Úvod TréninkBěžecký trénink Svět zešílel. Je na čase vyběhnout ven

Svět zešílel. Je na čase vyběhnout ven

od Marek Odstrčilík

Tohle není návod, jak za tři měsíce uběhnout maraton. Nic takového. Takové ambice hoďte v klidu za hlavu, protože nám jde o to, začít se vůbec hýbat. Není to lehké. Zvlášť, když věk už poskočil a vy do druhého dne neregenerujete jako akční hrdina. Půjdeme na to pomalu, jelikož v tom je ono tajemství.

Asi nemusím vypisovat konkrétní důvody a kladné body pro pohyb. Toho je plný internet. Stačí prostě jen: pohyb je život. Tečka. Tak jednoduché to je. Kdo jde dopředu, ten mění stav věcí. A vy ho asi měnit chcete, když tohle čtete.

A teď k té pomalosti v úvodu. Jelikož jste nikdy třeba neběhali, do teď jste pohybu neholdovali, tak věřte, že vám nic neuteče. Potřebujete tělo naučit novým kouskům, nezhuntovat ho v prvních dnech a týdnech. Musíte ho prostě postupně připravovat, ukázat šlachám, kloubům, plícím, že se něco začíná dít a že je hodláte probudit. Dobrý základ se buduje postupně a pomalu.

Ono začít, udělat ten první krok a vykopat se ven není pro každého jednoduchý. Vždycky proti vám stojí armáda výmluv a důvodů, proč teď ne. Tady je to hodně o vás a o tom, proč to děláte. To víte vy sami nejlépe a je dobré si to připomínat. Ale většinou, když už se rozhoupáte, tak to asi mělo fakt silný důvod. Vzpomeňte si na něj.

Tip: Není vůbec špatné, když začnete se svým dobrým kámošem. Někým, koho znáte a kdo zná vás. Výhoda je, že to můžete prokecat, navzájem a otevřeně se o vašich pocitech bavit. S cizím člověkem je to loterie.

Je celkem fuk, zda vyrazíte brzy ráno nebo k večeru. Já chodil brzy ráno a většinou na lačno, maximálně jsem si dal půlku banánu, který mi dělal v žaludku dobře. Vy zvolte něco, co vyhovuje vám, třeba kousek toastového chleba se šunkou a sýrem. Jen se ale nenacpěte protože plný žaludek vám může prožitek s pohybu hodně zkazit. Jestli máte ale obavu, že by vám venku mohla dojít energie, strčte si do kapsy třeba hroznový cukr. Takový psychologický parťák se může hodit. 

Po skoro pěti letech jsem opět pomalinku začal běhat. Foto: Marek Odstrčilík

Stejně tak není úplně důležité, co budete mít na sobě. Otřepané a pravdivé je to, že pro naprosté začátky stačí tepláky, kraťasy, triko a tenisky. V tomhle se vaše priority začnou měnit postupem času, uvidíte. Hlavně se oblékněte lehce, ať vám není hic, to je totiž velká chyba hodně začátečníků. Tělo se zahřeje pohybem a vy nechcete fajrovat jak lokomotiva. Chceme fajn zážitek přece. 

Tip. Já vždycky chodil brzy ráno, když většina ještě „dojíždí“ své sny. Měl jsem takový malý pocit výjimečnosti. Vy spíte a já už na sobě makám. Mně to pomáhalo teda. 

Věřte mi, že pro úplné začátky stačí 15-20 minut chůze. Jděte tak, abyste svým supěním neděsili ostatní a když máte vedle sebe parťáka, tak ať se můžete bavit. Spíš než vzdáleností, tak se řiďte časem, který jste venku. Každý další týden si čas navyšte o cca 10%. Tohle vám na první měsíc úplně stačí. 

Tip: Pokud se stydíte, že vás venku někdo uvidí, tak já to řešil kdysi tak, že jsem si dal sluchátka do uší, na hlavu kšiltovku a kapuci. Uzavřel jsme se před světem a šlo mi to líp. Jen bacha, ať stále vnímáte svoje okolí a nestane se z vás hluchá neřízená střela cyklostezek.

Jestli je na tom vaše fyzička o něco lépe, tak občas zkuste popoběhnout. Střídejte klidně chůzi a klusání, indiánský běh je výborný společník. Ono odrovnat se není vůbec složité, tak na to myslete. Takže, žádná křeč, buďte uvolnění a pořád myslete, že musíte zvládat komunikovat. Není to o tom, že jdete a pak to šíleně napálíte. Takhle opravdu ne, jazyk na věstě si nechejte pro jiné příležitosti.

Tip: Pokud je vaším důvodem shodit nějaká ta kila, tak se snažte být co nejvíce přes den v pohybu. To je totiž čas, kdy prostě nejíte. A ten se počítá. Samozřejmě pokud je váš důvod hubnoucí, tak bez úpravy jídelníčku to nepůjde, ale o tom jindy. Teď je cílem pravidelnost pohybu. 

Jak mám vybrat boty? Potřebuji ty moderní technologie na ruce? Fakt existuje i lepší oblečení? Tak na tohle se podíváme další měsíc. Užijte si čas venku.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky