Úvod VybaveníBěháníSporttestery Recenze: Xiaomi Watch 2. Do kanceláře i na sport. Chytrý pomocník za rozumnou cenu

Recenze: Xiaomi Watch 2. Do kanceláře i na sport. Chytrý pomocník za rozumnou cenu

od Veronika Dvořáková

Hledáte multifunkční hodinky, které si vezmete dopoledne na jednání, odpoledne na sport a večer do divadla? Chytré hodinky od Xiaomi Watch 2 jsou ta správná trefa! Snoubí eleganci s jednoduchostí a jsou nabité funkcemi. Vezmete je i do bazénu, zaplatíte v obchodě a na velkém displeji nebudete dlouho nic hledat. Snadné ovládání zvládnou i vaši rodiče, navíc vás za tenhle výběr pochválí. 

Na úvod se musím přiznat, že jako zarytý milovník trochu jiných značek, jsem k Xiaomi byla na začátku poněkud skeptická, a to právě i při prvním nasazování a nastavování. Ale světe div se, vůbec to nebylo špatné!

K prvnímu spuštění byla potřeba do telefonu Xiaomi 14 stáhnou aplikaci Mi Fitness. Pak šlo vše hladce – naskenovat QR kód na hodinkách, potvrdit spárování a začít zkoumat funkce. Celý proces je poměrně intuitivní a hodinky s aplikací vás jím provedou. Stačilo chvíli si s hodinkami pohrát, abych rychle zjistila, co se kde nachází a ovládá.

V aplikaci Mi Fitness se neztratíte. Ač je o něco jednodušší než třeba Garmin Connect, třeba z běžecké aktivity zjistíte v zásadě stejná data – tepovou frekvenci, převýšení, dokonce i kadenci.Domovskou stránku si přizpůsobíte podle sebe a dlaždice jednoduše přehážete. Příjemné bude používání pro majitele Amazfit hodinek – uživatelské rozhraní je totiž dost podobné. Vše, co změříte v hodinkách, si po synchronizaci prohlédnete i v aplikaci – spánek, úroveň stresu, tep nebo okysličení krve… 

Pro milovníky statistik, sledování progresu a šikanování chytrými přístroji je tu skóre PAI (Personal Activity Intelligence), které ukazuje, jak jste na tom byli s pohybem v posledním týdnu. Pro ty, kteří mají chytrou váhu, je tu i možnost spárování a dokreslení zdravotního obrazu na maximum. Pro ženy nechybí menstruační kalendář a nejen pro ženy sledování počtu spálených kalorií.

Velký dotykový displej s dobrou čitelností

AMOLED displej je nejen krásně čitelný i na sluníčku, zároveň ale také odolný. Hodinky nešetřila ani při tréninku. Vzhled displeje snadno upravíte potažením do strany. K dispozici jsou různé designy a varianty statistik. Dotykové ovládání je velmi přesné, zvládne jej i člověk s většími prsty. Oproti jiným modelům zde není vystouplá luneta a hladké hrany jsou na dotyk velmi příjemné. 

4nm procesor vyniká dobrou efektivností, výkonem i relativním úsporou energie. Hodinky skýtají 32GB interní paměť pro nainstalování dalších aplikací, ciferníků či uložení velkého množství playlistů pro poslech hudby. Ovládání bylo plynulé bez zasekávání, aplikace reagovaly na první dotek. 

První běh: překvapivě přesné statistiky s malým zádrhelem

Nastavení bychom měli, ale co sport? Na jednu ruku jsem nasadila nové Xiaomi, na druhou mé Garminy spárované s hrudním pásem pro důslednou kontrolu. Aktivitu pro běh jsem nemusela hledat dlouho, GPS byla načtená prakticky hned a stačilo zmáčknout tlačítko GO a vyrazit. Hodinky by měly umět i rozpoznat aktivitu a upozornit na ni. Stejně tak rozpoznat neaktivitu a “šťouchnout” do vás, že máte něco dělat. Tato funkce jde ale vypnout :)

Zpět k běhu. První zádrhel přišel na přechodu, kde jsem musela zastavit. Jako člověka zvyklého na namáčknutí tlačítka prakticky poslepu mě trochu vyděsilo, že jsem najednou na hodinkách Xiaomi nemohla najít žádné tlačítko pauzy. Ale! Existuje, po minutě se zadařilo – jakákoliv aktivita se zastavuje potáhnutím do strany – pro pauzu nebo ukončení. Zbytek mé běžecké zkoušky dopadl skvěle – tepy (měřené optickým senzorem) víceméně odpovídaly hruďáku, tempo i převýšení výsledkům z Garminu.

Při přesnějším porovnání byl rozdíl hlavně v rychlosti měření tepu (vždy ale hruďák měří přesněji než optika). V první části se hodinky odchylovaly o 10 tepů za minutu, následně jsem upravovala na ruce a přitáhla blíže zápěstí a měření bylo přesnější, výsledek se lišil cca o 5 tepů za minutu. Rychlost v intervalech odpovídala Garminu v rozmezí 2-3 vteřin na kilometr. Vykreslení v mapě bylo naprosto přesné.

Dalšímu testu jsem hodinky podrobila při silovém tréninku. Základní statistiky pro nenáročné uživatele postačí a tep opět odpovídal. Jedinou výtku mám k velikosti hodinek. Během tréninku jsem je musela posouvat dále po předloktí, protože relativně velký displej mi vadil při klikách a jiném opírání dlaně o zem v pravém úhlu. 

Klasikou je funkce pro měření chůze, která nabízí vcelku podrobné statistiky o tempu, terénu i vašem kroku. Hodí se tak i pro všechny, kteří sice neběhají, ale rádi chodí na procházky po městě nebo v přírodě a chtějí mít přehled o tom, co zdolali. Nečekejte zde odznáčkový boj jako u Garminu, ale i zde si můžete nastavit cíle a v aplikaci porovnávat vaše statistiky. 

Ve více než 160 sportovních aktivitách v hodinkách (včetně karetních a stolních her!) si vybere snad každý. A pokud ne, k dispozici je aktivita volný styl, do které zahrnete vše ostatní. Nečekejte zázraky, pro podrobné sledování aktivit a výlety do hor bych zvolila jinou značku. Pro nenáročné sportovce, kteří rekreačně rádi zkouší vše možné, ale bohatě postačí.

Samozřejmostí je propojení s aplikací Strava, nemusíte se tedy bát, že by se aktivity nedaly sdílet. 

Výdrž & nabíjení

Žádný zanášející se konektor na spodku hodinek a trefování se kabelem do správného otvoru! Hodinky jednoduše zacvaknete do dobíjecí kolébky, která díky magnetu k hodinkám pevně přilne. Nabití do plna trvalo chvilku – necelou hodinu. Samotná výdrž na jedno nabití už je o něco horší. Při plném používání včetně sportovních aktivit vydržely 2 dny. Věřím, že při pouze kancelářských funkcích by 3 dny zvládly. 

Funkce, které oceníte na schůzce i v kanceláři

Množství funkcí, které Xiaomi Watch 2 nabízí, budete v této cenové relaci hledat málokde. Operační systém Google Wear OS zajišťuje aplikace z googlovské rodiny, na které jste zvyklí – mapy, Google pay, asistent, počasí, volání i odpovídání na zprávy. 

Samozřejmostí jsou notifikace i pro sociální sítě nebo ovládání foťáku mobilu z hodinek. 

Můžete tedy chodit po kanceláři, aniž byste museli mít mobil po ruce, a vše vyřídíte pohodlně z hodinek. To samé platí při běhání, procházce se psem, schůzkách ve městě nebo cestě v tramvaji. Máte plné ruce? Hlasový asistent to zvládne hravě i v této situaci.

Jdete běhat, ale nechcete tahat mobil, abyste přeskočili písničku, která vás nevadí? Hudbu lze pohodlně ovládat z displeje. 

Veškeré aplikace jdou spustit jednoduše na pár dotyků – konkrétně ke spuštění běhu jsou to třeba tři ťuknutí na displej. Velmi příjemné. Jednoduchým potáhnutím do stran přes displej se hned dostanete do nastavení, výběru aktivit nebo aplikací. Vše jde i přizpůsobit podle uživatele. 

Vaše zdraví pod drobnohledem

Nechybí funkce, které vám pomohou monitorovat vaše zdraví. Jednoduchým stisknutím tlačítka změříte okysličení krve nebo míru stresu. Jestli vám nedělá problém spát s hodinkami na ruce, pak vám po probuzení řeknou, jaký byl váš spánek, a to i během odpoledního šlofíka. 

Malou nevýhodou při měření spánku je velikost hodinek. Na mě byly pro pravidelný spánek poněkud velké a v mé oblíbené spací poloze mi trochu překážely. Kromě délky spánku vám ráno vyloží i data o jeho kvalitě, spánkových fázích a tepu. Možná tak zjistíte, že i když jste naspali 8 hodin, váš spánek nebyl zdaleka uspokojující a v hlubokém spánku jste se ocitli jen na chvíli. Sledování tepu zase může pomoci rozpoznat blížící se nemoc. 

Testovala jsem i měření okysličení krve zabudovaným oxymetrem. Tahle funkce se vyplatí u lidí, kteří řeší různé dýchací potíže. Nutno ale podotknout, že měření vždy závisí na aktuálních podmínkách (stres, mluvení, stání/sezení) a je potřeba ho vnímat v kontextu. U mě vyšel test na 97 % okysličení, což by po běhu v mém případě mělo odpovídat. 

Celkové zhodnocení

Celé testování bylo pozitivní překvapení! Za tuhle cenu bych se nebála hodinky doporučit všem nenáročným sportovcům, kteří chtějí mít vše v jednom: technologie, eleganci i pohyb. Jako jediný problém vidím možnost pouze androidí platformy. 

XIAOMI WATCH 2 

Displej: AMOLED s úhlopříčkou 1,43“ + Gorilla glass
Hmotnost: 97,6 g
Výdrž baterie: 65 hodin (maximální, 45 hodin (běžná)
Vodotěsnost: 5 ATM
Senzory a konektivita: NFC (Google pay), Bluetooth, WiFi, GPS, Mikrofon, Reproduktor, Oxymetr, Barometr, Vibrace, Galileo, Kompas
Funkce: Krokoměr, Tepová frekvence, Detekce zahájení aktivity, Vzdálenost, Záznam trasy, Úroveň regenerace těla, Měření saturace kyslíku v krvi, Monitoring spánku, Měření úrovně stresu, Hledání telefonu, Navigace, Ovládání přehrávače hudby v mobilu, Vlastní ciferníky, Předpověď počasí, Obchod s aplikacemi, Volání, Notifikace
Doporučená cena: 4699 Kč

Pozitiva

  • Jednoduché a velmi rychlé nabíjení.
  • Cenově dostupný model s obrovskou škálou funkcí. 
  • Rychlost reakce a výkon, snadné ovládání.
  • Velký přehledný AMOLED displej.
  • Neobvyklý způsob uchycení řemínku, který nikde neodstává. 
  • Elegantní design, díky kterému nemusíte měnit hodinky do společnosti a na sport. 
  • Zajímavé “fičury” jako je baterka na posvícení ve tmě, diktafon, stopky nebo kompas. 

Negativa

  • Na drobnou ženskou ruku mohou být až moc velké.
  • Nehodí se pro pokročilé sportovce, kteří potřebují podrobnější statistiky, velkou výdrž a odolnost vůči náročnému zacházení.
  • Možnost spárování pouze s Androidem (zatím). 
  • K prvnímu spuštění je potřeba telefon.
  • Nižší doba výdrže na jedno nabití. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky