Bílkoviny: stavební kámen těla. Jíst je před sportem nebo po?

Bílkoviny živočišného původu mají plnohodnotnější spektrum aminokyselin. Foto: Nanxi Wei, Unsplash

Maso, mléčné výrobky, vejce, ale i luštěniny, to jsou hlavní zdroje bílkovin. Jíst bychom je měli kvůli růstu svalové hmoty, ale pozor, potřebujeme je i k regeneraci. Co se stane, když jich budeme jíst málo a je lepší konzumovat je před tréninkem, nebo po něm nám prozradí Kristýna Báčová, DiS, koučka a odbornice na výživu.

Bílkoviny se dělí na dva typy, podle toho, zda nám poskytují celé spektrum aminokyselin, nebo jim některé chybí. Plnohodnotné jsou obsaženy v mléčných výrobcích, vejcích a masu, ty druhé, neplnohodnotné jsou rostlinného původu viz tabulka na konci článku.

Málo bílkovin: Podvýživa i horší spalování

Bílkoviny se při svém katabolismu mohou přeměnit buď na glykogen, nebo na tuk. Jsou skvělým zdrojem „dlouhodobé“ energie a také tvoří zásobárnu energie pro případ nouze. A na to pozor – pokud přijímáme málo bílkovin, může si naše tělo sáhnout „na dno“. „Platí, že příliš málo bílkovin způsobuje katabolické pochody ve svalech a proteinovou malnutrici. Tím se zhoršuje proces regenerace,“ varuje Kristýna Báčová. Omezovat bílkoviny třeba z důvodu „že nechci mít svaly jako kulturistka“, není úplně nejlepší strategie. Výsledkem může být vyčerpání po výkonu, ale i horší spalování tuků, protože na tom se významně podílí právě svalová hmota.

„Bílkoviny jsou důležité po cvičení pro regeneraci a budování svalů. K tomu ale není potřeba jich spořádat kvanta,“ upřesňuje Kristýna Báčová. Pokud chceme „budovat“ a cvičíme při střední intenzitě, stačí přidat cca 30 až 60 gramů bílkovin navíc oproti běžné denní dávce.

Moc bílkovin: Zátěž pro organismus

Kristýna Báčová nedoporučuje to s bílkovinami přehánět, ale ani je nesmyslně omezovat. Kromě svalů jsou důležitou stavební látkou pro naši kůži, vlasy, nehty a plní ochrannou funkci: mají pozitivní vliv na náš imunitní systém a brání organismus před napadením infekcemi.

Kde je ale ten „zlatý střed“ jejich konzumace? „Obecně platí zhruba toto: Pokud děláte aerobní sporty, konzumujte menší množství bílkovin v souvislosti s typem metabolismu, potřebami sportovce a stupněm zátěže. Konkrétně množství od jednoho gramu bílkoviny na jeden kilogram tělesné hmotnosti,“ doporučuje odbornice. Anaerobní sporty pak vyžadují o něco větší dávku – od jeden a půl gramu (a více) bílkoviny na kilogram tělesné hmotnosti.

Kristýna Báčová zmiňuje i tipy pro stravu před a po anaerobním tréninku: „Před zátěží bychom měli konzumovat především sacharidovou stravu s nízkým glykemickým indexem se zastoupením snadno a rychle stravitelných bílkovin a s minimem tuků. Po zátěži doporučuji vysokosacharidovou porci a následnou druhou porci smíšenou s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny. Třetí porce po zátěži by měla být bílkovinná s měnícím se poměrem sacharidů.“

PlnohodnotnéNeplnohodnotné
Obsahují plnohodnotné zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou obsaženy v mléčných výrobcích, vejcích, vepřovém, hovězí, skopové, drůbežím, zvěřinovém a dalším masu a v rybách.Esenciální aminokyseliny nejsou plnohodnotně zastoupeny – jde o rostlinné bílkoviny luštěniny (vyjma sóji, kterou řadíme do první skupiny), obiloviny, ořechy.
Dělení bílkovin

Tukům a sacharidům se budeme věnovat v příštích článcích.

Sledujte RUNGO.cz na Instagramu. Nechte se inspirovat zdravým životním stylem!

Podobné příspěvky

Na ionťáky po tréninku zapomeňte! Nápojem šampionů je čokoládové mléko

Za rozkoší do posilovny? Vyvrcholení při sportu je běžnější, než se zdá

Energy drinky dětem křídla nedají. Připraví je o spánek i soustředění