 hodin. A to už je doba, za kterou se dá dokončit pořádně dlouhý závod.

Ve verzi Solar je výdrž prodloužená v situaci, kdy na hodinky svítí slunce. Nepočítejte s tím, že na sluníčku bude výdrž hodinek nekonečná. Berte to tak, že solární články spíš zpomalí vybíjení, než aby opravdu aktivně hodinky dobíjely. Při vhodných podmínkách tak mohou prodloužit výdrž baterie při zapnutém měření přibližně o 10 až 15 %. Přičemž vhodné podmínky Garmin definuje jako jasné sluneční světlo, které dopadá na celý povrch ciferníku po dobu aspoň tří hodin. V zimě se na takové podmínky dostanete jen sporadicky. Naopak v létě je u dlouhých aktivit možné, že dosáhnete i lepších výsledků. 

Osobní trenér na zápěstí. To jsou garmin Forerunner 955

Z pohledu běžce a triatlonisty jsou pro mě Garmin Forerunner 955 asi nejlepší sportovní hodinky, které jsem za poslední rok mohl vyzkoušet. Sledují nejen tréninkové parametry, ale také aktuální kondici a míru regenerace, takže mohou významně pomoct při plánování tréninků a při přípravě na klíčové závody. Přesnost GPS záznamu a navigace je skvělá a velmi dobrá je i přesnost optického snímače srdečního tepu, i když tady bych stále spoléhal na hrudní pás pro opravdu přesné a spolehlivé měření. Pro výkonnostně zaměřené běžce je dobrým vylepšením možnost měření běžeckého výkonu bez nutnosti připojovat další zařízení. Měření a sledování trendů variability srdečního tepu a metriky připravenosti k tréninku pak pomáhají s rozhodováním, jaký trénink zařadit do plánu a jestli není lepší trochu si odpočinout. Těžko hledám něco, co bych mohl Garmin Forerunner 955 vytknout a s klidným svědomím je mohu doporučit všem, kteří to myslí s běháním a dalšími vytrvalostními sporty vážně. 

Garmin Forerunner 955

  • multisportovní chytré hodinky
  • průměr 33 mm
  • hmotnost 52 g
  • stupeň vodotěsnosti 5 ATM
  • výdrž baterie: 
    • režim chytrých hodinek až 15 dní
    • režim GNSS s více GPS pásmy až 20 hodin
  • doporučená cena 13 490,- (15 990,- verze Solar)

Pozitiva

  • přesná a spolehlivá GPS s mapovými podklady a navigací
  • velké množství tréninkových dat
  • užitečné ukazatele regenerace a tréninkové připravenosti
  • závodní kalendář a plánování tréninků k závodu

Negativa

  • není možné nastavit profily spotřeby energie pro jednotlivé aktivity
  • širší rámeček kolem displeje zejména u verze Solar

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky