Úvod ZdravíPohyb Artróza a cyklistika jdou dohromady. Odbornice radí, co s bolestí

Artróza a cyklistika jdou dohromady. Odbornice radí, co s bolestí

od Magdaléna Ondrášová

Mám artrózu v kyčlích a cyklistiku jako doporučený sport. Proč mám tedy bolesti, ptá se čtenář. Fyzioterapeutka Kateřina Jinochová radí možnou příčinu i to, jak bolesti předcházet.

Dotaz: Po jízdě na kole (30-50 km) v ne příliš obtížném terénu mne v posledních měsících bolí kyčelní klouby. Obvykle třetí den jsem pak bez bolesti. Mám v kyčlích artrózu 2. – 3. stupně, ale měl jsem pocit, že jízda na kole by neměla mít takový dopad. Můžete mi poradit, co může být příčinou? Děkuji.

Odpověď:

Cyklistika je velmi vhodnou aktivitou i u jedinců s coxartrózou (artróza kyčle). Je to nejvíce doporučovaný sport při obtížích s kyčelními klouby obecně. Doporučuje se volit trasy bez náročného terénu do kopců, tedy rovinatější trasy, kdy se využívají lehčí až středně těžké převody. Vyvarovat by se cyklista měl velké zátěže, tedy těžších převodů i při jízdě po rovině, naopak by měl využívat převody lehčí, kdy dochází k cyklickému stereotypu (ohýbání a natahování v kyčli) jízdy na kole bez nadměrné zátěže, který je velmi vhodný pro kyčelní klouby.

S ohledem na výše popsaný problém se domnívám, že dochází k jednorázovému přetížení pohybového aparátu, který se vyznačuje bolestí po výkonu a za dva až tři dny je již vše v pořádku. Doporučuji zaměřit se na aktivní cvičení kyčelních kloubů ve smyslu udržení rozsahů pohybu v kyčlích, stabilizace trupu a aktivnímu zvyšování síly svalů pelvitrochanterických (v oblasti pánve a stehenní kosti). Při pravidelném cvičení by následně jízda na kole rovinatým terénem neměla dělat obtíže.



Kateřina Jinochová – fyzioterapeutka

Pohyb lidského těla mne zajímal už odmalička během sportů, kterým jsem se věnovala (tanec, lukostřelba, běh, softball). Zájem o svaly, klouby a jejich zranění mne dovedl na životní dráhu fyzioterapeutky a sportovní terapeutky. Vystudovala jsem bakalářský obor Fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT na Kladně a magisterský titul získala na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. 

Pracuji jako vedoucí fyzioterapeutka na ortopedicko-fyzioterapeutické klinice Orthotes v Praze, kde se věnuji především pacientům s ortopedickými a traumatologickými diagnózami. 

Mimo ordinaci je součástí mého pracovního života i pedagogická činnost, jelikož jsem externí vyučující studentů fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. Dále jsem lektorkou konceptu Blackroll pro Českou republiku.

Věnuji se také sportovní fyzioterapii, v sezóně 2019/2020 jsem pečovala o hokejový A-tým Rytíři Kladno. Nyní se věnuji sportovcům ve více oblastech včetně např.  bojových sportů, konkrétně MMA. 

Katku najdete:  www.orthotes.cz

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky