Úvod TréninkBěžecký trénink Můj dlouhý běh: stáhněte si knihu ultramaratonce Orálka zdarma

Můj dlouhý běh: stáhněte si knihu ultramaratonce Orálka zdarma

od Magdaléna Ondrášová

Nemusí vás lákat vzdálenosti delší než maraton, i tak se vnoříte do ultramaratonského světa této knihy a prožijete celé čtení naplno. Zajímavé běžecké zážitky Dana Orálka a um redaktora a spisovatele Luboše Brabce vystřihly skvělou knihu, kterou si teď může přečíst úplně každý zdarma. A co na to Daniel Orálek?

Druhé vydání tvé knihy nese podtitul „rozšířené“. Co tam najdeme navíc?
Je to rozšířené o nedokončený Spartathlon 2015 a Comrades v JAR 2016. A o hledání nového přístupu k tréninku v době následné běžecké krize.

První kniha vyšla v roce 2014, druhé rozšířené vydání v roce 2018. Kdybys měl teď vydat třetí a opět rozšířené a měl to shrnout do jedné nebo pár vět, co by tam stálo, co se za těch pět let událo?
Není to úplně snadný úkol, protože mám pocit, že se toho událo v osobním i běžeckém životě strašně moc. V tom běhání to bylo, kromě několika dalších závodů, hlavně moje zranění levého kolene, které mě ovlivnilo po všech stránkách. Je v podstatě malý zázrak, že jsem to dokázal rozběhat, přestože to trvalo skoro dva roky. Nakonec jsem se loni na podzim opět dostal pod 8 hodin na 100 km a letos v maratonu na 2:43:43. Tím pádem začínám mít roupy a přemýšlím opět i o delších závodech, na které jsem si v minulých letech netroufal ani pomyslet. Hlavní je, že noha sice není bez problémů, ale kulhání jsem snížil nejmíň na polovinu a bolí to jen někdy a docela snesitelně. 

Tvá knížka za vydatného přispění slohového umění Luboše Brabce slaví úspěch. na portálu Databazeknih.cz má 91 %, což je rozhodně skvělé hodnocení. Uvědomuješ si, že jsi na českém ultramaratonském poli ikonou a pro mnohé běžce velikou inspirací?
To, že jsem stal pro některé vzorem, a také že jsem v určitém omezeném kruhu, hlavně běžců, populární, jsem si uvědomil poměrně záhy a bylo to pro mě něco zcela nového a celkem překvapivého. Moje popularita se naštěstí ani vzdáleně nepřiblížila popularitě některých televizních hvězd, takže je jenom příjemné, když mě někdo zastaví a prohodíme pár slov o běhání. Být pro někoho vzorem pro mě znamená asi největší možné vyznamenání, protože běhání je moje hobby a dělám to pochopitelně z úplně jiných důvodů než „být vzorem“, a přesto se to stalo.

Předáváš nabyté znalosti a zkušenosti dál?
Občas ano, protože občas sesmolím nějaký článek, který mi na RUNGO.cz otisknete. Teď tréninkově vedu dva běžce, a hlavně brněnská ultramaratonkyně Lenka Horáková mi opravdu dělá radost. K trénování ostatních přistupuji velmi obezřetně, a když se rozhodnu někoho trénovat, tak musím vědět, že to má cenu. Za prvé, aby si člověk udržoval jen kondici a celkem slušně běhal v rámci svých možností, na to stačí se jít párkrát do týdne proběhnout a trenéra vám netřeba. Za druhé si myslím, že někoho trénovat, ve smyslu posunout ho na co nejlepší výsledek, je poměrně složitý úkol, který mi zároveň přináší velkou zodpovědnost. Na druhou stranu pokud vidím „své“ běžce se zlepšovat a dosáhnout úspěchů, tak je v tom velké potěšení umocněné pocitem, že jsem jim k tomu taky trochu pomohl.

Jaké jsou tvé současné běžecké vyhlídky?
Co se týká cílů, tak jsem byl vždy spíše oportunista. Tedy co přišlo, to jsem běžel. Nicméně vzhledem k věku a stavu své pomalu chátrající tělesné schránky se už snažím omezovat ty krátké a rychlé závody a přemýšlím o těch dlouhých. Tedy zase ne moc dlouhých, ten limit je někde u šestidenního závodu, který bych chtěl někdy zkusit, ale závody jako TransEurope nebo 3100 mil v New Yorku už asi zkoušet nebudu. Plány na příští rok tedy ještě nemám, ale na nový rok už snad budu mít více jasno.

Obě vydání tvé knihy jsou vyprodaná. Jsi rád?
Jasně že ano. Je pravda, že teď už nemůžu na dotaz na knihu odpovídat, tak si ji kupte u dobrého knihkupce, ale stav, kdy máte doma ještě po dvaceti letech hromadu výtisků a pořad je nemůžete vyprodat, je určitě mnohem horší.

A proč jsi se rozhodl zpřístupnit knihu volně všem místo dotisku?
To samozřejmě nebylo jen moje rozhodnutí , ale společné rozhodnutí s Lubošem. Navíc iniciátorem byl on, protože mě by to možná ani nenapadlo. Ta hlavní myšlenka je v tom, že dáme možnost dalším lidem, kteří nechtějí utrácet peníze, knížku přečíst nebo si ji pořídit v e-verzi k jejich koupenému výtisku. Navíc se nám to jeví jako celkem dobrý nápad i z toho důvodu, že pro nás už stejně prodej e-knihy ztrácí ekonomický smysl.

Link ke stažení e-knihy: Můj dlouhý běh – Daniel Orálek a Luboš Brabec – ve formátu .epub

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky