Úvod VybaveníBěhání Test: jsou tyhle boty z Decathlonu opravdu nejrychlejší? Ultramaratonec jim dal zabrat

Test: jsou tyhle boty z Decathlonu opravdu nejrychlejší? Ultramaratonec jim dal zabrat

Před půl rokem jsem testoval první karbonovou botu z Decathlonu. Teď se mi do ruky, a hlavně na nohy, dostala druhá, vylepšená verze. Jak napovídá název, který se od první verze liší pouze dvěma písmeny na konci názvu, tak to není úplně nová bota, ale navazuje na předchozí model, který je navíc v obchodě stále k dispozici.

Stejně jako u první verze s názvem Kiprun KD900X, jde o botu s karbonovým plátem určenou k rychlým tréninkům nebo k závodění. Pokud vyjdeme z oficiálního popisu, hlavním tahákem je inovovaná pěna VFOAM Plus, což je vylepšená pěna Pebax. Kromě toho, že má vracet více energie,  je lehčí, a to cca o 10%. Pod ní je pochopitelně karbonový plát, který umožňuje dostatečně tvrdý odraz. Podrážka nemá výrazný vzorek, ale za to velmi dobře drží. Uprostřed podrážky se můžete podívat na karbonovou desku. Je to sice zajímavé, ale občas si přinesete domů menší kamínek. Svršek je ze síťoviny, která je prodyšná a dost pevná.



Design bílé boty se vzorem v odstínech modrozelené až fialové se mi líbí o trochu více než původní žluto oranžové znaky. Tvar je velmi podobný předchozí verzi. Hlavní rozdíl je vidět na struktuře pěny. Další změnou je drop, který byl z původních 8mm snížen na 4 mm. 

Po rozbalení z krabice byl můj první dojem velmi pozitivní. Bota působí velmi lehce a na první pohled máte jasný pocit, že držíte botu určenou k závodění. Trochu rozčarování jsem zažil při obouvání. Svršek je z lehké síťoviny, ale moc dobře se neobouvá. Každé nazouvání mi dává zabrat, protože je vše děláno hodně natěsno a jazyk se neustále shrnuje. Bohužel, i po nazutí a zavázání to není nejpohodlnější bota. To je ovšem částečně odůvodnitelné, protože jestli chcete závodní botu, tak by měla sedět, pokud možno,  přesně a pevně. Je to otázka míry a ladění mezi pohodlím a maximální funkčností. Bohužel, s mými lehce deformovanými prsty a vysokým nártem bych uvítal něco jako pružný mesh a částečně všitý jazyk, se kterým nebudu při každém obouvání bojovat.


Tkaničky jsou ploché a vydrží v pohodě zavázané celý maraton, i když na maraton si dělám vždy dvojitý uzel.  Moje osobní výhrada ke svršku je lehce přebita trumfem v podobě funkčních vlastností boty.

Musím uznat, že nový typ pěny VFOAM Plus je lepší než ten původní, a že investice do novějšího modelu se rozhodně vyplatí. Pěna je tlumivější, a zároveň ve spolupráci s karbonovou deskou přináší velmi dobrý odraz, který snadno směřujete žádoucím směrem – tedy kupředu. Myslel jsem, že snížení dropu na 4 mm bude hrát spíše proti rychlejšímu odrazu, ale opak je pravdou. Navíc, váha poklesla v mé velikosti 46 na 241 g, což je rozdíl o příjemných 55 gramů dolů. Celkově jde určitě o rychlejší i pohodlnější botu. Předchozí model působil o dost tvrdším dojmem, a mimo jiné se to dalo poznat i na hlasitějším dopadu. Nyní mám pocit, že bota je i dynamičtější při odrazu. 

Podrážka je očividně ze stejné gumy jako u staršího modelu, což je dobrá zpráva. Vzorek je jemný, právě tak, jak se sluší na silniční závodní botu. Ta drží jako přibitá na všech pevných površích včetně dlažby, a to  za sucha i v mokru. Pokud je to nezbytné, určitě zvládnete lehčí terén typu polní nebo lesní cesta, ale jen za suchého počasí. 

K celkovému hodnocení boty se dá říci, že jde o velmi povedenou závodní botu, která je rychlejší a pohodlnější než předchozí model Kiprun KD900x. Bohužel, nepříliš pohodlný svršek se od předchozí verze moc nezlepšil. Jestli chcete běžet závody na silnici od 5 km do maratonu, tak KD900x LD je určitě skvělá volba za rozumné peníze. Pokud botě vydrží funkční vlastnosti tak dlouho jak slibuje výrobce, tak vaše peníze budou dokonce i skvělá investice.

Decathlon boty Kiprun KD900x LD

  • Určení: Závodní bota, silnice 
  • Klíčové technologie: mezipodešev VFOAM Plus, karbonový plát
  • Drop: 4 mm
  • Váha: 241 g (velikost 46), 206 g (velikost 42)
  • Došlap: neutrální

Pozitiva

  • Ostrá karbonová závodní bota
  • Možnost použití pro rychlé tréninky
  • Vysoká výdrž
  • Skvělá přilnavost
  • Výborný poměr cena / výkon

Negativa

  • Méně pohodlný svršek
  • Uhýbající jazyk
  • Náročnější obouvání 
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.