Úvod VybaveníBěháníSporttestery Hodinky jako prodloužená ruka lékaře. Samsung Galaxy Watch 5 Pro pohledem kardiaka

Hodinky jako prodloužená ruka lékaře. Samsung Galaxy Watch 5 Pro pohledem kardiaka

od Marek Odstrčilík

Hodinky už nějaký ten čas nejsou pouze o ukazování času a datumu. Stále tu samozřejmě máme lety prověřenou “klasiku” v podobě nádherných mechanických strojů, ale ty chytré to v oblíbenosti válcují.  Notifikace, možnost přes ně volat nebo poslouchat hudbu, to jsou určitě fajn funkce, ale co je na nich opravdu fascinující, jsou různé metriky a zdravotní funkce. Příkladem jsou třeba takové Samsung Galaxy Watch 5 Pro. 

Na začátek je potřeba zdůraznit, že hodinky nemají nahradit lékaře, ale na druhou stranu vám již velmi dobře dokáží říct, zda se něco neděje. Na zápěstí jsem měl možnost v posledních týdnech nosit Samsung Galaxy Watch 5 Pro, které je nabito zdravotními funkcemi, které mě jako kardiaka zajímaly. A jelikož jsem v rámci svého cyklistického tréninku měl nařízený hubnoucí prosinec bez kola s tím, že mám hodně chodit, tak jsem hodinky využil hlavně jako krokovací nástroj, měřil několik údajů a shazoval kila.

Chůzí a sledováním složení těla za krásnější postavou

Měření kroků popravdě není nic, co bychom v nositelné elektronice neznali už spoustu let. Nastavíte si denní cíl a můžete vyrazit. Upravit si předtím samozřejmě můžete i počet údajů, které chcete mít na očích. Jejich počet je od tří do sedmi. Obrazovky jsou navíc dvě, takže toho, co pak sledujete přímo na hodinkách, je opravdu hodně. 

Kroky se buď měří automaticky (bez detailních informacích o vašem pohybu), nebo si zapnete přímo aktivitu Chůze, která vám pak na konci v telefonu ukáže spoustu údajů.

Pro mě je velmi důležité, aby pak bylo v telefonu všechno hezky přehledné a já se v tom dobře vyznal. Tady si za mě Samsung zaslouží velkou jedničku a asi i podtrženou. Aplikace Health se povedla. V záznamu chůze najdete samozřejmě mapu, kudy jste šli, ale i graf, ve kterém si můžete zobrazit svoji rychlost, stoupání, srdeční tep a posouvat se v něm detailně dle libosti. Prohlédnout si také můžete, jak dlouho a v kterých pásmech jste se pohybovali, nebo opravdu podrobné detaily aktivity. Analyzovat svoji chůzi můžete opravdu velmi podrobně.

Galaxy Watch 5 Pro umí změřit i tělesnou kompozici, tedy poměr svalů, tuků, kostí a vody ve vašem těle. Pro měření stačí zadat vaši aktuální hmotnost a pak položit prostředníček a prsteník na tlačítka. Za pár vteřin máte výsledek a podle mého testování je srovnatelný s tím, co mi ukazuje chytrá váha. Nakolik je takové měření opravdu přesné a jak efektivně se dá využít, je však lehce diskutabilní. Dovedu si představit, že pokud jste na redukční dietě, může být motivující sledovat, jak se mění poměry ve vašem těle. Změny se ale projeví až za delší čas, tak s tím počítejte.

Jste kardiak? Tak tohle se vám bude líbit

Hodinky nabízí trojici snímačů „BioActive“ pro sledování srdečního tepu, elektrického srdečního signálu a navíc monitorování kyslíku v krvi prostřednictvím snímače SpO2. Podle společnosti Samsung se jedná o aktualizované senzory nabízející větší přesnost a několik nových vychytávek. Hodinky také měří stres, spánek, monitorují vaše aktivity a zdraví prostřednictvím aplikace Samsung Health.

Pokud chcete využít opravdu všechny funkce hodinek, musíte je propojit s telefonem značky Samsung. Jen tak budete mít přístup k měření krevního tlaku a EKG. Obě veličiny je možné měřit pouze s využitím aplikace Health Monitor a tu najdete pouze na telefonech Samsung. Takže majitelé telefonů s jablkem nebo jiných mají tak trochu smůlu a hlavně o důvod méně kupovat si Galaxy Watch 5 Pro. 

Krevní tlak

Měření krevního tlaku by mohlo být pro řadu lidí zajímavé. Pro jeho využití je potřeba spárovat hodinky s telefonem od Samsungu a poté provést kalibraci s manžetovým měřákem krevního tlaku. Kalibrace je snadná. Stačí série tří měření, kdy hodnoty z přístroje zadáte rovnou do hodinek a pak už můžete měřit přímo na hodinkách. Při testech bylo měření na hodinkách srovnatelné s měřením manžetovým měřákem na mém přístroji Omron. Nevýhodou může být fakt, že kalibrace je platná pro konkrétního člověka a pokud hodinky někomu půjčíte, nebude měření tlaku nejspíš fungovat úplně spolehlivě.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Foto: Marek Odstrčilík

Jako dlouholetý kardiak můžu potvrdit, že měření jsou vskutku impozantně přesná. Měření krevního tlaku chytrými hodinkami tedy není marketingový tah velké značky, ale správným směrem se ubírající trend. Už když jsem testoval Galaxy Watch 3, byl jsem z výsledků překvapený. Navíc jsem tehdy měření konzultoval s biomedicínským inženýrem Davidem Pospíšilem a potvrdilo se, že pro osobní domácí měření jsou hodinky dostatečně přesné. Pokud tedy uvažujete o koupi z tohoto důvodu, bát se nemusíte. A pokud vás zajímají detaily měření, v následujícím textu můžete číst odbornější řádky Ing. Pospíšila.

EKG

A aby toho nebylo málo, můžete na hodinkách Galaxy Watch 5 Pro měřit i EKG. Pro měření je opět nutné spárovat hodinky s telefonem Samsung. Pak stačí položit prst na tlačítko a zůstat v klidu. Hodinky vám natočí pěkný záznam a v aplikaci Health Monitor se můžete podívat na vyhodnocení vašich křivek. Opět můžu říct, že hodnoty mají vysokou vypovídající hodnotu.

Spánek

Spánek je alfou a omegou pro vaše zdraví a regeneraci. Ideální doba pro něj je něco mezi sedmi až devíti hodinami. Zjistit jak jsme spali a v jakých fázích spánek byl, umí Samsung Galaxy Watch 5 Pro opravdu dobře. Navíc vám hodinky mohou po sedmi dnech nošení poradit, jak spát lépe a co třeba děláte špatně, když se často budíte, nebo pokud nemůžete usnout. Ráno lze prohlédnout detailní záznam, jak dlouhý byl váš REM, lehký nebo hluboký spánek, nebo dokonce zda jste chrápali. Samsung má velmi dobře zpracovaný i projekt Vyspisenato.cz, kde najdete osm zajímavých lekcí o tom, jak zamakat na svém spánku a kde je zakopaný pes jeho eventuálních trablů.

Kyslík na prvním místě

Okysličení krve je dobré sledovat jak kvůli vaší regeneraci, tak i proto, že vám naměřené hodnoty dají signál, že se něco s tělem děje. Oxymetr byl a je výborným pomocníkem například při odhalení Covidu.

Jsou Samsung Galaxy Watch 5 Pro tedy zdravotním pomocníkem?

Toto jsou tedy metriky, které jsem na hodinkách Samsung Galaxy Watch 5 Pro sledoval jako kardiak během měsíce já. Zdravotní funkce budou do budoucna v chytrých hodinkách hrát rozhodně prim, ale ty profesionální medicínské asi nenahradí. Měření se sice zpřesňují a zdokonalují, ale poslouchat a vnímat svoje tělo bude pořád naprosto klíčové a stanovit diagnózu a následnou léčbu bude vždycky lepší nechat na lékařích. Když se vrátím k hodinkám Samsung Galaxy Watch 5 Pro, tak ty umí sledovat opravdu hodně zdravotních a tělesných parametrů. Pro domácí měření a kontrolu jsou velmi dobrým parťákem.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky