Úvod Inspirace 11+ tipů na sportovní čtení na dovolenou

11+ tipů na sportovní čtení na dovolenou

Víte, jak se pozná sportovec v létě na dovolené? Tedy kromě toho, že na trénink vyráží ještě před snídaní, protože volno znamená více času na sport? Mimo to ho identifikujete podle bílého proužku na zápěstí (pokud tedy odloží hodinky), bílého pruhu na místě kraťasů/ponožek/trička a někdy i specifické literatury v ruce. Poznáváte se? Tak mrkněte s námi, která knížka vám při letním čtení udělá radost!

Tedy ne, že by sportovci nečetli beletrii, nebo si někdy nedávali úplné tréninkové volno. Ale přeci jen, nohy svrbí a hlava si říká, že když zrovna nesportujeme, proč bychom o tom aspoň nemohli číst. Tady je výběr knížek, které hýbaly žebříčky prodejů a které stojí za to. Najdete mezi nimi silné příběhy i praktické tipy. Kromě vzdělání se tak můžete pod slunečníkem i hezky zasnít… Mimochodem tenhle malý knižní výběr využijete po celý rok, nejen v létě. 

Tip navíc: na ležení vás neužije, ale přesto byste si rádi něco hezkého přečetli? Zkuste audioknihy! Spousta literatury už je dnes dostupná v mluvené formě. Některé si stáhnete přímo do svého zařízení, jiné můžete streamovat přes speciální aplikace (třeba Audiotéka nebo Audiolibrix). Audioknížku tak oceníte třeba v autě při cestě na dovolenou, při sportu do sluchátek, při vaření, práci na zahradě…

Silné sportovní příběhy

Tenhle výběr se zakládá na příběhu určitých osobností, často v nich najdete i praktické tipy nebo návody, jak některé situace zvládnout. 

Dokud voda neskončí, Abhejali Bernardová. Foto: Veronika Dvořáková
  • Dokud voda neskončí, Abhejali Bernardová
    I když to na první pohled tak nevypadá, Abhejali je česká plavkyně, která jako desátý člověk na světě dokončila výzvu “Oceans Seven”. O co jde? Něco jako sedm plaveckých maratonů přes nejnebezpečnější průlivy světa na otevřené vodě, bez neoprenu. S pomocí meditace, za hranicemi pohodlí a toho, co zná, během výzvy poznává sama sebe. Vypráví tak příběh, že každý jsme silnější, než si vůbec dokážeme představit. Chcete motivaci si jít zaplavat? Tady ji máte!
Umění odolnosti, Ross Edgley. Foto: Veronika Dvořáková
  • Umění odolnosti, Ross Edgley
    Ještě chvíli u vody zůstaneme. Tentokrát to nebudou průlivy, ale 157 dní na moři, 2 884 uplavaných kilometrů a 1 nezničitelný člověk. Ano, čtete správně. Ross byl první člověkem v historii, který obeplaval Velkou Británii. Že nejde o úplně příjemné moře si asi domyslíte sami. Kromě zimy a bouří ho trápily i medúzy a znečištění lodních tras. Spotřeboval a spálil neuvěřitelné množství kalorií, překonával bolest, zdravotní problémy i nechuť plavat dál. Do knihy kromě svého zážitku zpracoval také další poznatky ze studia výkonů extrémních sportovců i vojáků a dal dohromady koncept odolnosti, vytrvalosti, statečnosti a disciplinovaného myšlení při překonávání nepřízně osudu.
Cestou Orla: Z deníku pomalého ultramaratonce, Jan Hanousek. Foto: Veronika Dvořáková
  • Cestou Orla: Z deníku pomalého ultramaratonce, Jan Hanousek
    Jestli čekáte další skvělý příběh o odolnosti, čekáte správně. Přidejte k tomu ovšem notnou dávku humoru a zážitků. Cokoliv, co začíná těmito slovy, totiž nemůže být jen tak: “Na konci podzimu 2008 můj student Juraj oslavoval disertaci. Při jedné rundě tequilly přítomné vyzval, aby si připili, že všichni příští jaro poběží a dokončí půlmaraton. Nebyl to první přípitek toho večera, jaro nám připadalo strašně daleko a vůbec to celé v té bujaré atmosféře vypadalo jako dobrý nápad. Skoro jako vysvléknout se do naha a skočit mezi kaktusy. Nadšeně jsme souhlasili a navíc, naprosto logicky, jsme si v dalším kole připili, že v květnu následně uběhneme i maraton.”. Kniha je o hledání cesty k ultra běhu, o cestě z Prokopského údolí na americké stomílovky. Najdete v ní i legendární hlášky Honzy Hanouska. Třeba tu, že pomalý běžec je vlastně ekonom, protože si toho za své peníze užije nejvíc a nejdéle.
Tělesná výchova, Martin Šimečka. Foto: Veronika Dvořáková
  • Tělesná výchova, Martin Šimečka
    Na chvíli pryč od jedné linie příběhu k úvahám prolínaným životní cestou. Martin se odstěhoval pryč od civilizace do maringotky v lese, kde vznikla celá kniha. Pravda, budí v hodnoceních trochu kontroverze. Někomu se líbí, někdo úvahy považuje za trochu zmatené. Martin byl běžcem, plavcem, cyklistou, tenistou, jezdcem na koni… A svůj sportovní život proplétá s úvahami o hranicích výkonnosti, rozkoši i trápení, o mysli i těle. Najdete tu spoustu zkušeností, přemýšlení nad stářím a filozofii života s jemnou sebeironií. 

Populárně naučné a ostatní knižní tipy

Při čtení se něco přiučíte, a třeba objevíte nové metody a tréninky pro svůj sport. Některé z knih jsou více či méně o zdraví, “návodu na život” nebo stravě. 

Jak na triatlon, Petr Vabroušek. Foto: Veronika Dvořáková
  • Jak na triatlon, Petr Vabroušek
    Kniha předního světového triatlonisty Petra Vabrouška je jakýmsi návodem, jak se v oněch třech disciplínách posunout dále. A že na to má Petr bohaté zkušenosti! Má za sebou více než 1500 závodů, pokořil a vyhrál Ironmana, zvládnul etapový maraton v poušti, stokilometrový závod na Antarktidě… Kdo jiný by mohl o triatlonu a extrémně dlouhých závodech vyprávět? Knížka se hodí, i když neděláte triatlon, ale jen jednu z oněch disciplín: běh, plavání nebo cyklistiku. 
Trénink pro sportovce v horách, Kilian Jornet a spol. Foto: Veronika Dvořáková
  • Trénink pro sportovce v horách, Kilian Jornet a spol.
    Tuhle knihu možná znáte pod názvem Training for the uphill athlete. Tak teď vyšla i v češtině! Převádí teorii na metodiku, která vám umožní psát vlastní tréninkové plány a trénovat sebe sama na cestě za vašimi vytrvalostními cíli. Jedná se o jedinečnou knihu, navíc se spoustou fotografií. Popisuje tréninkové principy pro sportovce, kteří se pravidelně věnují vytrvalostnímu běhu, skialpinismu a dalším sportům vyžadujícím optimální fyzickou kondici a dostatečnou sílu.
Sport je bolest, Michal Novotný. Foto: Veronika Dvořáková
  • Sport je bolest, Michal Novotný
    Jak již název napovídá, tady je o to bolístkách těla sportovce. A že jich není málo! Michal Novotný je zkušený fyzioterapeut mnoha známých osobností. Z praxe dal dohromady příručku, jak se zraněním vyvarovat, nebo jak je nejlépe léčit a rehabilitovat, když už nastanou. Na některých stránkách dokonce najdete odkaz na videonávody k cvičení! 
Vnitřní svět vítězů, Marian Jelínek. Foto: Veronika Dvořáková
  • Vnitřní svět vítězů, Marian Jelínek
    Marian je známý hlavně jako kouč Jaromíra Jágra a to už mu asi nikdo neodpáře. Kromě koučování samotného se věnuje i psaní a přednáškám a část svého know-how tak předává dál. Najdete tu návod, jak svůj vnitřní hnací motor udržet v chodu a krmit správnou potravou. Tedy tou duševní. Popisuje význam talentu, vůle, dovednosti i lásky ke svému sportu (nebo si dosaďte jiný obor). A to vše na příkladech z praxe.
Městský mnich, Pedram Shojai. Foto: Veronika Dvořáková
  • Městský mnich, Pedram Shojai
    Na chvíli odbočíme ze světa sportu k “návodům na život”. Městský mnich je ovšem netradiční návod. Nečekejte kázání o nutnosti meditace třikrát denně a vzdání se světských požitků. Naopak jde o velmi praktickou příručku, jak přežít v městské džungli pomocí moderních vychytávek, praktik a řízení svého života. Autor, Američan indického původu, vystudoval východní medicínu a zná problémy západního životního stylu plného stresu. Tedy nedostatek času, peněz i životní energie, osamělost a problémy se spánkem a nadváhou. Čekejte trochu americký styl, ale také opravdu dobré praktické rady. 

Nesportovní tipy na závěr, který vás posune dál

Dobře, tenhle titul úplně nesplňuje definici sportovní nebo biohackerské literatury. Ale hodit se bude jak do sportu, tak do života! 

A přesto říci životu ano, Viktor Frankl. Foto: Veronika Dvořáková
  • A přesto říci životu ano, Viktor Frankl
    Není to lehké čtení, vskutku. Přelouskáte ho však celkem rychle a zanechá ve vás stopu. Psycholog Viktor Emanuel Frankl přežil koncentrační tábor a své zkušenosti vydal knižně. Nabízí tak trochu klíč k pochopení takového extrémního zážitku a všeho, čím člověk v podobné situaci může projít a jak se tomu postavit. Podle Frankla zůstává v člověku i ve značně extrémní situaci prostor svobody a odpovědnosti, kterého se nesmíme za žádnou cenu vzdát: „Nic nemůže udolat člověka, který si vědomě přeje mít životní cíl.“ Najdete tu i mnoho paralel, které přenesete do svého života, potažmo do sportu. Jak říká Frankl, člověk je totiž schopný si zvyknout na všechno. 

Pár dalších tipů

  • Můj dlouhý běh, Daniel Orálek
  • O čem mluvím, když mluvím o běhání, Haruki Murakami
  • Běhej nebo zemři, Kilian Jornet
  • Najdu odvahu, Víc Odvahy, Lenka Vacvalová
  • Běhej, dokud můžeš, René Kujan
  • Pravda o cukru, Jessie Inchauspe
Pravda o cukru, Jessie Inchauspe. Foto: Veronika Dvořáková
1 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.