Úvod Zdraví Čím jarní únavě nakopat zadek a posílit imunitu? Poradíme vám, jak se vyznat v doplňcích stravy

Čím jarní únavě nakopat zadek a posílit imunitu? Poradíme vám, jak se vyznat v doplňcích stravy

Jak najít balanc mezi návaly energie z prvních paprsků a tradiční jarní únavou? Přece vitamínovou náloží! Ale jak ty správné nakopávače vybrat a na co si dát pozor? Udělejte si s námi jasno, které jsou ty pravé právě na jaro!

Jednou za pár dní do sebe kopnete náhodný multivitamín, občas k tomu přidáte šumivé céčko, v zimě zázvorový čaj a v létě trochu minerálky? V tom případě z našeho článku nebudete mít radost. Není totiž vitamín jako vitamín (nebo minerál), a hlavně – v každém období roku, fázi sportovního nebo ženského cyklu, při nachlazení či problémech potřebujete něco jiného.

A aby to nebylo tak jednoduché, každý vitamín vyžaduje trochu jinou denní dobu a jídlo, se kterým ho do sebe hodíte. Pořád se orientujete?:)

Malý přehled na začátek

Vitamíny a minerály si naše tělo nedokáže vyrobit samo, potřebuje je přijmout zvenčí. Při ideální rovnováze se jejich účinky nijak citlivě neprojevují, při jejich nedostatku ale ano.

Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (zapijete tedy jen vodou, například B komplex a vitamin C) a rozpustné v tucích (je třeba je přijímat společně s tuky – vitamíny A, D, E, K). Minerály rozlišujeme na makrominerály a stopové minerály. Ty se liší pouze množstvím, ve kterém je musíme přijmout. Důležitá je jejich pravidelnost, protože vitamíny i minerály se během dne z těla vyplavují a proto je potřeba je doplňovat průběžně. 

Už máte lepší přehled? Podíváme se tedy na aktuální období roku. 

Proč jsme na jaře unavení a potřebujeme změnu? 

Jaro se tradičně považuje za období očisty a probouzení se po zimě. Ač dnes nejsme zvyklí se řídit přírodními biorytmy, sami na sobě určitě cítíte v temném období roku změnu. Jste v mírném útlumu, více ospalí a nic se vám nechce. Najednou se v kalendáři objeví březen, venku první zeleň, ale víc energie se vám nedostává. Čím to? 

Ruku na srdce – kdo v zimě spořádá dostatek ovoce a zeleniny? A kolik tepelně upravených, konzervovaných nebo průmyslově zpracovaných potravin jste přes zimu snědli? Zmírnili jste přes zimu skutečně své aktivity a více odpočívali? 

Aha! Nebojte se, nejste sami. 

S nedostatkem vitamínů a náročným probouzením bojovali už naši předci. Nábožensky vnímaný půst byl v realitě příležitostí k očistě a restartu metabolismu. V zimě nebylo co jíst, případně v jídelníčků figurovaly uchované a tučné potraviny. Bylo třeba rozproudit játra k akci. A tak se jedly zelené bylinky, minimum masa, střídmá strava. Zkusme to i dnes! Navíc máme to štěstí, že celý proces můžeme podpořit doplňky stravy. Ovšem těmi vhodně zvolenými.

Jeden mulťák vládne všem – jak ho vybrat? 

Jako nejjednodušší alternativa k dobře vyladěnému salátu se nabízí klasický multivitamín. Šoupnete tam dvě pilulky, zapijete a je klid. Nebo to tak nefunguje?

Multivitamín je skvělý začátek.
Pokud si dobře vyberete, doplní vám základní vitamíny a minerály. Pro lidi bez velké fyzické nebo psychické zátěže může jeden kvalitní mulťák stačit. Zpozorněte ve chvíli, kdy jste více unavení, vrací se vám nemoci, kojíte, hodně sportujete, stresujete se, máte křeče, afty… Jakékoliv problémy je samozřejmě nutné konzumovat s lékařem. Některé z nich jsou však (po konzultaci) řešitelné suplementací dalších vitamínů a minerálů. 

Multivitamín vybírejte pozorně. Přestože nečtete návody ani k pračce, dávkování vašich vitamínů si rozhodně přečtěte. Nenechte se uchlácholit tím, že ráno spolknete pilulku a je vyřízeno. Vitamíny postupně vylučujete a to, co jste sezobli ráno, už večer ve vašem těle nemusí být. Ideální je tedy brát dávky ráno a večer, případně ještě v poledne, a to dle konkrétního výrobce. 

Koukejte také na typ vitamínů a minerálů v přípravku obsažených. Jak by měl ideálně přípravek vypadat? 

