Úvod Inspirace 28. Moravský ultramaraton odstartován: Lomnická etapa

28. Moravský ultramaraton odstartován: Lomnická etapa

od Magdaléna Ondrášová

V neděli 5. července se v Lomnici u Tišnova na start první etapy postavil rekordní počet startujících – 139. Co tito závodníci od dnešního závodu očekávali? Někteří nastoupili s cílem pokud možno porazit Dana Orálka, jiní s zase příliš se nepohoršit oproti předchozím ročníkům a jiní s cílem užít si krásnou trať. Ve startovním poli vedle Dana Orálka nechyběla taková jména jako Ondra Velička, Martin Kopecký a Zbyněk Tkadlčík.

Etapa s celkovým převýšením bezmála 1 000 metrů připravila běžcům příležitost prožít si opravdové léto. Možná si ho někdo představuje jako polehávání s pohárem piva někde u vody. Opravdové léto běžci ale vidí v něčem jiném – když běží krajinou, když se potí, když cítí vůni lesních jahod a malin ze stráně podél cesty, když se snaží vyhnout blátivým úsekům. Léto znamená šlapat po horkém asfaltu, po mokrých i vyschlých lesních cestách a mezi poli. Léto je, když vám vyschne v ústech a ptáte se, kdy už tu bude ta občerstvovací stanice. A tentokrát to tak opravdu bylo. I když meteorologové upozorňovali, že o letošních prázdninách nemáme s tropickými teplotami počítat, ukázalo se, že mýliti se je lidské.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Když jsem vybíhal úvodní stoupavý úsek z Lomnice k Veselí, zcela nečekaně se mi na čele objevila kapka potu, neklamný příznak toho, že teplota překročila onen tropický „rosný bod“ (ortodoxní fyzici mi prominou) a že je určitě i víc než 28 °C. Nabytá touha závodníků v této počáteční fázi byla natolik silná, že určitě ten kopec (už pokolikáté) přepálili a nevšimli si lesních jahod podél oné málo frekventované silničky.

Není tedy divu, že občerstvovací stanice, tradičně již velmi pestře a dobře zásobené, se pro mnohé závodníky staly doslova spásou. Novinkou letošního ročníku byly individuální pohárky na nápoje, do kterých si každý běžec nechal nalít to, co požadoval. Toto opatření tedy zcela vyloučilo možnost přenosu nějakých virů či koronavirů, navíc si běžci v průběhu závodu zachovávali (kromě okamžiků při startu) dvoumetrové odstupy, často i 200 metrové nebo delší. Horké počasí doprovázené ztrátou minerálů potem však mělo za následek potřebu je získávat zpět, a to zvýšenou spotřebou banánů, takže ke konci došly.

Vítězem etapy se nakonec stal Libor Eremka s časem 3:21:53 s téměř čtyřminutovým náskokem na druhého Martina Kopeckého. Dan Orálek na 5. místě nalezl ještě dva přemožitele, přestože po značnou část závodu se držel v pětičlenné čelní skupině a po určitou dobu ji i vedl. Chléb se ale začal lámat po páté občerstvovací stanici, kdy následoval téměř neběhatelný strmý výběh kopce na Křížovice a Křeptov, kde ztratil na vítěze asi sedm minut.

Z žen byla první Lenka Kohnová s časem 3:58:20, druhá Lenka Horáková se ztrátou více než šesti minut na první a třetí se umístila Martina Dvořáková s časem se ztrátou více než 20 minut na první.

Bylo příjemné být v cíli a slyšet v roli komentátora Tomáše Ruska, zakladatele Moravského ultramaratonu, s jeho znalostí ultramaratonské problematiky, ale i s potřebným smyslem pro humor.

Jedna závodnice vzdala. Ale je to pouze první ze sedmi etap. Ještě se může stát spousta věcí. A k tomu dává dobrou příležitost následující etapa, která se v pondělí startuje v Boskovicích, tentokráte už ve dvou startech podle výkonnosti, a to ve 14 a 15 hodin.

Výsledky

Na www.rungo.cz můžete čekat reportáže i z dalších etap.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky