Úvod Inspirace MUM: Olešnická etapa. Odvážný únik Eremkovi vyšel

MUM: Olešnická etapa. Odvážný únik Eremkovi vyšel

od Magdaléna Ondrášová

Pátý den Moravského ultramaratonu ze sedmi nepřinesl žádné překvapivé momenty, až na odvážný únik Libora Eremky hned od startu. Zatím co dnešek nadělá z běžců smaženky, ještě včera si mohli v Olešnické etapě užít chladnějšího počasí. I v ženách nedošlo k žádnému zlomu a vede Lenka Horáková.

Etapa startovaná v Olešnici (reportáže ze všech etap si můžete přečíst zde) s výškovým profilem 802 metrů stoupání vedla běžce do údolí Svratky ve Víru, ale zakrátko je vytáhla opět do malebných míst okolo Hodonína u Kunštátu, kdy pak nejvyššího bodu trasy dosáhli u Brumova. Počasí bylo vcelku běžecky přívětivé, teploty jen mírně překračovaly 20°C, osvěžení mohl přinést občasný jemný deštíček, který ovšem nakonec nepřišel.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Někteří běžci si trochu stěžovali na dlouhé úseky silnice z Víru do Hodonína a jiní to zase uvítali. V každém případě silnice byla kompenzována závěrečným seběhem do Lomnice, který je po velmi technické úvozové cestě.

V této etapě Libor Eremka vsadil na strategii vést v závodě od začátku do konce, což se mu vyplatilo (vítězný čas 3:10:03). Už na první kontrolní bod na 6,5 kilometru dorazil s více než minutovým náskokem na sedmičlennou skupinu pronásledovatelů, v níž aktivní roli hráli mj. Marcel Hašpl, Jan Šunka i Dan Orálek.

Situace začala vypadat poněkud odlišně na 24. kilometru, kde Marcel Hašpl ztratil druhou pozici, na níž se propracoval Martin Kopecký, následovaný Danem Orálkem, zatímco Libor Eremka v čele o něco zvýšil svůj náskok. Skupina pronásledovatelů (pokud tedy lze hovořit o skupině, když odstupy mezi běžci byly v desítkách sekund) se ještě více roztrhala ve stoupání pod Sýkoř, takže druhý Kopecký měl na třetího Orálka již náskok dvou minut.

V závěrečném úseku se pokusil o stíhací manévr Martin Kopecký, takže více než minutový náskok Eremky stáhl na pouhých 24 sekund. Podobně jako v druhé a třetí etapě se Martin Plačko pokusil využít seběh do Lomnice k drtivému finiši, díky němuž se propracoval na třetí pozici před Orálka, jelikož běžel tento úsek o tři minuty rychleji.

V ženské kategorii zabodovaly Lenka Horáková (3:42:21), Martina Dvořáková a Zdeňka Komárková. Tím se již začíná rýsovat pořadí v seriálu 3 ze 7, kde v ženské kategorii máme prozatím pořadí Komárková, Žákovská, Kohnová, v mužích Vašíček, Hašpl, Šamonil.

V celkovém pořadí hlavního závodu si i nadále upevnil vedení Eremka před Kopeckým a Plačkem, zatímco Orálek s Veličkou jsou na následujících pozicích, přičemž pátý Velička má na Eremku ztrátu plnou půlhodinu. Podobně je možná v ženské kategorii už pořadí dáno – Horáková, Dvořáková, Čadová, kde ale rozestupy jsou v desítkách minut.

V pátek nás čeká Bystřická etapa, tentokrát opět v tropických teplotách.

Výsledky

Na www.rungo.cz můžete čekat reportáže i z dalších etap.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky