Úvod VybaveníBěháníSluchátka Test: Sennheiser Momentum Sport. Sluchátka, která vám zvýší rychlost a změří tep. Ale cena není nízká

Test: Sennheiser Momentum Sport. Sluchátka, která vám zvýší rychlost a změří tep. Ale cena není nízká

Pro ty, kteří žijí sportem a hudbou a hledají ideální sluchátka na cvičení, jsou Sennheiser Momentum Sport skvělou volbu! Tato sluchátka kombinují špičkovou zvukovou kvalitu s integrovanými zdravotními funkcemi, jako je měření srdečního tepu a tělesné teploty. Proč ještě byste si je měli vzít do fitka? V testu se podíváme na to, zda jsou za tu (nemalou) cenu skutečně tou správnou volbou pro audiofily s aktivním životním stylem.

Design a kvalita zvuku

Sennheiser Momentum Sport jsou navržena s ohledem na sportovní využití, ale zároveň tak, aby uživatel nemusel dělat žádné kompromisy v kvalitě zvuku. Používají 10mm transducer a polootevřený design, který zajišťuje pohodlí při nošení a minimalizuje pocit tlaku v uších. Každé sluchátko váží jen lehce přes 6 gramů a skutečně o nich ani nebudete vědět.

Pro pohodlné a bezpečné usazení sluchátek do uší dobře poslouží 3 velikosti měkkých koncovek, případně další nástavce pro uchycení do střední části ušního boltce, které jsou rovněž ve třech velikostech. Tento způsob usazení dobře znám ze svých starších Sennheiser True Wireless Sport, kde jsou ale nástavce z poněkud méně poddajného materiálu a při hodně dlouhém nošení mohou tlačit. Tento problém jsem u Momentum Sport neměl ani po 4 hodinách nepřetržitého používání.

Sluchátka jsou vybavena adaptivním potlačením hluku (ANC), které lze nastavit do několika režimů. Kromě klasického potlačení okolního hluku používám dost často funkci Anti-Wind, která dokáže opravdu dobře odstínit nepříjemné šelesty větru či proudění vzduchu při rychlejším pohybu. V režimu Transparency pak sluchátka naopak okolní zvuky snímají a přenášejí do uší, abyste stále věděli, co se kolem vás děje. Potlačení okolního hluku jsem testoval v přírodě, kde funguje velmi dobře proti větru. V městském a kancelářském provozu  také dokáží Momentum Sport účinně potlačit ruchy okolí a vytvořit klidný prostor pro poslech. 

Značka Sennheiser je u svých sluchátek pověstná spíše neutrálním laděním zvuku. Nicméně u modelu Momentum Sport je znatelné zaměření na basy, což snad ocení zejména sportovci, kteří potřebují rytmus pro motivaci během cvičení. Basy jsou výrazné, ale ne přehnané, což vytváří dynamický a energický poslechový zážitek. Ve skladbě VOLVER od Four Tet budete cítit pořádné dunění, ale basy zůstávají pevné, dobře prokreslené a sluchátka si zároveň udrží dost dynamiky a prostoru pro jiskřivé výšky. 

Středy jsou poněkud potlačené, což může být nevýhoda pro milovníky vokálů a akustické hudby. Ve srovnání s nádherně barevnou a do detailů prokreslenou basovou linkou působí středy poněkud šedivě. Výšky jsou čisté a vyvážené s pevnou definicí bez drnčení a syčení. Podání prostoru a scény je s přihlédnutím ke konstrukci sluchátek skvělé. Neztratí se ani v případě, když si do uší pustíte místo hudby nějaký akční masakr z Netflix. 

Sennheiser Momentum Sport jsem testoval jak s neutrálním, tak žánrově odpovídajícím nastavením ekvalizéru v připojené aplikaci. Jednotlivé zvukové profily samozřejmě zvukový projev velmi silně ovlivní a funkce Bass Boost pak dodá ještě větší důraznost basové lince. Musím přiznat, že zesílené basy jsou sice na první poslech skutečně impozantní, ale pro delší poslech bych je opravdu nezapínal. Věřím ale, že milovníci elektronické hudby, hip hop a dalších žánrů postavených na basovém rytmu budou opravdu spokojeni.

Já jsem na Momentum Sport projel většinu svých oblíbených skladeb a interpretů. V drtivé většině případů jsem byl naprosto nadšený kvalitním přednesem a neskutečnou úrovní detailů. Eric Clapton a jeho legendární Layla z alba Unplugged zní skvěle! Vynikne nejen Ericova kytara, ale i skvělá linka piana Chucka Leavella. V tvrdších žánrech jsem zabrousil k Tool a jejich skladbě Lateralus. I tady je přednes Momentum Sport stále velmi detailní a dobře přenáší temnější atmosféru. Úvodní basový riff v Take The Power Back od Rage Against The Machine je přesně ta oblast, kde se Momentum Sport cítí jako ryba ve vodě. Vystřihne tuhle pasáž v takovém stylu, že máte pocit, jako byste stále ve studiu vedle basového komba Tima Commerforda. Doménou Momentum Sport je samozřejmě elektronická hudba a hip hop. Například Ride or Die od NobodyListen zní opravdu působivě a velmi hutně. 

Zvuk Sennheiser Momentum Sport rozhodně patří ke špičce toho, co jsem měl možnost v téhle kategorii poslouchat. Drobné kompromisy pochází nejspíš z konstrukce sluchátek, která se musí zaměřit nejen na špičkový zvuk, ale také na vodě odolný design. Takže ve srovnání s nesportovním sourozencem Sennheiser Momentum 4 TWS přece jen,  při kritickém poslechu, drobné nedostatky najdeme. Zejména v méně barevných středech, ale za tenhle ústupek získáme možnost používat sluchátka Momentum Sport v žáru posilovny nebo v dešti při běžeckém tréninku.

Ovládání a použitelnost

Sluchátka Sennheiser Momentum Sport mají citlivé dotykové ovládání, které může být někdy až příliš reaktivní. Na tenhle neduh jsem si musel zvyknout i u svých Sennheiser True Wireless Sport, které reagují nejen na dotek prstu, ale taky třeba kapuci nebo zpocené čepice. Poněkud přecitlivělé dotykové ovládání může vést k náhodnému přerušení přehrávání hudby, nebo ukončení hovoru při úpravě polohy sluchátek.

Momentum Sport se dají ovládat nejen dotekem přímo na sluchátko, ale funguje i poklepání na lícní kost v těsné blízkosti ucha. Dvě klepnutí jsou buď spuštění nebo pauza a tři posouvají skladby dopředu a dozadu. Po nějaké době jsem si na ovládání zvykl, ale stále s vědomím, že když si při běhu chci sluchátka upravit v uších, nejspíš něco zmáčknu, tedy něco aktivuji nebo vypnu dotykem. Největší nepříjemnost způsobí mokré prsty, protože sluchátko se pak chová jako při dlouhém dotyku a zvýší hlasitost na maximum, nebo naopak úplně ztlumí. Takže ovládání v dešti je zkrátka problém.

Výdrž baterie se pohybuje kolem 4-5 hodin na jedno nabití se zapnutým ANC, což je dostatečné pro většinu tréninků, ale může být omezující pro delší používání​. Dodatkovou kapacitu pak poskytuje pouzdro, ve kterém se sluchátka nabíjí, a které samozřejmě představuje i bezpečné uložení.

Sportovní funkce

Jedním z hlavních lákadel těchto sluchátek je sledování zdravotních parametrů. Senzory v levém sluchátku umožňují měřit srdeční tep a tělesnou teplotu v reálném čase. Tato data lze sledovat pomocí aplikace Polar Flow, která nabízí široké spektrum cvičení a detailní analýzu výsledků. Měření je dostupné i v připojené aplikaci Sennheiser, ale pouze jako hodnoty v reálném čase bez záznamu. Měření tepu je bohužel dosti nespolehlivé, respektive nepřesné a to hlavně u aktivit, kde dochází k otřesům nebo prudším pohybům hlavy. Dokud sedíte, pomalu jdete, nebo třeba jedete na trenažéru, je měření celkem přesné. Při běhu nebo jízdě na kole v terénu je ale téměř nepoužitelné. Zdá se, že Sennheiser (nebo spíš Polar) se nevypořádal s kompenzací vlivu otřesů na přesnost měření, a tak výsledky poletují po náhodných hodnotách, které mají se skutečným průběhem vašeho tepu pramálo společného.

Měření teploty, bohužel, nemám jak testovat, protože nemám jiné zařízení s podobným zaměřením. Měřené hodnoty se pohybovaly v rozumných mezích a neviděl jsem žádné podezřelé výchylky. Samotné měření tělesné teploty z ucha je samozřejmě diskutabilní. Systémy používané v profesionálním sportu se obvykle zaměřují spíš na teplotu středu těla. Přesnost tedy hodnotit nebudu, ale lehkým zklamáním je pro mě využitelnost naměřených dat. Tato data totiž není možné nijak exportovat z aplikace Polar Flow. Samotný senzor nemůžete připojit například ani k hodinkám Garmin. 

Celkově bych sportovní funkce Sennheiser Momentum Sport hodnotil jako něco, co si mohl výrobce klidně odpustit, protože je stejně většina sportovně zaměřených uživatelů nebude používat. Zkrátka platí „ševče, drž se svého kopyta“. Sennheiser je mistr zvuku, ale sportovní senzory a funkce by měl přenechat jiným.

Pro sportovce je důležitý vysoký stupeň ochrany proti vodě a prachu (IP55), což je ideální pro náročné sportovní podmínky. Sennheiser Momentum Sport je dostatečně odolný jak proti potu, tak proti dešti nebo stříkající vodě. Samozřejmě, nejsou určené pro použití v bazénu a měli byste dát pozor, aby vám neupadly do hlubší vody, kde by přece jen mohlo hrozit poškození.

Pouzdro

Samotné pouzdro pro Momentum Sport je navrženo tak, aby poskytovalo maximální ochranu a pohodlí při přenášení a nabíjení sluchátek. Je kompaktní a lehké.Měkké a pružné spojení víčka se spodní částí působí zpočátku poněkud nezvykle. Je vyrobeno z odolných, prémiových materiálů a dobře se drží i ve zpocených nebo mokrých prstech. Pouzdro má certifikaci IP54, což znamená, že je chráněno proti prachu a stříkající vodě. Je tak ideální pro aktivní životní styl a použití v různých prostředích​.

Pro rychlé a efektivní nabíjení je vybavené portem USB-C a kromě kabelu podporuje i Qi bezdrátové nabíjení. Sluchátka se automaticky nabíjejí, jakmile jsou vložena do pouzdra a díky magnetickému uchycení dobře zapadnou na svá místa, kde zůstávají bezpečně usazena. Občas jsem jim ale musel trochu pomoci, aby skutečně dosedla na kovové dobíjecí konektory, protože po vložení do pouzdra se sluchátka mohou mírně vychýlit a vás pak čeká nepříjemné překvapení, že se nedobíjí. Celková výdrž baterie se sluchátky a plně nabitým pouzdrem se pohybuje kolem 18 hodin, což zahrnuje až tři plná nabití sluchátek. To je obvykle dostačující pro několik dní používání bez nutnosti připojovat pouzdro k nabíječce​.

Pro koho jsou Sennheiser Momentum Sport

Ideální pro sportovce a fitness nadšence, kteří hledají spolehlivá sluchátka s vysokou kvalitou zvuku. Jsou vhodná pro ty, kteří preferují zejména basově zaměřený zvuk s vysokou úrovní detailů a přesným podáním.Také pro ty z nás, kteří potřebují zařízení odolné vůči nepříznivým podmínkám. Na druhou stranu, pokud hledáte sluchátka s podobnou konstrukcí a skutečně špičkovou zvukovou kvalitou pro audiofily, možná budete chtít zvážit jiný model, jako je Sennheiser Momentum True Wireless 4​, který je navíc o něco levnější.

Celkově jsou Sennheiser Momentum Sport vynikající volbou pro sportovce, kteří ocení kombinaci kvalitního zvuku, robustního designu a užitečných sportovních funkcí. Jen je potřeba dobře zvážit, zda si za skutečně kvalitní zvuk a zvýšenou odolnost chcete připlatit, nebo se spokojit s některým z levnějších modelů.

Sennheiser Momentum Sport

  • aktivní potlačení hluku (hybridní ANC)
  • frekvenční rozsah 15-18000 Hz
  • AAC, aptX HD, SBC a aptX Adaptive
  • baterie: 6h + 18h (pouzdro), nabíjení cca 1,5h
  • certifikace IP55 u sluchátek, IP54 u dobíjecího pouzdra
  • dotykové ovládání
  • měření srdečního tepu a tělesné teploty
  • cena: 8 590,-
Pozitiva
  • velmi dobrý zvuk (detailní, silné basy, plošší středy, jiskřivé výšky)
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu
  • pohodlné nošení
  • dobře vyvedené pouzdro
  • potlačení okolního hluku (hlavně potlačení větru a proudění vzduchu)
Negativa
  • nepřesné měření tepu
  • senzory není možné připojit k jiným zařízením
  • cena
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.