Úvod Inspirace MUM, 2. etapa – Boskovická. Loňský vítěz Kopecký se ujímá vedení. Ženám kraluje Kohnová

MUM, 2. etapa – Boskovická. Loňský vítěz Kopecký se ujímá vedení. Ženám kraluje Kohnová

od Rungo

Každý den čeká na běžce etapa v délce nejméně maratonu, která vede velmi členitým terénem (profil každé z etap zahrnuje v průměru 900 metrů stoupání). Závod je součástí poháru ČAU Ultracup 2023 a včera se vydali běžci na druhou etapu – svou trasou tu nejkrásnější.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Druhá etapa letošního MUMu vedla do Lomnice z Boskovic. Maratonská trasa, některými znalci hodnocena jako z celé sedmičky vůbec nejkrásnější, mířila do cíle přes Doubravici nad Svitavou, Černou Horu a Býkovice a nabídla pestrou směs běžeckých zážitků první jakosti: překrásné výhledy z kopců nad Boskovicemi, nefalšovaný terén vrásněný těžkou dřevařskou technikou, romantické lesní cesty s přeskoky zurčících potůčků, řádné úseky po asfaltu i chodníčky, jež běžci sami sobě vydupali z vysoké trávy. Obsahovala náročné výstupy a seběhy, z nichž poslední, před cílem z Rašova do Lomnice, obzvlášť prověřil stupeň opotřebení běžeckého materiálu.   

Vítězové Boskovické etapy

Do čela MUMu se po druhé Boskovické etapě probojoval loňský vítěz Martin Kopecký. A podařilo se mu to až před cílem. Do Lomnice totiž vbíhal na prvním místě dvanáctinásobný vítěz Moravského ultramaratonu Dan Orálek. „V Lomnici už jsem na Martina nestačil, a to jsem běžel tempem 4:10 na kilometr. Musel bych to stáhnout na čtyři minuty, ale na to jsem neměl,“ popisoval v cíli Dan Orálek. Třetí doběhl Jan Šunka.

Skvělým časem 3:43:52 vlétla do závodu Lenka Kohnová a nechala daleko za sebou ostatní ženy a většinu mužů. Výkon ji zařadil na šesté místo celkového pořadí Boskovické etapy. Stejně jako v úvodní etapě si druhé místo pohlídala Martina Kárová a vede tak celkové pořadí.

Na start se postavilo 96 ultramaratonců a 95 jich dosáhlo cíle v areálu školy v Lomnici. V poslední třetině dokonce už slunce tolik nepálilo a běžce osvěžoval příjemný vítr. Erik Řezník v cílové rovince trpělivě vítal každého běžce, většinu z nich zároveň zvládal fotit Dan Orálek. Poslední se dostali do cíle až se stmíváním, ale zdárně. Cílovou páskou proběhla i legendární Sigrid Eichner, ale ještě chvíli před ní se na závěrečné rovince ukázal Josef Holý z Brna, který sice běží jen 3 maratony ze 7, ale zároveň je s ročníkem narození 1941 po Sigrid druhým nejstarším účastníkem závodu. Po relaxu, masážích a odpočinku odstartují běžci ve středu Blanenskou etapu. Organizátory čeká další celodenní kolečko logistiky občerstvovacích stanic v terénu, dopravy a zajišťování zázemí.

Výsledky 31. ročníku legendárního MUMu.

Autoři textu: Hynek Skoták, Ondřej Prokop

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky