Úvod Inspirace Konkurence cyklistického radaru a překvapení maratonce Pechka. Pelmel sportovních novinek

Konkurence cyklistického radaru a překvapení maratonce Pechka. Pelmel sportovních novinek

od Karel Holub

Dneska si můžete přečíst, jak to dopadne, když se mistr republiky v maratonu pustí na výrazně delší trať, nebo když dáte ultra běžkyni 48 hodin na to, aby uběhla co nejdelší vzdálenost. Další zpráva je, že Garminu zřejmě utekly informace o chystaných modelech Edge 540 a 840 a na trhu se objevila konkurence cykloradarů, která by snad měla nabídnout relativně hodně muziky za poněkud nižší ceny.

Pechek se posunul daleko za hranici maratonu

Petr Pechek, pětinásobný mistr republiky, přidal do své sbírky šestý titul. Pro tohle vítězství se ale musel vydat hodně daleko za hranice své oblíbené maratonské distance. Podařilo se mu to v jeho vůbec prvním závodě na MČR na 100 km v Plzni. Sezona je na svém začátku, ale Petr v náročných podmínkách, kdy foukal silný vítr, dosáhl zatím druhého nejlepšího letošního času na světě a do cíle doběhl za 6 hodin, 44 minut a 15 sekund.

Na druhém místě skončil Karel Splítek s časem 6:55:01 a třetí Lukáš Kozlík s časem 6:55:31. Pechkův působivý výkon v závodě ukázal jeho běžeckou všestrannost a dokázal, že se s ním musí počítat i ve světě ultra. Petr se svým výkonem kvalifikoval na ME/MS, ale zda poběží, se teprve rozhodne. Podobně otevřený je pro Pechka pražský maraton, který je už za 6 týdnů.

Camille Herronová poráží všechny bez rozdílů

Camille Herronová, která patří ke stálicím ultra běžeckého světa, vytvořila nový světový rekord v 48hodinovém závodě v Austrálii. Při tomto pozoruhodném vytrvalostním výkonu urazila neuvěřitelnou vzdálenost 435,2 kilometru a překonala tak všechny předchozí rekordy a to nejen ženské, ale dokonce i absolutní.

Herronové úspěch je skutečně pozoruhodný a svědčí o jejích neuvěřitelných sportovních schopnostech a odhodlání. Není to poprvé, co posunula hranice lidských možností a již dříve vyhrála několik šampionátů a vytvořila rekordy na vzdálenostech od 50 mil až po 24 hodin.

Herronová svůj úspěch přičítá svému tréninkovému režimu, který zahrnuje kombinaci silového tréninku, rychlostní práce a běhu na dlouhé vzdálenosti. Ve svém tréninku také zdůrazňuje význam správné výživy a regenerace.

Nejnovější světový rekord Camille Herronové podtrhuje její neuvěřitelné dovednosti a odhodlání ultrarunnerky. Její úspěch je důkazem, že ženy ve vytrvalostních závodech dovedou porážet muže a nepochybně bude inspirovat další lidi, aby v tomto sportu překonávali své vlastní hranice.

Garmin Edge 540 a 840

Společnost Garmin, populární výrobce GPS navigací a nositelných technologií, údajně chystá uvedení na trh dvě nová zařízení řady Edge – Edge 840 a Edge 840 Solar. Americký prodejce Adorama se už asi nemohl dočkat a oba cyklocomputery se nakrátko objevily v nabídce, která byla vzápětí odstraněna. Cena modelu Edge 840 byla uvedena na 350 USD a cena verze Edge 840 Solar byla stanovena na 450 USD.

Zatímco podrobnosti a specifikace modelu Edge 540 jsou zatím spíš v mlze, o modelu Edge 840 již některé informace unikly. Jednou z hlavních novinek je přidání technologie solárního napájení, která je podobná té, kterou najdeme v hodinkách Garmin a v modelu Edge 1040 Solar. Díky funkci solárního nabíjení se Edge 840 může pochlubit výdrží baterie 26 až 32 hodin při běžném používání a až 60 hodin v režimu úspory baterie při vystavení přímému slunečnímu záření.

Kromě technologie solárního napájení je Edge 840 zřejmě vybavený také aktualizovanou funkcí ClimbPro, která může fungovat podobně jako u konkurenčního computeru Hammerhead Karoo 2. Očekává se, že nové modely Edge budou mít také vícepásmovou GPS a funkce Power Guide a Stamina z modelu Edge 1040.

Očekává se také, že nové přístroje nabídnou stejné možnosti připojení a párování s aplikacemi třetích stran jako předchozí modely. Ačkoli oficiální datum vydání nebylo oznámeno, výpisy produktů naznačují, že by se uvedení na trh mohlo blížit.

Celkově se nové modely Edge 540, Edge 840 a Edge 840 Solar jeví jako zajímavé přírůstky do řady cyklistických GPS zařízení Garmin s vylepšenou výdrží baterie a aktualizovanými funkcemi, které osloví seriózní cyklisty a sportovce.

Konkurence pro radary od Garminu?

Bryton Gardia L300 vstoupil na trh jako nový konkurent v kategorii cyklistických radarů a zdá se, že by mohl slušně zavařit hvězdám v oboru, kterými jsou jednoznačně radary od Garmin. Pro ty, kteří zadní radar neznají, se jedná o technologii, která upozorňuje jezdce, když se zezadu blíží auto, což je pro cyklisty významný bezpečnostní prvek. Více jsme o fungování radaru psali zde. Až donedávna měla v této kategorii monopol společnost Garmin, ale otevřený standardní protokol, který zavedla pro ostatní značky, umožnil vznik nové konkurence.

Bryton Gardia L300 mají stupeň krytí IPX7 a fungují na bezdrátových protokolech ANT+/BLE. Má dobu svícení 8 hodin ve stálém, intenzivním režimu, 12 hodin v nízké intenzitě a 24 hodin při použití pouze pro radar. Je také vybaven různými zábleskovými režimy, včetně skupinové jízdy, nočního blikání a denního blikání.

Bryton Gardia L300 bude soupeřit zejména cenou, která bude kolem 130 eur, což je konkurenceschopná cena ve srovnání s Garmin RTL515, který se prodává za přibližně 200 eur.

Přestože se na trhu již objevil model Magicshine Seemee 508, nesplnil očekávání, která by mohla Garmin sesadit z trůnu. Model Bryton Gardia L300 tak má na trhu obrovskou příležitost stát se alternativou k Garmin RTL515. Jeho rozměry jsou 97 x 20,9 x 40 mm a montuje se na sedlovku podobně jako konkurenční produkty.

Celkově je Bryton Gardia L300 zajímavým počinem v kategorii zadních radarů, protože přináší novou konkurenci a poskytuje spotřebitelům více možností. Uvidíme, zda Bryton Gardia L300 splní očekávání, ale jeho vlastnosti a cena jsou rozhodně slibné.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky