Úvod Inspirace ROZHOVOR: Chytré hodinky očima klasického hodináře

ROZHOVOR: Chytré hodinky očima klasického hodináře

od Marek Odstrčilík

Sportovní chytré hodinky Garmin vedle klasických tradičních světových značek? Pro většinu tradičních hodinářů naprosto nemyslitelné. Doba se však mění a prodejci musí začít reagovat na trend. Stejně tak i zavedení světoví výrobci. Jihlavský hodinář Tomáš Vyskočil si ještě před pár lety nedokázal představit, že by ho snad mohly nějaké sportovní smart watche zaujmout. Pak se ale seznámil se značkou Garmin a od té doby má své místo vedle renomovaných luxusních značek.

Tomáši, jaký je podle vás největší rozdíl mezi klasickými hodinkami a těmi chytrými?
U základních hodinek je na prvním místě čas spojený třeba s určitou značkou. Chytré hodinky jsou víceméně účelová záležitost a jejich základní dovedností jsou jejich funkce. V poslední době hlavně ty sportovní.

Nástup chytrých hodinek musel asi pěkně zacloumat trhem, že?
Popravdě, já do obratu jednotlivých značek nevidím, ale všímám si, že chytré hodinky nosí stále více lidí. Naši zákazníci mají často jak prestižní hodinky, tak i chytré, které propojí s telefonem, nebo využívají právě zmíněné sportovní funkce.

Jak na tenhle posun reagují tradiční značky?
Hodně jich už hledá cestu k tomuto pojetí hodinek a některé začaly i chytré hodinky vyrábět. Podle mě ale klasické hodinky na trhu vždycky zůstanou, o to strach nemám, ale každá doba si nese něco a tahle doba patří chytrým hodinkám. Tak to prostě je.

Hodinář Tomáš Vyskočil. Foto: archiv Tomáše Vyskočila

U klasických hodinek nemůžete měnit jejich ciferníky, rozložení údajů a podobně, kdežto u smartwatchů ano. Nemůže i tohle hrát svoji roli?
Člověk je od přírody zvídavý, takže rád zkoumá a chce jejich funkce využívat. Vím, kam tím asi směřujete, ale chytré hodinky jsou prostě jiné, ne horší nebo lepší.

Vy jste se té „novoty“ ale nezaleknul, a i přesto, že patříte mezi konzervativnější hodináře, jste do svého obchodu chytré sportovní hodinky pustil a celkem viditelně jsou u vás zastoupené ty od značky Garmin.
Přiznám se, že i mně chvíli trvalo, než jsem došel k tomu, že je zkusím prodávat. Tahle značka je u mě relativně krátkou dobu a rozhodl jsem se pro ně z toho důvodu, že občas po mně moji známí chytré hodinky chtěli a v drtivé většině to byl Garmin. No, a tak jsem si řekl, že to tedy zkusím. Byla to pro mě i výzva, protože těch funkcí je tam opravdu strašná spousta a vše se to naučit a poznat, není jen tak.

Pojď si zaběhat na naše závody. Klikni a dozvíš se víc!

Co vás u nich ještě překvapilo?
Líbí se mi jejich design a pak jsou skoro bezporuchové. Dobře sedí na ruce. Je pravdou, že jsou obecně větší, ale to z toho důvodu, aby byly dobře vidět všechny ty údaje a informace. Zjistil jsem, že ženy nosí v tomhle segmentu na ruce opravdu velké hodinky. To u těch klasických nevidíte.

A pracování?
Nejvíc mě nadchla, a to hlavně u těch nejvyšších řad, kombinace materiálů. Jedná se o opravdu kvalitní hodinářské materiály, jako je titan, náramek spojovaný šroubky, safírové sklo, výborně vyřešená vodotěsnost. Je z nich cítit velmi dobrá hodinařina. Je skvělé, že chytré hodinky nenajdete jen v plastovém provedení, ale i v těch nejlepších materiálech, které jsou k dispozici. Uvnitř samozřejmě ale mechaniku nehledejte.

Můžou tedy vyšší modely od Garminu být na ruce i reprezentativní?
Určitě. A to hlavně ty z řady Marq nebo Fenix. U nich je to propojení hodinařiny a chytrých hodinek největší.

Co vám problesklo hlavou, když jste poprvé uviděl řadu Marq?
Wau efekt tam byl. Já vůbec nečekal, že to zpracování materiálů bude takové. Pouzdro a náramek je parádní. Články nemají skoro žádnou vůli, jsou spojeny šroubky, velmi dobře to k sobě pasuje.

Přijdou vám hezké i ty nižší řady a jsou též dobře zpracované?
Většina se mi líbí, ale jsou na úplně jiných materiálech než např. Marqi nebo Fenixy. Tady se hůř posuzuje, protože silikon a plast do sebe napasujete i lehkou silou. Ale myslím, že i ty nižší řady jsou velmi dobré.

Tomáš Vykočil ve svém obchodě na jihlavském náměstí. Foto: Magdaléna Ondrášová.

Lze říct jaký typ člověka nosí sportovní chytré hodinky?
Kdo nosí na ruce třeba Garmin, musel určitě o tom, co si kupuje, přemýšlet, něco se o nich dozvědět. Hledal funkce, které pak následně nejlépe využije. Rozhodně jde v drtivé většině o člověka aktivního. Zákazník, který ke mně přijde pro Garmin, tak chce jen tuhle značku. Ví o nich snad všechno. (smích) V tomhle je prodej jiný než u klasických hodinek. Tam si zákazník většinou se mnou dohodne schůzku a vybíráme. U Garminu přijdou, koupí a odcházejí.

Platí to i o tom, kdo má na ruce řadu Marq?
Myslím si, že kdo si koupí tak drahé hodinky, chce využívat i jejich speciální funkce. Garmin mají většinou sportovní nadšenci.

Nemyslíte, že je může nosit třeba někdo jen na efekt?
No, pokud ano, tak to jejich využití ztrácí smysl a mohl si koupit klasické hodinky. Jejich síla je právě v té kvalitě sportovních dat, ukazatelů a vyhodnocování.

Nepřijde vám, že je v těch hodinkách až moc funkcí a dat?
To teda. Je tam toho opravdu hodně a pokud chcete poznat všechny, tak nad tím strávíte docela dost času.

Hodinář Tomáš Vykočil. Foto: Magdaléna Ondrášová.

A není to vlastně zbytečné?
Rozhodně ne, protože tím ty hodinky ukazují potenciál dát extrémním sportovcům to, co potřebují. Za mě je v tomhle Garmin lídr trhu.

Vraťme se k hodinářské práci, u chytrých hodinek si ve vnitřku moc jemné práce neužijete, že?
Vůbec. Když se porouchají, tak je to na výměnu. Klasický strojek za pár let vyčistíte, namažete ložiska, seřídíte, ale tady nic. Životnost chytrých hodinek není postavená na jejich vnitřku, ale na tom, že za určitý čas přijdou další nové funkce a ty to přebijí. Prostě, po pár letech chcete nové funkce, byť s hodinkami nic není a klidně by mohly sloužit dál.

Co nás v téhle oblasti chytrých hodinek podle vás asi čeká? Kam se vše bude vyvíjet?
To je dobrá otázka, protože potenciál je až nedozírný. Z hodinek se asi běžně bude dát volat, určitě bude víc zdravotních funkcí a obecně se vše posune směrem ke sledování vašeho zdraví. No jsem opravdu zvědavý, jaké hodinky budou v našich letech nosit naše děti. Třeba budou pod kůží čipy a údaje budou projektovány přes hodinky. Kdo ví. Jde to skutečně velmi rychle dopředu. To, co umí chytré hodinky dnes, by před třiceti lety bylo naprosté sci-fi.

Tomáš Vyskočil
Věk: 45 let
Záliby: Sport (tenis, volejbal, fitness), rybaření, cestování
Hodinařině se věnuje od svého vyučení, čili už od roku 1992.

Líbí se Tomášovi i Apple Watch? Proč je v nabídce nemá? Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem podcastu Kecka.

Podcast s Tomášem Vyskočilem si můžete poslechnout buď na SpotifyApple Podcast nebo na Anchor.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky