Úvod Inspirace Nová výzva Jaroslava Kulhavého. Promluvil o své další sportovní epoše

Nová výzva Jaroslava Kulhavého. Promluvil o své další sportovní epoše

od Martin Kubala

Když 1. února 2023 oznámil Jaroslav Kulhavý svůj záměr zúčastnit se některých podniků světové série v terénním triatlonu Xterra, byla to pro mnohé fanoušky příjemná zpráva. Legenda (nejen) českého MTB se sportem ještě nekončí. A teď, po jeho vítězství v závodě evropského poháru Xterra na Maltě, už také víme, že v nové disciplíně bude Jaroslav Kulhavý předvádět famózní výkony. O tom, jak vidí svou sportovní budoucnost, se můžete dočíst v následujícím rozhovoru.

Vloni jsi ukončil cyklistickou kariéru a začal ses věnovat triatlonu. Cítíš se teď více jako MTB rider anebo jako triatlet? 
Možná to někoho po těch letech překvapí, ale vzhledem k náročnosti triatlonové přípravy si momentálně připadám více jako triatlet. Ta příprava je opravdu náročná tím, že v ní musím skloubit několik disciplín. Rád bych si ale zachoval i cyklistickou výkonnost, takže teď jsem spíš takový triatlet – biker.

Jak dlouho se chceš triatlonu věnovat a čeho bys v něm chtěl dosáhnout?
Jasný plán mám pouze na tuto sezónu a cílem je posunout se maximálně vpřed. Na konci roku pak provedu nějaké vyhodnocení a rozhodnu se, kterým směrem se budu ubírat dále. Chci se ale souběžně věnovat i závodům MTB, byť ne už na takové úrovni jako v předešlých letech. Vytipuji si jen některé, na které se zkusím připravit.

Na co ses musel v triatlonu nejdéle adaptovat – plavání, běh, depo..?
Největší problém byl běh. Ten jsem nikdy netrénoval a můj pohybový aparát tomu po šestadvaceti letech na kole nebyl vůbec připraven. To mi dalo zabrat nejvíce. Každopádně i změna techniky plavání nebyla vůbec jednoduchá, ten proces stále probíhá a musím tomu věnovat stejné úsilí jako běhu.

Změnil se nějak zásadně tvůj denní režim oproti ryze cyklistickému období? Jak teď vypadá týden Jaroslava Kulhavého?
Ten režim se změnil dost podstatně. Více disciplín vyžaduje mnohem více času. Jedu teď v režimu dvou až čtyř fázových tréninků. Je to časově hodně náročné. Spoustu času stojí zejména neustálé převlékání z cyklistického do běžeckého, přesuny – na bazén a zpět… 

Jak se připravuješ na triatlon, resp. máš někoho, kdo ti pomáhá s přípravou?
Samozřejmě. Aktuálně spolupracuji na přípravě s triatlonovým týmem Titan Zlín a trenérem Lukášem Vrobelem. Jedná se o formu vzájemné spolupráce, kdy mi Titani pomáhají s během a plaváním a já se jim na oplátku budu snažit pomoci s cyklistikou. Měl by z toho být oboustranný prospěch.

Jakou výbavu na triatlon používáš?
Tak největší změnou je cyklistické vybavení, kdy jsem ze Specializedu po patnácti letech přesedlal na Santa Cruz. Na běh používám boty Hoka a na plavání neopren 70blue. Další vybavení zatím pouze testuji.

Letos jsi založil svůj vlastní tým, co tě k tomu motivovalo?
Po ukončení angažmá v ČS Accolade jsem potřeboval za někoho závodit. Mám hodně známých, kteří sice nezávodí, ale hodně, hodně sympatizují s cyklistikou. A po několika diskuzích a přislíbené podpoře, jsme se rozhodli založit tým, který by byl primárně zaměřený na mládež ve věku od třinácti do osmnácti let (starší žáci, kadeti, junioři). Samozřejmě, že budeme mít i závodníky starších věkových kategorií, podporu však budeme směřovat hlavně k těm mladým.

Nepřemýšlel jsi, že bys měl v budoucnu v týmu i triatlonisty anebo běžce?
Tak vzhledem k tomu, že tým vznikl teprve letos a zatím řešíme „porodní“ bolesti, tak jakékoliv rozšiřování o další aktivity není na pořadu dne. Neuměli bychom to pokrýt. Každopádně v následujících letech se tomu v případě zájmu vůbec nebudeme bránit. Už jenom proto, že Čeladná je pro běžce ideálním místem.

Co musí mladý závodník udělat, aby mohl být ve stejném týmu s olympijským vítězem?
Musí mít chuť do závodění, poctivě trénovat a dodržovat základní sportovní disciplínu. Neřešíme výkonnostní rozdíly, jde nám především o to, aby mladí sportovali a bavilo je to. A pokud se mezi nimi najde někdo perspektivní, bude to jako bonus.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky