Úvod Inspirace MUM, 5. etapa Olešnická: Pořadí na čele se nemění, obdiv zasluhují veteráni

MUM, 5. etapa Olešnická: Pořadí na čele se nemění, obdiv zasluhují veteráni

od Rungo

Lomnice 6.7.2023. Pátá etapa MUMu startovala z Olešnice na Moravě a tradičně patří mezi ty nejrychlejší. Startovní pole čítalo 112 běžců a běžkyň, z nich 110 úspěšně dorazilo do cíle v Lomnici. Zajímavé zápolení se odehrávalo mezi nejrychlejšími. Respekt patří nejstarším účastníkům, kteří zde předvádí snad neméně hodnotné výkony než špičkový ultramaratonci.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Německá veteránka Sigrid Eichner (ročník 1940) dokončila letošní pátou etapu a zapsala si 2325. maraton své pestré běžecké kariéry. Na startu ji podpořil Josef Holý (Moravská Slavia Brno, ročník 1941), který svou letošní druhou etapu zaběhl ve výborném čase 6:42:01. Za pozornost stojí zcela jistě série výkonů Emila Trombika (Slavoj Český Těšín), který na Moravský UltraMaraton přijel poprvé. „Letos mám 77 roků, běží se zde 7 dnů a 7 maratonů, samé sedmičky, to jsou šťastná čísla. Zeptal jsem se Dana Orálka, zdali můžu přijet, ten se na mě podíval a řekl, že mám poslední šanci,“ rozvyprávěl se s úsměvem o důvodech své účasti. A vede si obdivuhodně. Pátou etapu v řadě doběhl za 5:50:08 a v průběžném pořadí drží 63. pozici. „Běhat jsem začal, abych nemusel trávit tolik času na kole. Jezdil jsem v Dukle a závodní kariéru ukončil v šestadvaceti. Ale sportovat jsem nikdy nepřestal. Stále je něco nového, běhám na běžkách, zkoušel jsem kolečkové brusle, dlouhý triatlon jsem dokončil jedenáctkrát, jednou dokonce pod deset hodin,“ srší užasnou energií Emil.

Mladých běžců zde není mnoho. Urostlé postavy a nezvyklé tetování dvou z nich, vedlo k úvaze, zda nejsou vojáci a k otázce, co je vede k účasti na MUMu: „Zadali jsme si do vyhledávače nejtěžší závody v ČR a našli jsme tento závod. A ano, jsme výsadkáři,“ zněla odpověď. Zeptali jsme se, zda jsou tady tedy služebně: „To ne, vzali jsme si týden dovolené. Služebně by to možná šlo taky. Ale to by naše velení očekávalo umístění někde vpředu. Zatím jen sbíráme zkušenosti, ale uvažujeme, že příští rok přijedeme zase.“ Prostě pestrá škála účastníků a zážitků.

Ivan Raffay včera dokončil svůj dvoustý maraton a podpořit ho přijeli kamarádi z jeho Zahoráckého Frišského Týmu Senica.

Vítězové Olešnické etapy

V Olešnické etapě zvítězil těsně Martin Kopecký (3:11:13) před Osvaldem Kozákem (3:11:19), který však běžel svou první etapu. Třetí doběhl Daniel Orálek (3:12:44), ale snížit náskok Jana Šunky se mu výrazně nepodařilo. Šunka doběhl na čtvrtém místě (3:13:00). Z žen byla v etapě suverénně nejrychlejší Lenka Kohnová (3:33:23) před Martinou Károvou (3:49:47) a Zdenkou Kozákovou (3:51:07).

Celkové průběžné pořadí mužů se nezměnilo. Vedoucí pozici upevnil Martin Kopecký (16:36:19), před Janem Šunkou (16:57:49) a Danielem Orálkem (17:08:00). V ženách se na vedoucí vrátila Martina Kárová (20:05:47). Pozici favoritek na medailová umístění drží druhá Lenka Horáková (20:16:46) a Marcela Čadová (20:57:52).

Závodníci však před sebou mají ještě dvě etapy. Ta páteční startuje v Bystřici nad Perštějnem. Dění na  trase můžete sledovat on-line.

Výsledky 31. ročníku legendárního MUMu.

Autoři textu: Milan Daněk

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky