Úvod Inspirace MUM: Někteří brali trofeje, všichni zvítězili sami nad sebou

MUM: Někteří brali trofeje, všichni zvítězili sami nad sebou

od Magdaléna Ondrášová

Sedmidenní ultramaraton známý pod zkratkou MUM je u konce. A že ten závěr nebyl zrovna lehký! Vyhlašovaly se výsledky dne i celkové pořadí. Podívejte se, jak sobotní závěrečný den Moravského ultramaratonu vypadal.

Reportáže ze všech etap si můžete přečíst zde

V sobotu 11. července 2020 čekala Moravský ultramaraton poslední, sedmá, etapa, zvaná Cimrmanova, která se běží formou dvou okruhů z Lomnice do Lomnice. Přestože podle profilu by se mohlo zdát, že jde o snadnější etapu, nastoupá se zde „jenom“ 719 metrů, je tu řada faktorů, které ji činí obtížnou. Nejenže jsou i zde prudká stoupání, ale hlavním faktorem je únava z předchozích etap a čtvrt dne zkrácená doba, kterou měli běžci k dispozici na regeneraci ze včerejška. Dalším nepříznivým faktorem určitě byl déšť, který byl v některých momentech dost hustý a proměnil doposud suché cesty v blátivé a některé úseky doslova v koryto potoka. Na straně druhé nebylo možné se vymlouvat na vedro.

Specifikem Cimrmanovy etapy je Gundersenova metoda startování, kdy běžci startují v různých časech podle dosavadní výkonnosti, takže čistě teoreticky by mohli všichni doběhnout do cíle ve stejnou chvíli.

A skutečně tento den změnil dosavadní celkové pořadí. Závod započal ve velkém tempu Svatoš Coufal, následovaný Václavem Pokorným, který však po rovinatém úseku seznal, že do onoho prudkého kopce nelze takové tempo beztrestně držet dále. Za nimi se s malým odstupem držel Martin Kopecký.

Ale již po prvním kole (20. kilometr) se do vedení dostal Václav Pokorný, zatímco Coufal začal ztrácet a počáteční tempo neudržel. Opětovnou změnu v pořadí na čele přinesl až závěrečný úsek druhého kola, který běžel Martin Kopecký o tři minuty rychleji než Pokorný a do cíle doběhl s nejlepším časem 3:22:38, na druhém místě Václav Pokorný se ztrátou necelé minuty a na třetím místě, což se ukázalo jako rozhodující, Libor Eremka s desetiminutovou ztrátou, a tím ztratil vedení v celkovém hodnocení.

Celkové pořadí

Takže celkové tabulce dominuje Martin Kopecký (23:34:39) před Liborem Eremkou (23:43:49) a Martinem Plačkem (24:02:22). Další místa patří Danovi Orálkovi, Ondrovi Veličkovi, Janu Šunkovi a dalším. Snad pro srovnání lze uvést, že v roce 2018 zvítězil Dan Orálek s celkovým časem 23:21:17.

V ženské kategorii předvedla vynikající výkon Lenka Kohnová (3:36:38), následovaná Dvořákovou, Plačkovou a Horákovou. To již ale nezměnilo celkové výsledné pořadí, které je následovné: Lenka Horáková (27:27:25), Martina Dvořáková, Marcela Čadová.

V hodnocení seriálu „3 ze 7“ dnešní etapa pomohla zaujmout čelní pozice Pokornému a Coufalovi a přesunout se před Michala Vašíčka. Podobně dnešní výkon Kohnové znamená její celkové vítězství v kategorii žen v seriálu 3 ze 7 a to před Plačkovou a Komárkovou.

Někteří si z letošního MUMu odnášejí trofeje, pro někoho je trofejí již samotné absolvování 301 kilometrů, což se letos podařilo 62 běžcům (poslední z nich Zdeněk Šigut) z celkového počtu 228 startujících alespoň v jedné etapě. A pro někoho jsou trofejí šrámy, bolístky, únava a dobrý pocit z přátelského závodění.

Výsledky

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky