Úvod Inspirace MUM, 3. etapa – Blanenská: bloudění a napínavý boj v ženské kategorii

MUM, 3. etapa – Blanenská: bloudění a napínavý boj v ženské kategorii

od Rungo

V úterý se bojovalo v již třetí etapě Moravského Ultramaratonu. Vítězem se stal Martin Kopecký a Lenka Petrová. Několik běžců bohužel sešlo z cesty. Po loňském ročníku, kdy zápolil Dan Orálek se zraněním, se letos daří a organizátor a běžec v jedné osobě se také drží na předních pozicích.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Blanenská etapa se na začátku vyznačuje ostrým stoupáním přímo vzhůru do Hořic. Pro běžce to znamená překonat 300 výškových metrů na pouhých čtyřech kilometrech. Jde o již třetí etapu, takže hodně závodníků volí variantu rychlé chůze, která může být v prudkém kopci efektivnější. Odměnou všem jsou potom panoramatické výhledy z hřebenu na Černou Horu a široké okolí. Doslova za odměnu je pak běh z Malé Lhoty po stezce údolím Lubě. Příjemný stín a čerstvě posekaná tráva se ovšem staly osudnými několika běžcům, kteří přehlédli ostrou odbočku a někteří později v cíli hlásili až o devět kilometrů prodloužení oficiální trasy. To se stává, prostě je potřeba být pokud možno pozorný a případně použít mapu, kterou závodníci dostávají před startem každé etapy. Tým značkařů trasu připravuje každý den ráno před závodem, aby značení bylo co nejčerstvější a dobře viditelné, ale malá chvilka nepozornosti může znamenat docela náročné prodloužení.

Vítězové Blanenské etapy

Krátce po startu se na čelo závodu dostal Vojta Grun, který běžel v Blansku svou letošní první etapu, a proto byl odpočatý a připravený vyrazit výrazně vyšší rychlostí než zbytek pole. Nakonec mu ovšem došly síly na kontrole číslo 6 a byl předběhnut vedoucím závodníkem celkového pořadí Martinem Kopeckým, který do cíle dokázal náskok zvýšit o téměř sedm minut. Krize, která na něj dolehla, ho málem stála i druhé místo, protože pouhou minutu a půl za ním se do cíle dostal Daniel Orálek, který je v celkovém pořadí na 3. místě. Čtvrtý potom doběhl Jan Šunka, který si průběžně drží druhou pozici. 

V ženách na prvním místě suverénně doběhla Lenka Petrová – pro již druhé vítězství ze svých tří letošních etap, na které je přihlášena. Její náskok byl více než 13 minut na druhou Lenku Horákovou, která se po počátečních zdravotních problémech začíná rozbíhat a na Martinu Károvou, která vede průběžné hodnocení, získala čtyři minuty. Po třech etapách je mezi nimi rozdíl pět minut a lze očekávat, že o vítězství se bude ještě bojovat. Třetí místo si s odstupem 20 minut drží Marcela Čadová. 

Blanenská etapa se již tradičně počítá do hodnocení Okresní Blanenské běžecké ligy, takže se závodu zúčastnilo několik běžců navíc, kteří pravděpodobně do dalších bojů nezasáhnou. Počet závodníků na startu byl tedy 108. 

Ve středu se běžci mohou těšit na čtvrtou etapu, která startuje od radnice v Tišnově a velká část trasy potom vede kolem Svratky. Převýšení bude opět nejméně 900 metrů, ale s tím už všichni počítají. Trochu vrásek na čele jak závodníkům tak pořadatelům způsobuje předpověď, že navečer mohou přijít silné bouřky. Na druhou stranu to pro některé může být příjemné osvěžení.  

Výsledky 31. ročníku legendárního MUMu.

Autoři textu: Dan Orálek

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky