Celodenní low carb jídelníček. Quiche, po kterém se olíznete

Low carb recepty, po kterých se olíznete. Inspirujte se snídaní, obědem, svačinou i večeří. Foto: Lucie Schimmelová

Snídaně, oběd, svačina i večeře. Přinášíme příklad celodenního low carb jídelníčku. Recepty, které bude chtít zkusit i zapřísáhlý cukromil pro vás sestavila autorka nízkosacharidové kuchařky Lucie Schimmelová. Je libo ke snídani zdravý čokoládovo-kokosový dezert?

Ne každý low carb stravování vyznává. Ale většina z nás se snaží alespoň večer sacharidům vyhnout. V případě, že potřebujeme zhubnout pak i přes den. Proto věříme, že tyto recepty, které jsou jak fotogenické, tak chutné, bude chtít vyzkoušet každý. Lucie Schimmelová, autorka knihy Nízkosacharidová sladká kuchařka je sestavila přímo pro vás.

Čtěte také: Jaké potraviny jsou vhodné při low carb stravování plus recept k tomu

Čeká vás sladká snídaně, k obědu quiche s uzeným a špenátem, na svačinu sušenky a k večeři kyselo se švestkami. Dejte nám pod článkem vědět, který recept jste vyzkoušeli a jak vám chutnalo! Vzkazy potěší určitě i samotnou kuchařku Lucii na jejím Facebooku. Chcete se inspirovat ještě více? Navštivte také její webové stránky.

Snídaně

Čokoládovo-kokosový dezert

Čokoládov-kokosový dezert. Foto: Lucie Schimmelová

Ingredience:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 g jogurtu
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 4 lžíce chia semínek
  • 20 g erytritolu
  • 70 g vysokoprocentní čokolády

Postup:
Kokosové mléko v míse vyšleháme s jogurtem. Do směsi vmícháme erytritol a chia semínka. Směs rozdělíme na dvě poloviny. Ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu. Rozpuštěnou ji vmícháme do jedné poloviny směsi. Obě směsi necháme do rána vychladit v lednici. Ráno do hrníčku vlijeme světlou část, následně čokoládovou část a dozdobíme strouhaným kokosem.

Mňam! Koláč s uzeným masem a špenátem nejdete na další stránce ->>>

Oběd

Quiche s uzeným masem a špenátem

Quiche s uzeným masem a špenátem. Foto: Lucie Schimmelová


Těsto:

  • 120 g mleté mouky ze zlatého lněného semínka
  • 50 g mandlová mouka
  • 90 g másla
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 400 g zakysané smetany 18%
  • 5 vajec
  • 1 velká cibule
  • 150 g uzeného masa
  • 250 g tvrdého sýra (gouda)
  • 100 g listového špenátu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř


Postup: 
V míse smícháme lněnou mouku s mandlovou moukou. Do směsi přidáme na kostičky nakrájené studené máslo, studenou vodu a špetku soli. Těsto z těchto surovin rychle vypracujeme pomocí prstů. Připravené těsto vtlačíme do dortové formy, propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír a zasypeme rýží abychom těsto zatížili.
Těsto pečeme cca 10 minut při 190 stupních.
Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku na troše oleje zesklovatíme cibulku, ke které přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Vše orestujeme a poté necháme chvilku vychladnout. V míse smícháme zakysanou smetanu, vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř. Do této směsi vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a předem připravenou cibulku s uzeným masem.
Tuto směs vlijeme na předpečený korpus, dozdobíme špenátem a quiche pečeme v troubě na 190 stupňů 35 až 45 minut. 
Po vyjmutí necháme trochu vychladnout a můžeme podávat.

Chcete upéct kokosovo-kakaové sušenky? Čtěte dál ->>>


Svačina

Kokosovo-kakaové sušenky

Kokosovo-kakaové sušenky. Foto: Lucie Schimmelová

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 40 g erytritolu
  • 100g mandlové mouky
  • 20 g kokosové mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky skořice


Postup:
V míse smícháme mandlovou a kokosovou mouku, erytritol, strouhaný kokos, kakao a skořici. Do směsi vmícháme rozpuštěné máslo a žloutek.
Připravené těsto vložíme do potravinářské folie a necháme 30 až 45 minut odpočinout v lednici.
Z těsta poté uděláme kuličky, které rozprostřeme po plechu vyloženém pečícím papírem.
Z kuliček pomocí vidličky uděláme tvar sušenek.
Pečeme v troubě předehřáté na 185 stupňů asi 16 až 20 minut.

Recept na kyselo se švestkami k večeři ->>>


Večeře

Kyselo se švestkami

Kyselo se švestkami. Foto: Lucie Schimmelová

Ingredience:

  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 větší cukety
  • 2 mrkve
  • 400 g uzeného masa nebo klobásky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • sůl
  • 6 sušených švestek
  • 150 ml smetany na vaření 12%

Postup:
V kastrůlku na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, na kostičky nakrájenou cuketu i mrkev. Vše chvilku opražíme, poté přidáme pokrájené kysané zelí, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijeme zeleninovým vývarem.
Do směsi přidáme propasírovaný česnek a osolíme. Vše vaříme do změknutí.
Nakonec do kysela přidáme nadrobno nakrájené sušené švestky, smetanu a krátce povaříme.

Podobné příspěvky

Nádech, výdech! Tři dechová cvičení, která zklidní mysl a dostanou z vás to nejlepší!

Úvod do světa Low Carb. Cukry, tuky, bílkoviny. Pochopte svoje tělo a zhubněte

Proteiny nejsou jen pro svalovce. Pomohou vám i s hubnutím