Úvod VybaveníBěhání Recenze: Dva kužely, široký a dlouhý, které se bijí. Fenix MH70R z praktického úhlu

Recenze: Dva kužely, široký a dlouhý, které se bijí. Fenix MH70R z praktického úhlu

od Karel Holub

Fenix MH 70 R je jedním z vrcholných modelů této populární a osvědčené značky. Pořádně jsme otestovali praktické využití širokého a dlouhého kuželu světla a jestli se Fenix MH 70 hodí na běh, kolo a jiné (ultra) dlouhé aktivity.

Čelová svítilna Fenix HM70R má skutečně působivé specifikace a robustní provedení. Na první pohled je jasné, že nejde o žádnou bludičku do městského parku, ale o pořádný zdroj světla pro téměř jakoukoliv situaci. O svícení se stará dvojice čoček. Dálkový paprsek má maximální výkon 1600 lumenů a intenzitu světla je možné regulovat prostým stiskem ovládacího tlačítka (500, 150, 30 lumenů). Podobně je tomu u široké čočky, kde je maximální výkon na úrovni 400 lumenů (70, 5 lumenů po přepnutí). Širokou čočku je možné přepnout na stálé nebo blikající červené světlo.


Baterie, která Fenix MH70R pohání, má kapacitu 5000 mAh. Jak dlouho vydrží čelovka svítit pak samozřejmě záleží na tom, jakou intenzitu světla zvolíte. Při nejvyšším výkonu dlouhé čočky by se měla výdrž pohybovat kolem 4 hodin. Když budete využívat široké světlo na nejvyšší intenzitu (400 lumenů), vydrží baterie přibližně 8 hodin. Čelovky ale většinou nedrtíme na nejvyšší výkon a často přepínáme do nižší intenzity. Při takovém střídavém provozu se celkem pohodlně dostaneme na výdrž kolem 30 hodin na jedno nabití.

Praktické využití

Dost bylo čísel a specifikací, pojďme se podívat, jak se Fenix MH70R osvědčila v praxi. Tentokrát jsem se o testování podělil s dalšími dvěma běžci. Chtěl jsem si ověřit, jak budou čelovku vnímat běžci s různou úrovní zkušeností a se zaměřením na různé typy běžeckých aktivit.

Petr – naturální ultra běžec a punker, který je v nočním lese jako doma. Běhá za SK Babice. V roce 2017 vyhrál prestižní Krakonošovu stovku a letos si doběhl pro dělené druhé místo na legendárních Týnišťských šlápotách. Fenix MH70R hodnotil takto:

Na první seznámení beru MH70R na výběh do lesa se psem. Sakra, jak se dají zapnout oba reflektory. Zrada, nedají. Buď jeden nebo druhý. Široký je super. Klidně můžete jít ve skupině 10 lidí vedle sebe a všichni krásně vidí na cestu. Jen teda neuvidí moc daleko před sebe. Při chůzi je dosvit dostatečný, odhadem přes 30 metrů. Jenže při běhu je to spíš 20 metrů, protože se pohybuješ rychleji. Při svižnějším běhu neznámou lesní pěšinou jsem byl lehce nervózní, kam se cesta bude stáčet. Prostě takový běh s překvapením, kdy máš stále pocit, že bys potřeboval vidět aspoň o pár metrů dál.
Dálkový reflektor, to byla jiná písnička, dalo by se říci, přímo jiný žánr. Pro běžné klusání byl postačující druhý režim (150 lm), případně třetí (500 lm). Když jsem chtěl pročesat pole, louky, lesy, jestli nám výběh se psem nenaruší zvěř, 1600 lm bylo opravdu ohromujících. Ale běh s dálkovým reflektorem byl po určité době trochu depresivní. Běh v tunelu, co se kymácí ze strany na stranu, nahoru a dolů.
Co mi na čelovce Fenix MH70R chybělo? Kombinace. Na svých předchozích čelovkách od Fenixu jsem měl vždy jen jeden reflektor, ale ten dělal široký kužel s ostrým, dalekým středem. HM70R je skvělá čelovka na zbytek života, co se hodí na všechny možné aktivity. Kromě teda těch sportovních. Při běhu poslouží, ale pořád mi na ní bude k dokonalosti něco chybět. Pokud bych měl v dané cenové relaci vybírat jinou fenixku, rozhodně bych šel do HM65R (T), kde je možnost kombinovat oba reflektory a je o nějaký ten gram lehčí.

Mirek – polykač kilometrů na lesních stezkách a polních cestách. Nezávodí za žádný klub a závody běhá hlavně pro pocit překonání sebe sama. Dlouhodobě se potýká s vleklým zraněním, takže běh kombinuje s jízdou na gravel kole. Jeho hodnocení Fenix MH70R:

Překvapila mě váha. Normálně běhám s menší, plastovější čelovkou a MH70R je o poznání těžší. Na hlavě je to znát a je potřeba dobře doladit popruhy, aby čelovka držela. Když jsem nechal popruhy volnější, promítlo se to do většího zatížení svalů na krku a jejich únavě po přibližně dvou hodinách běhu.
Příjemně mě překvapil dosvit a intenzita světla jako taková. Na maximální výkon jsem si opravdu musel dávat pozor, abych omylem neposvítil protijedoucím řidičům do očí. V tu chvíli okamžitě přepínali na dálkové, aby mi to taky hezky „osladili“. Při použití dlouhého světla jsem měl po nějaké době pocit, že se se mnou houpe svět. Kužel je relativně úzký a dlouhý a při běhu poskakuje. Široké světlo je příjemnější a dobře použitelné hlavně na lesní cestě, kde to znám. Nemusím tam vidět tolik před sebe a stačí, že mám dobře osvětlený prostor kolem sebe.
Využití MH70R na běh si umím představit. Svítí opravdu dobře, ale docela mi vadí vyšší váha a s ní spojené nepohodlí na dlouhé běhy.

Karel – autor článku, příležitostný ultra běžec a cyklista. Na závodech hájím barvy Run4Fun (nebo Rungo). Letos jsem běžel Červenokosteleckou stovku a větší část Týnišťských šlápot. Čelovek jsem vyzkoušel hodně a Fenix MH70R hodnotím takto:

Provedení je hned na první pohled solidní a robustní. Tomu odpovídá i vyšší váha, ale už jsem měl i těžší čelovky. Nastavil jsem popruhy, dotáhnul i středový a čelovka sedí dobře jak na hlavě bez pokrývky, tak na zimní sportovní čepici. Zkusil jsem ji i na čelenku ze smotaného multifunkčního šátku a tady jsem musel ještě lépe utáhnout středový popruh, jinak by měl šátek tendenci cestovat.
Ovládání je snadné. Jedním tlačítkem přepínám intenzitu světla a případně přepínám mezi širokou a dlouhou čočkou. Tlačítko je dobře dostupné a dá se v pohodě mačkat i v rukavici. Dokonce ani v „krabích“ rukavicích jsem s ovládáním nemusel bojovat.
Dlouhé světlo na plný výkon je opravdu pořádná palba. Člověk aby se bál, že když se podívá na noční nebe, budou si ufoni myslet, že jim dává signály. Na rozhlížení po noční krajině je dlouhé světlo opravdu vynikající. Tedy pokud stojím nebo jdu. Když běžím, světlo dost poskakuje a není to úplně příjemné. V nízké intenzitě běhu, kdy je hlava víceméně stabilní, to jde, ale jakmile vletím do terénu nebo natáhnu krok, je lepší přepnout do širokého režimu.
Široký režim svícení je jak koule světla všude kolem mě. Mám pocit, že tma zmizí i z periferního vidění. Na klidné běhy po známých cestách ani nepouštím plný výkon širokého reflektoru. V místech, která neznám zapínám široký kužel naplno. Občas mám tendenci zmáčknout tlačítko a přisvítit si dlouhým. Škoda, že nejdou zapnout oba najednou. Přeblikávat mezi širokým a dlouhým není úplně praktické a oba najednou bych asi nemusel mít zapnuté pořád. Stačilo by mi, kdyby Fenix MH70R nabízel možnost zapnout široké světlo a do něj občas přisvítit dlouhým.

Dovedu si představit, že si Fenix MH70R vezmu na nějakou další stovku s nočním startem. Svítí dobře a výdrž baterie je víc než dostatečná. Hmotnost je na hraně toho, co chci mít pár hodin na hlavě, ale při dobrém nastavení popruhů to není zásadní problém.

Fenix MH70R

  • výkonná, outdoorová čelová svítilna se dvěma čočkami
  • světelný tok: max 1600 lumenů dlouhý kužel, 400 lumenů široký kužel
  • vodotěsnost IP68
  • baterie: Li-ion akumulátor 5000 mAh
  • dobíjení USB
  • hmotnost: 206 g
  • doporučená cena: 2 699 Kč

Pozitiva

  • dobré zpracování a vysoká odolnost
  • pohodlné popruhy s dobrou možností nastavení
  • vysoká výdrž na jedno nabití
  • vysoká intenzita svícení
  • možnost přepínat mezi dlouhým a širokým kuželem
  • dobré ovládání i v rukavicích

Negativa

  • nejde zapnout obě čočky najednou
  • vyšší váha
  • dlouhý kužel při běhu houpe zorné pole
  • široký kužel má krátký dosvit pro aktivity s vyšší rychlostí

1 komentář

Tutuna 11. 1. 2023 - 1:10

Phoenix(1) je mnohem lepší.. mám ho a můžou svítit oba kužely zaráz a je i lehčí … tento noví typ je na nic doufám že jim to dojde a začnou zas vyrábět ten první :-) Kámoš má právě tu novou a říkal že i to ovládání je je horší..
Rozhodně doporučuju tu první starou verzi ;-)

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky