Úvod VybaveníBěhání 6 nejkrásnějších běžeckých tras, které musíte na podzim vyzkoušet

6 nejkrásnějších běžeckých tras, které musíte na podzim vyzkoušet

Nejvíce běžců se do ulic i na traily vydává na jaře a na podzim. V tahle dvě roční období se také koná nejvíce závodů a akcí. Ale proč zrovna tyto měsíce? Proč ne raději léto? Inu, má to spoustu důvodů a my vám je všechny vyjmenujeme. Na výmluvy už nezbude prostor a jakmile přidáme tipy na krásné podzimní trasy, tenisky nazujete s chutí!

Samozřejmě, najdou se tací, kteří běhají celoročně bez ohledu na to, jestli zrovna svítí, prší, padají trakaře nebo sníh. Trénovat se musí a nadšenci, výkonnostní běžci nebo profesionální sportovci si prostě nemohou vybírat. Pak už jen doufáte, že zrovna na váš běh spadne těch trakařů o něco méně, řešíte lepší a horší denní dobu pro běh nebo se uklidíte na běžecký pás do posilovny. Najde se však spousta sezonních běžců, jejichž motivace je velmi vrtkavá. Ideální podmínky běhu patří mezi velké motivátory. Proč tedy vyběhnout zrovna teď? 

  1. Ideální počasí
    Podzimní počasí může být nevyzpytatelné, ale většinou je to spíš taková princezna Koloběžka – ani horko, ani zima, prostě ideál. Zatímco letní vedra už jsou pryč, sluníčko občas pořád svítí, nebo je aspoň pod mrakem. Zároveň ještě nemrznete a stačí vám lehké vrsty. Na horách zatím nenapadnul sníh a turistická letní sezona je u konce, a tak i horské závody mají zelenou. Není to skvělá příležitost se proběhnout?
  2. Období mimo hlavní stres
    Vánoce se sice pomalu blíží, ale zatím vás nestresují vánoční dárky, večírky, pečení cukroví a uzávěrky konce roku. Začátek školního roku je také za vámi a na chvíli se vše stabilizuje. A když toho máte přesto pořád hodně? Aspoň si v krásné barevné přírodě vyčistíte hlavu.
  1. Krásné výhledy
    Kdo by nemiloval barevné listí, které je všude kolem. Než nastane období šedé, hnědé a černé, užijte si tuhle malebnou přehlídku! Všechny vyhlídky hned vypadají o něco lépe, samotný les působí mnohem optimističtěji. Klidně se vydejte klusat mírným tempem a kochejte se.
  1. Méně turistů v přírodě
    Rozčilovalo vás, že je v létě všude plno turistů? Byly vaše oblíbené stezky přeplněné a museli jste se pořád někomu vyhýbat – psům, dětem, lidem…? Zvláště v pochmurnějších dnech na podzim narazíte na málokoho. Užijte si běh jen sami se sebou!
  1. Posilování imunity a otužování
    Tu nemocný kolega v práci, tu chrchlající spolucestující v tramvaji. Děti něco donesou ze školy… A období nemocí je doma! Posilujte odolnost a imunitu tím, že vystavíte tělo mírnému chladu a zároveň ho pořádně utužíte sportem. Možná pak nebudete potřebovat ten svetr navíc a bacil se vám vyhne obloukem. 

Jak se na podzimní běhání připravit a vybavit?

Motivaci a důvody bychom měli, teď jak vyběhnout? V první řadě přizpůsobte svůj outfit počasí. Chladnější počasí svádí k tomu se pořádně navléknout. Odolejte! Oblečte se tak, jak by vám bylo příjemně, kdyby venku bylo o cca 10 stupňů více. Nepřehánějte to s bundou ani mikinami. Spíše volte lehké vrstvy, které můžete kdykoliv sundat. Nezapomeňte při větru a chladu ani na čelenku nebo čepici a nákrčník. Hodit se vám bude i lehká bunda, kterou se chráníte proti větru, ale lehce ji sbalíte do ledvinky, když není potřeba. Pro běhání po dešti nebo přímo v dešti oceníte kvalitní nepromokavou bundu a goretexové tenisky. I když se rozhodnete běhat dále v kraťasech a teploty už klesají, chraňte si aspoň kotníky. Společně s achilovkami jsou totiž velice náchylné k prochladnutí a zranění.  

6 tipů na nejkrásnější běžecké trasy

A teď k tomu hlavnímu – kam běžet? Tohle je výběr těch nej tras, které mám ve svém běžeckém seznamu hodně vysoko! 

Vlčí rokle a Hornopožárský les


Zní to jako ze Zaklínače, že? A budete možná stejně uchváceni! Hornopožárský les leží na jih od Prahy a není tak známý jako jiné výletní lokality. Potkáte tu hlavně místní z okolních obcí. Naplánujete si tu trasu od 5 do 30 km a nepřestanete se kochat nádherou. Nezapomeňte do své běžecké trasy zařadit cestu Vlčí roklí, která je na podzim hodně impozantní – zem pokrytá barevnými listy, mechem porostlé kameny, údolí plné listnatých stromů. Pastva pro běžcovo oko! 

Voděradské bučiny


Nepříliš daleko od Hornopožárského lesa, jen na druhé straně D1 směrem na východ se rozkládají Voděradské bučiny. Vinou se okolo Jevanského potoka a mezi obcemi Louňovice, Vyžlovka, Jevany, Černé Voděrady a Struhařov. Také tu natočíte klidně od pár kilometrů po maraton. Uchvátí vás bukový porost a z cest si vyberete čistý trail i zpevněnou cestu. Na své si přijdou i cyklisti. Kouzelné místo kousek od Prahy!

Vltavská cesta Praha-Kralupy s vyhlídkou 

Vyhlídka Řivnáč. Foto: Veronika Dvořáková


Cyklostezku z pražské Troje směrem na Kralupy možná znáte. Zkuste si ji dát na podzim! Když se budete držet pořád podél řeky, poběžíte chvílemi po čistém trailu pod listnatými stromy s výhledem na Vltavu. Doporučuji přeběhnout lávku z Řeže na druhou stranu, proběhnout přes Úholičky a vylézt na vyhlídky Stříbrník a Řivnáč. Všude v okolí se dá dostat vlakem nebo autobusem a v Praze tak vůbec nemusíte sednout do auta. 

Tiské stěny


Na severu republiky leží nepřeberné množství nádherných tras, lesů a skal. Na podzim tu bude všude krásně, tenhle kout je však trochu zapomenutý, přitom úžasný. Tiské skály samy o sobě nejsou příliš běžecké, mezi skalami a hlavně na nich to bude chtít zvolnit do chůze. Mrzet vás to nebude, protože se budete opět kochat vším okolo. Ze stromů padají krásné drobné oranžové lístečky a celá krajina je úžasně zbarvená. Protáhněte si cestu na Děčínský Sněžník a kromě rozhledny tam najdete fantastické výhledy do okolí. 

Zapomenuté hory
Že vám to místo nic neříká? Možná znáte název místního ultramaratonu, startujícího v Račím údolí nedaleko Javorníku. Jde o Rychlebské hory, nádhernou, čistou a skoro nedotčenou krajinu. Proto se jim také říká zapomenuté, protože moc lidí sem nejezdí a vlastně se na tyhle hory tak nějak zapomnělo. Potkáte tu spíše Poláky, a to jen na hlavních trasách. Nejvyšší vrchol je Smrk a nejlepší je na něj doběhnout hřebenovkou. Pro inspiraci zkuste trasu závodu Zapomenuté hory, která je na internetu volně dostupná. 

Brdy

Brdy. Foto: Veronika Dvořáková


Brdy asi netřeba představovat, přesto vás možná při hledání výletu nenapadnou na první dobrou. Podzim je tu také krásný, Brdy hrají všemi barvami. Zvláštní klid a tajemno tu přichází s mlhou – třeba Skalní Huť nad Lázem má své kouzlo. A takový běh mezi bunkry, vodními plochami, po lesních cestičkách bez konce zvlněnou krajinou vás donutí se sem vracet znovu a znovu. 

ZDROJE
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/narodni-prirodni-rezervace-voderadske-buciny
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/prirodni-pamatka-vlci-rokle-u-kamenneho-privozu

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.