Úvod Inspirace MUM: Strategie a škatulata hejbejte se. Blaneskou vyhrál Kopecký

MUM: Strategie a škatulata hejbejte se. Blaneskou vyhrál Kopecký

od Magdaléna Ondrášová

Třetí etapa ze sedmi po sobě jdoucích moravských maratonů startovala v úterý 7. července z Blanska. Překvapil Martin Plačko, vyhrál ale Martin Kopecký. Z dam byla první v cíli Lenka Horáková, která také drží celkové prvenství v kategorii žen.

Blanenská etapa s výškovým profilem překračujícím 926 metrů souhrnného stoupání rozhodně také nepatřila k těm lehčím. A tak po malém zahřívacím okruhu v Blansku brzy začalo stoupání, a to místy dost ostré. Není divu, že na první občerstvovací stanici v Hořicích byla v minulých ročnících vyhodnocována „horská prémie“. Ale i od Hořic stoupání pokračovalo dál. V této části se daly očekávat maliny, ale ty byly většinou zarostlé kopřivami.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Po ochlazení z předešlého dne měli běžci snad ideální počasí. Jen ve vzácných chvilkách vysvitlo slunce, jinak bylo pod mrakem a často zafoukal hodně studený vítr.

Vedení se krátce po startu ujal Svatoš Coufal, který v předchozích etapách nestartoval, takže měl dostatek sil. Vedení si udržel až do stanoviště na 31,5 kilometru, kde na druhého Martina Kopeckého držel tříminutový náskok.

Martin Kopecký ze začátku běžel opatrněji, ale již na 18. kilometru byl mezi prvními pěti. Ještě opatrnějším začátkem se dala charakterizovat strategie Martina Plačka, který zpočátku soustavně zvyšoval svou ztrátu na prvního, takže ta na 25. kilometru dosáhla až osm minut, pak ale ztrátu postupně stahoval, zatímco vedoucí Svatoš Coufal tempo snižoval. V úseku do 37. kilometru tak přišel o prvenství a Martin Plačko rozběhl stíhací manévr, který vystupňoval v závěrečném finiši posledních pěti kilometrů. Na doběhnutí prvního Martina Kopeckého to už nestačilo.

Nakonec tedy jako první doběhl Martin Kopecký (3:21:22) s asi půlminutovým náskokem na Martina Plačka. Jako třetí s minutovou ztrátou na prvního doběhl Ondra Velička. Daniel Orálek v posledním klesajícím úseku neudržel 4. pozici, takže se před něj opět dostal Libor Eremka a vytvořil si ještě asi minutový náskok.

V celkovém pořadí po třech etapách můžeme pozorovat, že mezi prvními pěti běžci jsou stále jen minutové rozdíly. Pořadí Libor Eremka, Martin Kopecký, Ondra Velička, Martin Plačko, Daniel Orálek zatím nic neznamená. Vždyť rozdíl mezi prvým a pátým je jen něco přes 12 minut.

V ženské kategorii již skoro tradičně zvítězila Lenka Horáková (3:53:30), následována Martinou Dvořákovou a Zdeňkou Komárkovou, která ovšem ve 2. etapě nestartovala.

Už následující Tišnovská etapa, která se běží dnes, může zase vše změnit. Můžeme se těšit opět na údolí potůčků i řeky Svratky, ale i na příkrá stoupání a nádherné výhledy.

Výsledky

Na www.rungo.cz můžete čekat reportáže i z dalších etap.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky