Úvod Inspirace MUM: Počasí běžcům přeje, vítěz Eremka potvrzuje vedení

MUM: Počasí běžcům přeje, vítěz Eremka potvrzuje vedení

od Magdaléna Ondrášová

Na Moravě se tento týden běží sedm maratonů v sedmi dnech a včerejší Tišnovskou etapou se závod přehoupl do své druhé poloviny. Dan Orálek, který se rozbíhá po operaci kolene, o sobě dal vědět druhým místem, celkové vedení má ale Libor Eremka s Lenkou Horákovou.

Tišnovská etapa nabídla běžcům nejprve okružní jízdu jižním okolím města Tišnova. Znamenalo to vyběhnout z údolí Svratky někdy opravdu ostrým stoupáním do úrovně nad 400 m n. m. a pak po vrstevnici nad říčkou Závistkou směřovat k Pejškovu, kde se běžcům občas naskytly pěkné výhledy. Bylo možné potkat i nějakou divokou zvěř a podél cesty se občerstvit jahodami. Trasa ale obsahovala také výběh k rozhledně Klucanině v Tišnově a zdolat závodníci museli i část úbočí tišnovské hory Květnice. Takže souhrn stoupání 954 metrů poskytl běžcům příležitost ukázat, co mají natrénováno.

Počasí měli běžci pravé běžecké. Teploty do 20 °C, pak i trochu deštík, takový zahradnický.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Vítězstvím ve včerejší etapě si posílil celkové vedení Libor Eremka časem 3:20:56. Za ním se čtyřminutovou ztrátou Daniel Orálek následovaný Václavem Pokorným a dalšími. Zpočátku se to tak ale nevyvíjelo. Na první občerstvovací stanici po asi sedmi kilometrech a po výběhu těch ostrých stoupání přivedli sedmičlennou čelní skupinu Svatoš Coufal a Václav Pokorný, ale na tu následující v Maršově tuto skupinu přivedl již Libor Eremka. V následném seběhu k řece Svratce na severním cípu Veverské Bítýšky si vedení zvýšil na odstup asi dvou minut před zbytkem čelní skupiny, kde nechyběli Václav Pokorný, Jaroslav Bárta, Ondra Velička a Dan Orálek.

Tento náskok pak zvýšil až na čtyři minuty v průběhu silničního úseku zpět k Tišnovu. Zde již si pozici druhého a třetího vydobyli Dan Orálek a Václav Pokorný a toto pořadí vydrželo až do cíle.

V ženské kategorii doběhla jako první Lenka Kohnová (3:45:26), jako další se umístily Lenka Horáková a Martina Dvořáková s odstupem osmi, resp. 15 minut.

Protože Lenka Kohnová neběží celý MUM, tak celkové pořadí žen vede Lenka Horáková s výrazným náskokem 51 minut nad Martinou Dvořákovou a třetí ženou v pořadí zůstává Marcela Čadová s odstupem 2:39. Další žena má opět velký odstup, který je větší než 1:30.

V celkové pořadí mužů zůstává 15minutový rozdíl mezi prvním Liborem Eremkou a pátým Danem Orálkem, což v případě stabilních výkonů by sice mohlo lecčemu napovídat, na druhé straně jde stále o rozdíly při tomto typu závodu natolik malé, že stále můžeme říci: všechno je možné. A tak možná něco napoví čtvrteční Olešnická etapa.

Výsledky

Na www.rungo.cz můžete čekat reportáže i z dalších etap.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky