Úvod ZdravíVýživa Lepší než horká čokoláda? Tenhle nápoj vás po tréninku postaví na nohy a zahřeje

Lepší než horká čokoláda? Tenhle nápoj vás po tréninku postaví na nohy a zahřeje

Horká čokoláda je nápoj bohů, ale nebojte – s tímhle drinkem ji strčíte do kapsy! Hrníček plný voňavé a horké dobroty si můžete dopřát kdykoliv, ovšem nejvíc ho oceníte po běhání nebo jakémkoliv sportu v zimě. To si takhle dáte teplou sprchu, zabalíte se do deky, sednete ke krbu.

Obecně byste po sportu měli doplnit sacharidy a bílkoviny. Můžete si dopřát výživné jídlo nebo rozmíchat proteinový shake, ale proč si to občas neudělat hezčí?. Nejen vánoční náladu vykouzlí hrníček plný něčeho dobrého, tady si navíc nemusíte dělat žádné výčitky. 

Obecně byste po sportu měli doplnit sacharidy a bílkoviny. Můžete si dopřát výživné jídlo nebo rozmíchat proteinový shake, ale proč si to občas neudělat hezčí? Foto: Veronika Dvořáková

Co budete potřebovat? (2 porce)

400-500 ml mléka (rostlinné či klasické dle chuti a případných alergií)

1 čajová lžička koření (mletá skořice, případně perníčkové koření)

2 odměrky proteinu 

Volitelně:

1-2 lžíce sladidla (med, javorový sirup, cukr…)

pár kostiček hořké čokolády

2-3 lžíce kakaa (čistého)

Nejdříve do hrnce vlijte mléko, poté přidejte koření a protein. Vše zahřívejte a míchejte metličkou, aby se tekutina nepřipálila. Nevařte, mléko by nemělo bublat. Jen zahřejte na cca 70-80 stupňů a ještě zhruba 5 minut prohřívejte. Pokud chcete protein zachovat v tepelně co nejméně ovlivněném stavu, přimíchejte až po odstavení z plotny a dobře rozmíchejte metličkou do hladka. 

Alternativně do tekutiny přidejte sladidlo (pokud máte neochucený protein) a pár kostiček hořké čokolády (na 2 porce cca 30-50 g čokolády dle chuti) nebo 2-3 lžíce kakaa a nechte rozpustit, dobře promíchejte. 

Protein vybírám nejčastěji ochucený, a to z příchutí, které se do drinku hodí a celý ho pozvednou. Volím tak mojí oblibenou vanilku, skořicovou rolku, javorový koláč, chai-latte apod. Dnes už najdete protein snad s jakoukoliv chutí!

Pro ideální poměr živin, zvláště pokud si tenhle drink dávám k večeru, míchám dohromady dva druhy proteinu – klasický syrovátkový koncentrát a k tomu micelární kasein. Díky tomu má tělo přísun bílkovin po delší dobu a více zasytí. Na porci pro dva sypu 2 odměrky koncentrátu a 1-2 odměrky kaseinu. Mimochodem hodí se sem i odměrka kreatinu! Ten se totiž velmi dobře rozpouští v teplém nápoji a má úžasnou vstřebatelnost (oproti rozmíchání ve studené vodě).

Horký proteinový nápoj. Foto: Veronika Dvořáková

Koření je základ celého nápoje. Skořici doporučuji kupovat cejlonskou (tedy na čínskou cassia), která je nejkvalitnější. Perníčkové koření se skládá hlavně z hřebíčku, zázvoru, muškátového ořechu, kardamomu a badyánu, a tak pokud máte doma samostatné ingredience, klidně si ho umíchejte podle chuti. Na porci pro dva stačí 1-2 čajové lžičky. Na začátek je dobré dát méně a případně přidat. 

I přidáním hořké čokolády nebo kvalitního kakaa či karobu (pozor, kvalitní kakao neznamená Granko) jsme pořád u velmi zdravého (s důrazem na slovo zdravý, ne dietní) drinku, který tělu dodá důležité živiny. Chutnat bude i dětem a nesportovcům.

“Variace na renesanční téma”

S tímhle zázrakem v hrníčku se dá krásně hrát. Když si chceme dopřát a nemáme za sebou extrémně náročný trénink, ze kterého by se tělo mělo vzpamatovávat, přidáme i “dospělé” ingredience. 

Do hotového nápoje rozmíchejte panáka či dva kvalitního alkoholu. Ta pravá “prasárna” se z toho ovšem stane ve chvíli, kdy do hrníčku vyklopíte kopeček dobré zmrzliny. 

Užijte si zimní pohodu a přeji dobrou chuť!

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.