Úvod VybaveníOstatníTuristika Test: podzimní hit mezi barefooty. Proč si zamilovat Xero Shoes Breckenridge?

Test: podzimní hit mezi barefooty. Proč si zamilovat Xero Shoes Breckenridge?

Podzim je tady, zima za rohem a je na čase doplnit botník! Na vyzkoušení nám přišla horká novinka od Xero Shoes – šněrovací barefooty Breckenridge. Tahle vlajková loď nové kolekce je trochu podobná klasickým martenskám, ale v mnohem pohodlnějším, a hlavně chodidlu vlastním, designu. Jak dopadly v dešti? A dá se v nich chodit i ve městě? Celý den? To vše najdete v naší recenzi.

Šedivé podzimní krásky od Xera mi přišly uprostřed horkého léta. Hrozně jsem je chtěla vyzkoušet, ale dostalo se na ně až mnohem později. Počasí přálo letním radovánkám, rozhodně ne testování podzimních a zimních modelů čehokoliv. 

Až s prvním ochlazením a deštěm jsem do nich vklouzla…a víte co? Teď už se docela i těším na podzimní plískanice!

Barefoot z amerických hor

Xero shoes je americká značka minimalistických bot, která vznikla uprostřed Colorada. Vyznačují se nulovým dropem (tedy sklonem paty vůči špičce), anatomicky tvarovanou špičkou s dostatkem prostoru a flexibilitou. Takové by ostatně měly být všechny barefootové boty. U některých modelů najdete i lehoučké tlumení a různě silnou podrážku.

Novinkou sezóny podzim/zima 2024 je mimo jiné model Breckenridge, který připomíná klasické šněrovací kotníkové boty. Nosíte rádi martensky? Tenhle model by jim mohl být podobný, nečekejte však ocelovou kotvu na nohu ani vysokou platformu pod sebou. Barefoot je prostě barefoot, a tak i šněrovací městské “pohorky” jsou pohodlná a příjemná papuče. Opatek je částečně zpevněný, jinak tady výztuže nehledejte. Svršek je z kůže, podšívka taktéž. Uvnitř je vyjímatelná textilní vložka a pod nohou 5,5 mm tenká podrážka FeelTrue. Vyberete si ze tří barev: hnědé, černé a šedé. 

Pro testování jsem si zvolila šedý model, aby byl více univerzální. Zatímco u jiných barefoot značek mám velikost o číslo větší (41), u Xera musím jít naopak níže (40-40,5). I podle zkušenosti z předchozího testování bych u Xera volila o půl čísla, možná i číslo menší velikost, než nosíte v barefootech jinde. Pokud jsou to vaše úplně první barefooty, pak je určitě dobré si napoprvé objednat více velikostí nebo zajít vyzkoušet osobně. 

Pohoda nebo elegance? Můžete mít obojí!

Breckenridge je takový kompromis mezi ležérností a elegancí. Tím, že jsou to boty kožené a v minimalistickém designu, vezmete si je klidně k sukni, legínám i džínám. Dovedu si představit v nich vyrazit do práce, na podzimní procházku a nebo klidně i do přírody. Pozor, nejde ale o pohorky do terénu, přírodu bych volila spíše decentní a zpevněné cesty. Nebála bych se je kombinovat se sukní nebo šaty (k obleku se úplně hodit nebudou) a vytvořit něco na pomezí elegance a volnočasu. 

Po prvním odzkoušení jsem měla trochu smíšené pocity, protože mi chvíli trvalo vyladit zavazování. Napoprvé jsem boty zbytečně utáhla, asi ze strachu z vyzouvání se. S mírou utažení je třeba si trochu pohrát a najít tu správnou. Nakonec je nosím volnější, tak mi to vyhovuje nejvíc. Při silnějším tahu totiž cítíte volnou špičku, a zároveň zařezávající se botu kolem kotníku. 

Jakmile jsem vyřešila tenhle problém, z bot se staly podzimní bačkůrky. Vnitřek je příjemný a relativně měkký, ale ne na úkor vnímání podkladu. I když jsem milovník barefootu, často se pohybuji po městě. Snažím se proto do města volit takové boty, které splňují anatomické tvarování, ale nebudu trpět na asfaltu a kostkách. Proto moje první kroky vedly po našem žižkovském staveništi. Máme tu všechno – dlážděné chodníky i silnice, asfalt, cestičky, kluzké kostky. A výsledek? Tohle půjde! I po městě se mi šlo příjemně, mokré ulice neklouzaly a pod nohama jsem necítila každý kamínek. Přesto měly moje nohy dost prostoru pracovat tak, jak mají, a věděly, po čem jdou.

První déšť a ostré testování

Po prvním zářijovém ochlazení nastaly velké deště. Ideální příležitost boty protáhnout pravým peklem. Trochu jsem se bála, ne že ne – boty nebyly mnou impregnované a z výroby o tom nebyla žádná informace. I bez toho vydržely chůzi v lijáku i nějaké kaluže. V botě bylo sucho a podrážka držela i na mokrém. Jediný stín na funkčnosti je materiál – o kůži je třeba se starat. Nedáte je do pračky, nemůžete je sušit přímo u zdroje tepla. Chce to opatrné oschnutí, otření hadříkem, ideálně pravidelnou impregnaci. A to hlavně v zimě, kdy začne být na chodníku kromě vody i sůl. 

Celkové zhodnocení

Nutno říct, že Breckenridge mě příjemně překvapily. Jsou pohodlné, relativně měkké, dá se v nich pohodlně chodit celý den po městě. Jakmile vychytáte šněrování, budou držet tam, kde mají. Zatím v nich mám nachozeno pár desítek kilometrů, otázkou tak je, jak budou vypadat po sezoně. Trochu se bojím lepení, mezi svrškem a podrážkou, které může být kamenem úrazu (ovšem není to nic, co by se nedalo spravit). Zatím se žádná vada neprojevila, a pokud o ně budete pečovat, měly by i díky kůži sloužit dlouho. Rozhodně to nevypadá na fancy boty, které prošmajdáte za měsíc zimy.

Úchyty šněrování, podrážka i svršek se zdají být odolné a věřím, že budou záležitost na spoustu sezon. Osobně nechodím v ničem jiném než v barefootech, tedy kromě běhání. Za roky “bosochůze” jsem vyzkoušela různé značky i modely a tenhle řadím k těm příjemnějším, designově povedeným i relativně odolným. Pořídíte je sice v trochu vyšší cenové hladině, rozhodně je ale dobré si připlatit za kvalitu a pohodlí pro nohy. Přeci jen je lepší mít jeden solidní univerzální kousek než hromadu nefunkčních bot z řetězce.

Specifikace Xero Shoes Breckenridge

Váha
: 317,5 g
Materiál: kůže (svršek a podšívka), textil (vložka)
Drop: 0 mm

Plusy

  • ideální tloušťka podrážky
  • flexibilita (i když jde o robustnější model jaro/podzim až zima, botu stále ohnete v ruce všemi směry)
  • dostatek prostoru pro prsty
  • mírné zpevnění okolo paty

Minusy

  • náročnější péče o botu kvůli kůži
  • nutnost vyladit šněrování podle sebe
  • nelze prát v pračce a sušit na přímém zdroji tepla
  • lepené švy svršek-podrážka
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.