  • poskytuje 50-200 % doporučené denní dávky vitamínů (pětinásobky až desetinásobky smysl nemají)
  • neobsahuje špatně vstřebatelné anorganické formy – poznáte je tak, že mají v názvu oxid, síran, chlorid, uhličitan
  • je z většiny složen z organických forem – citrát, laktát, apartát, threonát, glukonát, pikolinát nebo bisglycinát (tzv. chelátové formy)
  • vitamin D je ve formě cholekalciferolu, vitamin K v podobě MK-7 a kyselina listová ve formě methylfolátu 

Jednoduše řečeno, nevybírejte v drogerii nejlevnější verze slibující zázraky. Nenechte se uchlácholit džusem se slovy “multivitamín” v názvu. Většinou je to jen dávka čistého cukru. Zajděte do lékárny, nebo mrkněte na ověřené e-shopy zabývající se zdravím a fitness. Pozor, ani ten nejlepší multivitamín nenahrazuje pestrou stravu. Vždy je vaše zdraví záležitostí jídelníčku, pohybu a návyků. 

Předcházejte jarním nemocem a nachlazení 

Dobrý základ bychom měli! Vy jste ale byli nemocní už potřetí tuto zimu a máte pocit, že se blíží čtvrtá rýma. K multivítamínu připojte extra dávku téhle kombinace: vitamin C a D, selen a zinek. Některé z nich seženete už namíchané dohromady, třeba selen a zinek. Opět dodržujte dávkování. Může se zdát, že čím víc vitamínu C, tím budete více jako rybičky. Pravdou je, že přebytek stejně vyloučíte (a tak si jen prodražíte moč) a při velké jednorázové dávce zatížíte žaludek, ledviny, a nabíháte si na vznik ledvinových kamenů. 

Pozor! Kuřáci potřebují lehce zvýšené dávky céčka, protože kouřením se tento vitamín spotřebovává o to víc. Opět jen do určité míry, protože jak uvádí australská studie, velká dávka vitaminu C v kombinaci s kadmiem z cigaret může stimulovat rakovinotvorné bujení. 

Intenzivní tréninky nebo jaro v pracovním stresu. Co teď? 

S imunitou problém nemáte, ale únava je stále přítomná a vás navíc čekají těžké týdny. Co tedy přesně doplnit? 

● B komplex
Hodit se vám rozhodně bude béčko, tedy celý balík vitamínů skupiny B. Ty mají pozitivní vliv na energetický metabolismus a podporují činnost nervů. Potřebovat ho budete, když vám praskají koutky, máte afty, nebo nutkavou chuť na buráky. 

● Omega 3
Kdyby praotec Čech došel dál, možná bychom s tím takový problém neměli. V české kotlině žádné ryby nemáme a ani je příliš nekonzumujeme, a tak nám omega 3 zpravidla chybí. Má na starost správnou funkci mozku a oceníte ho, pokud vás čeká učení nebo hodně práce. ● Hořčík 

Hlavní bojovník proti křečím i únavě. Chodili jste do sauny? Sportujete a potíte se? Vyplavujete ho více než jiní. Dbejte na doplňování ve správné formě (pozor opět na šumáky). O hořčíku si znovu povíme ještě před letními sportovními radovánkami. 

● Železo 
Vegani, vegetariáni, ženy se silnou menstruací, anemici, astmatici. A tento seznam by mohl ještě pokračovat. Ti všichni potřebují železo více než ostatní. Zobejte ho společně s vitaminem C, aby se mohl dobře vstřebávat, a nejlépe ráno. Nejezte ho společně s mléčnými výrobky nebo vlákninou a nemyslete si, že špenát servírovaný s knedlíkem vás zachrání jako Pepka Námořníka. 

Vitamíny a doplňky stravy vám pomůžou s jarní únavou. Foto: Veronika Dvořáková

Čím to vše můžeme ještě podpořit?

Můj tajný tip nejen na jaro jsou tzv. greens. Většinou se pod tímto označením skrývá trio spirulina, chlorella a zelený ječmen, mnohdy doplněné o další superpotraviny a adaptogeny. Zelený zázrak nevypadá sice moc hezky na pohled, o to hůře někdy chutná, ale za účinky by zasloužil trofej. 

Pomůže vám se zbavit škodlivin z těla, bojovat s únavou i špatným zažíváním a vstřebávat důležité živiny. Třeba vitamíny a minerály, o kterých jsme v článku psali. Greens přidávám do jogurtu, smoothie nebo proteinového shaku, hned chutnají lépe. 

Antitip, tedy to, od čeho naopak všechny odrazuji, je kofein. Sice vás nakopne, ale tělo pořád jede na dluh, jen to tolik nedává najevo. Vybere si ho až o něco později, když kofein přestane účinkovat a vy se řítíte šusem dolů jak na horské dráze.

Ať už bude vaše krabička s vitamíny chrastit čímkoliv, nezapomínejte na hlavní mantru: dobře a vyváženě jíst, hodně spát, hýbat se a odpočívat nejen fyzicky, ale psychicky. 

Pomohli jsme vám se zorientovat? Dejte vědět, co na jaře zobete vy! 

Zdroje:
https://farmaciepropraxi.cz/pdfs/lek/2015/03/08.pdf
https://ods.od.nih.gov/factsheets/list-VitaminsMinerals/

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.