Úvod VybaveníBěháníBěžecké oblečení Jak prát sportovní oblečení, aby vám nebylo pod prsa? Přesně takhle!

Jak prát sportovní oblečení, aby vám nebylo pod prsa? Přesně takhle!

Sportovní oblečení umí být docela drahý špás, a tak je k vzteku, když po pár týdnech připomíná hadr na podlahu. Přečtěte si, jak o něj pečovat, aby si udrželo slibované vlastnosti, původní tvar i zářivé barvy.

Ideální postup je nad slunce jasný: pečlivě si nastudovat instrukce na štítku a při každém praní je striktně dodržovat. Jenže ruku na srdce – opravdu máte čas a kapacitu zacházet s funkčním prádlem jako s luxusním kožichem? Pokud jste právě zamítavě zakroutili hlavou, nezbývá nic jiného, než se uchýlit ke kompromisům.

Extra péči věnujte zejména speciálním nebo hodně drahým kouskům, jako jsou třeba zimní péřové bundy. Abyste netápali, jak s nimi správně naložit, raději z nich vůbec neodstřihávejte štítek.

Pro běžná sportovní trička a legíny si pak vystačíte s o něco univerzálnějšími pravidly:
• prát na maximálně 30 °C,
• nepoužívat aviváž či bělidlo,
• ždímat maximálně na 900 ot./min.,
• nechat volně proschnout (vyhnout se sušičce i radiátorům),
• nežehlit.

Funkčním materiálům totiž obecně škodí vysoké teploty, které mohou vést ke snížení elasticity, deformacím a poškození látky. Aviváž zase obaluje jednotlivá vlákna, a tím narušuje jejich prodyšnost či termoregulační vlastnosti. Šetrnější ždímání pak pomůže předejít přílišnému otírání choulostivých materiálů o sebe.

TIP: Vyzkoušejte prací prostředky speciálně určené pro péči o sportovní oblečení. Z těch ekologičtějších se podle recenzí osvědčily například prací gely značky Sodasan nebo Jelen.

Před vložením do pračky také nezapomeňte zapnout suché zipy, patentky a kovové přezky, které by mohly narušit nebo úplně zničit jemnou látku. Oblečení s takovými doplňky pro jistotu otočte lícem dovnitř nebo jej vložte do speciálních pracích sáčků.

S praním neotálejte dlouho

Otevřít tašku se zapomenutým úborem z (před)včerejšího tréninku si žádá pořádnou dávku odvahy. Abyste se pak nepříjemného odéru zbavili, často musíte zatuchlé prádlo vyprat i několikrát. A to je trochu otrava – o plýtvání vodou a energií ani nemluvě. 

Propocené funkční oblečení proto perte co nejdříve. Pokud to nejde hned, nechejte ho alespoň proschnout a až poté odložte do koše na špinavé prádlo, kde počká, než na něj přijde řada.

TIP: Na bláto a odolnou špínu vyzrajete odmočením ve vlažné vodě s trochou pracího gelu. Většinou postačí hodinka těsně před praním.

Pokud nemáte rádi překvapení, výrazně barevné kousky perte v ruce – minimálně napoprvé. Možná zjistíte, že skoro nepouští a můžete je bez obav hodit do pračky s ostatním sportovním textilem. Pro ochranu barev a potisků je ale raději obraťte naruby a prádlo třiďte alespoň na světlé a tmavé.

Na materiálu záleží

Pro údržbu svrchních bund a outdoorového oblečení s membránou, jako je Gore-tex, zvolte program určený pro jemné prádlo a úplně se vyhněte ždímání. Na mýtus, že by se měly prát co nejméně, ale zapomeňte. Při pocení totiž vylučujeme sůl a minerály, které mohou membránu ucpat. Občas jí proto dopřejte potřebný refresh.

TIP: Po každém druhém či třetím praní použijte vhodnou impregnaci a zafixujte ji teplem (přežehlete přes utěrku nebo tenký ručník). V dobrém obchodě s outdoorovým vybavením vám jistě ochotně poradí, jaký produkt vybrat a jak jej správně použít.

Šetrnou péči a dodržování základních pravidel pro praní sportovního prádla si žádá také termooblečení. U bambusu, merina či jiné vlny navíc dbejte na bezpečné skladování – na rozdíl od syntetických materiálů si totiž v těch přírodních libují šatní moli. Podle babských rad je odradí třeba vůně levandule.

A co boty?

Prát sportovní boty v pračce je risk, který se vyplatí odkládat co nejdéle. Alespoň prvních pár měsíců je proto čistěte jen houbičkou nebo mokrým hadříkem. Pro rychlejší schnutí je následně můžete vycpat novinami, ale vyhněte se drastickému sušení na radiátorech nebo kamnech. Nepromokavou obuv pak nezapomeňte znovu naimpregnovat.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.