Úvod VybaveníBěhání Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2

Když je poprvé uvidíte, nebude to možná láska na první pohled. Jakmile je nazujete, zamilujete se. Tak by se dala do dvou vět shrnout recenze nové generace silničních objemovek z Decathlonu. Jak v testu běžecké papuče obstály, na co jsou určené, a proč byste je měli mít i vy?

Na tohle testování jsem byla sama strašně zvědavá. V měkkoučké novince na pultech Decathlonu totiž rozhodně nehledejte low-endovou alternativu dražších značek. Cenová kategorie okolo třech tisíc už sama naznačuje, že půjde o něco více než boty pro hobíky na první (a zároveň poslední) jarní běh.

Nové Kiprun KS 900 2 jsou obutí, které využije široká škála běžců. Od začátečníků až po profíky. A budou vás bavit!

První dojem

Bez mučení přiznávám, že na první pohled jsem byla rozpačitá. Robustní tlumící vrstva pohledově celou botu zvětšuje a působí dost zvláštním dojmem. Už při prvním obutí se ale můj názor otočil o 180 stupňů. Byla jsem sice o pár centimetrů vyšší, nicméně najednou jsem chodila po mechu. Pohodlí, měkoučko, příjemný došlap. 

Před prvním během jsem lehce bojovala s tkaničkami, po pár pokusech se mi podařilo najít ideální způsob vázání. Rozhodně doporučuji mít tkaničky o něco méně utažené, nebo vyzkoušet alternativní způsoby zavazování. Vyhnete se tak otlačenému nártu a případné bolesti. 

Čím si mě boty nejvíc získaly už poprvé? Vybíhala jsem po těžkém tréninku v předchozím dni. Nohy mě bolely kompletně, od stehen až po lýtka – klasicky jsem přehnala silový trénink. Až tak, že jsem přemýšlela nad odložením běhu na jindy. Inu, vyběhla jsem, nejsem máčka. A ono to šlo! Boty jsou tak měkké, že jsem sice lehce cítila svaly, ale běžet se dalo obstojně a kvalitně. 

V následujících týdnech jsem v nich naběhala kolem 120 km a vystřídala je na různé typy běhů. Rychlostní trénink, delší běh, regenerační klus, městský trail. Podržely při všem, snad jen kromě rychlosti, ke které se ještě dostaneme.

Stavba boty a technologie

Nebojte se, nebude následovat složitá technická část. Hlavní devizou celé boty je tlumení, které vidíte na první pohled. Nová tlumící pěna MFOAM je vylepšená verze známé EVA pěny. Písmeno M znamená “mattress” (matrace) a charakterizuje přesně to, co má pěna dělat. Nazutí boty evokuje ulehnutí do peřin, do měkké postele po unaveném dni.

Svršek je prodyšný, jak kdyby ho babička uháčkovala. Perfektně se přizpůsobí noze a hezky ji obejme. Boty se budou hodit hlavně od jara do podzimu, nebo do české zimy, jaká byla letos. Sama jsem to zatím nezkoušela, ale troufla bych si říct, že v létě se dají vzít i bez ponožky. 

Překvapilo mě, jak vypolstrovaná je patní část oproti standardu. Otlačená pata tady rozhodně nehrozí. V dámské verzi je tato část ještě o něco užší než v pánské, aby se bota lépe přizpůsobila subtilnější ženské noze. 

Pro profíky i hobíky

Ač se zdá, že jde čistě o začátečnickou botu, opak je pravdou. Obecně bych tento model doporučila třem skupinám běžců: profíkům pro regeneraci nebo rozběhání, hobby běžcům a lidem, kteří potřebují ulevit kloubům. 

Určitě nejde o botu pro vysoká tempa nebo traťové rekordy. Pro zkušené běžce má spíše přínos před nebo po závodě, po těžkém tréninku nebo na dlouhé objemové běhy, hlavně při unavených nohou. Já jsem si je zamilovala pro běhání po silovém nebo náročném rychlostním tréninku, kdy se chci proběhnout, ale bolí mě svaly. Stejně tak bych si je obula třeba na vyklusání po silničním závodě. Po takovém pražském maratonu nebo půlmaratonu jako když najdete. 

Hobby běžci a začátečníci se nemusí bát  je vzít na všechny druhy tréninků, pokud hledají jednu botu pro vše. Zvládnou lehký klus po práci i jednodušší rychlostní tréninky. Vyzkoušela jsem je na ovále, kde se sice podepsaly na rychlosti daného intervalu, ale v řádu vteřin. Kvůli vyšší míře tlumení nevrací energii zpět tak, jako tempovky, osobní rekord si v nich asi taky nedáte. Pro začátky to však bohatě stačí. 

Na své si přijdou běžci, kteří z jakéhokoliv důvodu šetří klouby. Zvláště ve městě, kde většinu povrchu tvoří asfalt, budou pohodlným polštářem a oporou. A pokud s během teprve začínáte, hubnete a bojíte se velké zátěže pro klouby, tohle bude skvělá volba. 

Kamarád do deště i trailu

Nesměl chybět test v mokru a na trailu. Bohužel na první jmenované jsem čekala dva týdny, než konečně spadlo pár kapek. Proběhla jsem se kalužemi, po mokrých kostkách i cyklostezce a za celou dobu běhu jsem neměla pocit, že bych měla uklouznout.

I v městské džungli je někdy potřeba přeběhnout krátký trail, nezpevněnou cestu nebo štěrk. Za mokra jsem se do trailu neodvážila, přeci jen jsou to silničky. Za sucha krásně podržely i na prašné cestě a v lehkém seběhu a za to mají palec nahoru. 

Porovnání

Pro takhle měkkou a pohodlnou botu zatím nemám na trhu srovnání a jsou to nejtlumenější boty, které zatím vlastním. Poměrně široká základna mi trochu připomíná Hoky, není ale tolik masivní do stran (majitelé Hoky mi rozumí). 

Oproti původnímu modelu KS900 je dvojková verze sice o něco těžší (v řádu pár gramů), ale také tlumenější, měkčí a propracovanější. Má o 2 mm nižší drop, což vypadá jako nevýznamný fakt, ale pro chodilo je přirozenější. Některé testy uvádějí, že dvojkový model je oproti předchozímu vyladěnější, co se týče rozložení tlumení pod patou a špičkou. 

Z celé kolekce Kiprun je KS900 2 nejtlumenější a nejvhodnější i pro těžší běžce.

Závěrem

Suma sumárum, povedená bota, která překvapí po prvním obutí. Ač je cena vyšší, než byste čekali u podobné značky, stále se vyplatí. Osobně si boty schovávám hlavně pro regenerační a pohodové objemové běhy a sbalím si je i na pozávodní výklus. 

Nyní mám v Kiprunech naběháno cca 120 km, po kterých boty pořád vypadají prakticky jako nové. Ač jemná růžová není barvou mého sportovního gusta, zatím na ní nejsou vidět stopy užívání. Otázkou je, jak budou vypadat třeba po 600 km u těžších běžců, ale zatím se nebojím říct, že za standardních podmínek vydrží.

Kiprun KS900 2

  • 245 g ve velikosti 38
  • drop 6 mm
  • pěna MFOAM
  • dostupné v dámské i pánské variantě 
  • materiál: svršek 100% polyester, podšívka 100% polyester, podešev 80% ethylenvinylacetát, 20% syntetický kaučuk
  • momentální cena 3 299 Kč

Pozitiva

  • dobrý poměr cena/výkon
  • neuvěřitelně měkké
  • dobrý grip za mokra i na městské trailu
  • pro širokou škálu běžců

Negativa

  • světlé varianty barev (světle zelená a růžová)
  • otázka životnosti u těžších běžců
  • prodyšnost svršku v chladnějším počasí
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.