Úvod Inspirace MUM neboli Moravský ultramaraton odstartoval. Na startu stála 83letá světová rekordmanka

MUM neboli Moravský ultramaraton odstartoval. Na startu stála 83letá světová rekordmanka

od Rungo

Lomnice u Tišnova 2. 7. 2023. 31. ročník dnes již legendárního etapového závodu známého jako MUM (7 × 43 km) má za sebou úvodní etapu. Její trasu, standardně dlouhou 43 km se startem i cílem v Lomnici, mnozí označují za nejobtížnější. Vede hodně po asfaltu,  lesem i polem, ale hlavně nahoru dolů výrazně kopcovitou krajinou.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Pořadatele potěšilo, že na startovní listině nechybí loňští vítězové Martin Kopecký a Lenka Horáková, stejně jako spousta jmen dalších tradičních účastníků. Jedno jméno však zaslouženě poutalo největší pozornost. Sigrid Eichner se vydala na svůj 2321. maraton. „Běhání je pohyb, při běhání si člověk uvědomuje, že ještě žije,“ říká tato 83letá světová rekordmanka v počtu odběhnutých maratonů a ultramaratonů. Že se na start postavil i ředitel závodu nestárnoucí a nezničitelný Dan Orálek snad nikoho nepřekvapilo. Spíše se očekávalo, jak si povede v souboji s dalšími 121 ultraborci a ultraborkyněmi.

Ale na MUMu není tím nejpodstatnějším zápolení o přední místa.  Jde především o sdílení radosti  všech, kdo zdolají dávku sedmi maratonů během sedmi dnů. Pocit vítězství zde v cíli zažije každý. 

Součástí první etapy byl i vložený závod „Vertikální kilometr“, který nejrychleji zaběhl Šimon Dostálek a udělal tím zcela jistě radost svému otci Petrovi. Ten má na svém kontě už 13 úspěšně zakončených ročníků a letos chce svou sbírku rozšířit. Jeho starší syn Vojta dnes běžel svou první dlouhou etapu a vedl si také skvěle. Taťku nechal za sebou, když cílem proběhl na 17. místě ve výborném čase 4:02:55.      

Sigrid Eichner  doběhla na 118. místě za 7:44:18. Neskutečný výkon a úžasná inspirace pro všechny. 

Na stupně vítězů Lomnické etapy se postavil Václav Glos,  který doběhl na prvním místě  v čase 3:19:58 před Janem Šunkou a Martinem Kopeckým, který zabloudil a ztratil tak cenné minuty. Pomyslná bramborová medaile patří Danovi Orálkovi. Lenka Horáková má zdravotní potíže a běžela velmi opatrně. Přesto to stačilo na třetí místo, těsně před Marci Čadovou. Zvítězila Lenka Petrová (3:53:38) a druhé místo patří Martině Kárové. 

 V očích všech byla vidět spousta radosti. MUM je víc než závod.

Výsledky 31. ročníku legendárního MUMu.

Autor textu: Milan Daněk

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky