Úvod TréninkBěžecký trénink 5 tipů jak na odřená stehna v létě. I bizarní nápady můžou pomoct

5 tipů jak na odřená stehna v létě. I bizarní nápady můžou pomoct

Znáte to – kraťasy, sukýnky, šatičky… V létě je to příjemné, pohodlné a sexy. Až na ta odřená stehna! Co dělat, když se spolu kamarádí až moc? Jak dát vale odřeninám, lepení stehen k sobě a otravnému pocení? Čtěte směle dál! 

Proč se to vůbec děje? Některým z nás nebylo dáno, a tak jsme ve frontě na stehna vyfasovali užší sadu. Tenhle problém se totiž zdaleka netýká jen žen. I pánové občas trpí na odřená stehýnka. Možná častěji, než byste sami čekali. Nejde jen o nadváhu a kypré tvary. I štíhlý člověk může mít geneticky užší pánev a stehna blíže k sobě. Nebo – naopak sportovec, který má vyrýsovaná stehna. Ta totiž cíleným silovým tréninkem nabydou na objemu, ovšem budou také blíže k sobě. Problém mají i svalnatější běžci, u kterých ke tření stehen dochází ještě více a ve větší frekvenci.  Samozřejmě, čím více tuku v těle, tím větší pravděpodobnost problému nastává, ale zdaleka to není jediná příčina. 

Nepěkné odřeniny vznikají pocením a otíráním kůže o sebe. Stehna po sobě nekloužou, ale třou se, což následně způsobuje červené otlaky, pupínky a pálení. 

5 tipů, které vám od odřeným stehen pomohou

  1. Navlékněte krátké legíny
    Pod sukni nebo šaty si pořiďte krátké legíny nebo naopak delší kraťasy, které zakryjí odírané partie. Ideálně z funkčního materiálu nebo bavlny, aby vám v nich bylo příjemně a dokázaly odvádět nebo nasávat pot. Poslouží třeba i starší legíny, které jen zkrátíte. Trik bude fungovat i v případě sportovních kraťasů. Buď si rovnou pořiďte tzv. 2v1, kdy přes delší legínovou vsadku máte ještě volné kraťasy, nebo vyberte rovnou šortky v délce nad kolena. Poslední zmíněná varianta pomůže i pánům. Navíc pánské sportovní kraťasy se často ve verzi nohavička + volná látka vyrábějí právě pro tento účel. Některým mužům pomohou i obyčejné boxerky s delší nohavičkou. 
  2. Bojujte s pocením
    Jednou z možností, jak zamezit třetí, je se nepotit. To zní jednoduše, ale jak na to? Použijte klasický antiperspirant, přesně takový, jako do podpaží. Zabrání pocení, zmenší se třetí a je to! 
  3. Mažte stehna jako dětskou prdelku
    Použijte krém na opruzeniny, případně dětský olejíček. Tenhle zásah zmírní tření, stehna budou buď lépe klouzat (v případě olejíčku) nebo naopak jejich pohyb o sebe zastaví. Krém na opruzeniny je mimochodem i skvělá první pomoc, když už cítíte, že průšvih se blíží a odřeniny rostou. Pozor na dětský pudr. Ten je často doporučován, ale jakmile se zpotíte, stane se z něj jen bílá lepivá hmota. 
  4. Nakupte speciální produkty
    Výrobci stále častěji hledají mezery na trhu a stehna jsou jednou z nich. Na trhu už tak najdete speciální mazání proti tření, nebo dokonce kousky oblečení. Jedním z nich jsou tzv. bandeletky, tedy proužky látky, které v inkriminovaných místech ochrání. Tahle varianta může být i sexy! Některé mají zevnitř silikonový proužek, aby držely, ale z vnějšku krajku.
  5. Vybavte se volnějším oblečením
    Nemusíte se vzdát kraťasů, i když se nechcete ničím patlat! Stačí si jen pořídit dostatečně volný kousek. Dnes je v módě oversize, volné látky, příjemné přírodní materiály. Kupte o něco volnější šortky, které zahalí potřebné třecí plochy. Vyzkoušejte aktuální hit – mušelín. Je velmi pohodlný, nedráždí, a v létě dokonce příjemně chladí. 

Bizarní nápady, které ale mohou pomoct

Jako vždy a všude – i tady se najdou i tipy, které zní naprosto šíleně. Leč, někdy mohou fungovat! 

  1. Lubrikační gel
    Zvláštní, ale vlastně funkční. Lubrikační gel má pomoci lepšímu klouzání, to jistě všichni víme. A právě proto se udává jako dobrý pomocník při prevenci odřenin. Stehna budou hezky klouzat po sobě a žádné tření se nebude konat. Ale ruku na srdce – chtěli byste chodit s lubrikantem na stehnech, tubou v kabelce a průběžně ho celý den na nohy doplňovat? Možná raději sáhněte po jakémkoliv tělovém oleji, který udělá podobnou službu. 
  2. Ustřižené silonky
    Některé návody doporučují ustřihnout klasické silonky do potřebné délky a obléci pod sukni nebo šaty. Má to smysl? Ano, pokud půjde třeba o večerní akci, kde už není takové horko, a zároveň potřebujete trochu stáhnout bříško. V běžném životě je to ovšem spíš ruská ruleta s vyrážkou. Umělý materiál v horku udělá své a místo úlevy se může dostavit ještě větší problém.

Nepovedlo se odvrátit katastrofu? Zmírněte následky a pomozte hojení!

Co když už je pozdě? Stehna jsou odřená, tipy nepomohly nebo prostě nebyl čas. Hlavně na svou kůži buďte hodní a pořádně ji ošetřete. Jinak si říkáte o infekci a zhoršení celé situace. Stehna jemně omyjte a osušte. Pořiďte hojivou mastičku, klidně tu na opruzeniny. V horším případě sáhněte po antibiotickém krému. Tam je nutná konzultace s lékařem, protože každé antibiotikum je pouze na předpis. Skvěle hojí také aloe vera a jakékoliv další přípravky na regeneraci kožní bariéry. Z přírodní lékárny využijete i měsíčkovou mast nebo extrakt z dubové kůry. Nechte kůži dýchat a oblékněte ji do volných a jemných materiálů.

Jak řešíte stehnové dilema vy? Máte nějaký kouzelný trik, který vám pomohl?

Zdroje:
https://www.lobey.cz/blog/odrena-stehna/
https://www.denik.cz/zdravi/odrena-vnitrni-stehna.html

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.