Úvod VybaveníBěhání Recenze: hodinky Redmi Watch 4 dají na frak i dražší konkurenci. Zdobí je skvělá výdrž a mnoho zdravotních funkcí

Recenze: hodinky Redmi Watch 4 dají na frak i dražší konkurenci. Zdobí je skvělá výdrž a mnoho zdravotních funkcí

od Rungo

Máte omezený rozpočet, ale přesto si rádi zasportujete a hledáte univerzální chytré hodinky s dlouhou výdrží? Přesně pro vás jsou určeny hodinky Redmi Watch 4 s velkým displejem, integrovanou GPS a funkcemi, které v jejich cenové kategorii určitě předčí vaše očekávání. S hodinkami se nemusíte bát jít zaplavat, vydrží skoro 3 týdny na jedno nabití, a dokonce po spojení s vaším telefonem zvládnou i volat v režimu handsfree. Potřebujete vlastní víc? A co hodinkám chybí?

Redmi Watch 4 jsou už na první pohled velice zajímavé hodinky. Rozměrově sice spadají spíše mezi větší modely, přesto ale padnou i na dámskou ruku. Ostatně jsou poměrně lehké, takže na ruce vám vadit nebudou. Líbit se vám určitě bude kvalitní zpracování, kde výrobce šikovně kombinuje hliníkové šasi s plastovými prvky. Design je přitom jednoduchý, alfou omegou je zde velký displej kombinovaný s korunkou na boku, která zároveň slouží i jako domovské tlačítko. Navzdory nízké ceně tak hodinky rozhodně nepůsobí lacině a prémiové materiály jsou velkou výhodou. 

Menší výhrady mám jen k silikonovému pásku, který je hůře poddajný a chvíli je třeba si na něj zvykat, a to i kvůli jeho specifickému systému rychlozapínání. Řemínek je samozřejmě vyměnitelný, jen zde výrobce vsadil na vlastní mechanismus, takže výměna je možná pouze za vlastní originální řemínky. Na výběr je poměrně dost barev, ale vždy se musíte spokojit pouze se silikonem.

Skvělý a velký displej

Alfou a omegou hodinek je již zmíněný velký 1,97“ displej s vysokým rozlišením 450 × 390 pixelů pro jemný obraz. Jedná se navíc o AMOLED, a to se slušným jasem 600 nitů, takže se můžete spolehnout na živé barvy, skvělé pozorovací úhly, ale hlavně čitelnost i na slunci, což se mi při testování velmi líbilo. Třešničkou na dortu je pak funkce Always-On pro stálé zobrazení času. K tomu všemu si výrobce dopomáhá poměrně i velkou grafikou v systému. Škoda jen, že ikonky aplikací nemají v menu zobrazený i text, takže zpočátku budete někdy tápat o jakou funkci jde. Jakmile si ale zvyknete, budete zde jako doma a spokojení, ostatně sytém je sám o sobě velmi intuitivní.

Navzdory tomu, že jde o velmi levné hodinky, překvapí vás i množstvím funkcí. Samozřejmostí je zde integrovaný snímač pro měření tepu a překvapivě také SpO2. Hodinky jsem používal paralelně s Apple Watch Ultra 2, takže mám i trochu srovnání, kdy levnější Redmi Watch měly občas mírnou odchylku, ale ta nebyla nijak dramatická a vzhledem k tomu, že je při dlouhodobém používání důležitý hlavně trend, tak hodinky poslouží na výbornou. To samé mohu říci i o měření kroků či spánku.

Vhodné pro sváteční i pravidelné sportování

Zmínit zde ale musím překvapivě silné zaměření na sport. Hodinky totiž dostaly integrovanou GPS, ale hodinky podporují i Glonass či Galileo. Jsou tak ideální parťák pro sport a můžete se s nimi projet na kole či jít zaběhat i bez nutnosti s sebou nosit telefon. O to větším překvapením pro mne byla široká nabídka sportů, čítající více než stovku různých aktivit od těch tradičních jako běh, či cyklistika až po trochu absurdní trackování hraní šachů včetně tepové aktivity. Díky voděodolnosti 5ATM hodinky dovolí měřit i plavání, a to jak na volné ploše, tak podle počtu uplavaných bazénů. Zde musím mimo jiné vyzdvihnout i skvělou obslužnou aplikaci Mi Fit, která veškeré naměřené aktivity trackuje a dovolí jejich ukládání do Apple Zdraví či Google Fit. Velkou výhodou je zde možné propojení se Stravou, takže vše budete mít na jednom místě.

Hodinky překvapí ale i dalšími funkcemi jako je třeba menstruační kalendář pro ženy, ovládáním hudby ze smartphonu či funkcí spouště fotoaparátu. Samozřejmostí jsou běžné hodinkové funkce jako budík, stopky či časovač. Při používání jsem také párkrát využil funkci úkolníčku. Zobrazování notifikací ze smartphonu už beru jako samozřejmost, výhodou zde je, že na některé můžete i reagovat. Čím si mě ale hodinky získaly je možnost s nimi díky integrovanému repráčku a mikrofonu volat, aniž byste vytahovali mobil z kapsy. 

Výdrž, kterou si zamilujete

Silnou stránkou hodinek, které skvěle doplňuje telefon Redmi Note 13, je díky proprietárnímu odladěnému systému HyperOS i dlouhá výdrž. S integrovanou 470mAh baterií hodinky v běžné režimu zvládnou téměř tři týdny provozu. Pokud však budete využívat GPS, výdrž se samozřejmě výrazně sníží. Pokud je vaším denním rituálem každodenní běh, budete hodiny nabíjet třeba i každý týden, což je ale stále skvělá hodnota. Hodinky pak dobijete magnetickým konektorem, který se sám správně přichytí na dýnko hodinek.

Celkově pro mě hodinky Redmi Watch 4 vzhledem k ceně pouhých 2 300 Kč byly nečekaným překvapením a v mnohém trumfují i mnohem dražší konkurenty. Trošku nepraktický je vlastní systém řemínků i nemožnost doinstalovávat další aplikace, ale to vzhledem k ceně dokáži hodinkám odpustit. Co mi zde bohužel nejvíce chybělo k dokonalosti je absence NFC, takže s hodinkami nelze platit, ale to už bych v dané cenové kategorii byl moc náročný. I přes to všechno mohu Redmi Watch 4 díky své univerzálnosti doporučit de facto každému, od základních uživatelů, pro které díky notifikacím a volání půjde o prodlouženou ruku telefonu, ale i amatérským sportovcům, kteří si občas zajdou zaběhat a chtějí si tyto aktivity trackovat.

Redmi Watch 4

  • Displej: dotykový AMOLED, 450 × 390 pixelů
  • Hmotnost: 31,5 gramů
  • Výdrž baterie: až 20 dní v běžném režimu až 8 dní při střídmém využití GPS
  • Funkce: měření tepu, či SpO2, trackování více než stovky aktivit, notifikace, volání v režimu handsfree, budík, relaxace, ovládání hudby, počasí, stopky, časovač, menstruační kalendář, úkolníček, kompas, dálková spoušť foťáku a další
  • Doporučená cena: 2 290 Kč

Pozitiva:

  • Velký AMOLED displej s jemným rozlišením
  • Možnost volání
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Přesná GPS
  • Vynikající poměr výbava/cena

Negativa:

  • Proprietární výměnné pásky
  • Příšerný systém zapínání pásku
  • Nemají NFC
  • Systém nedovolí doinstalovat aplikace

Autor: Martin Miksa

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky