Recepty: domácí jerky a cookiesky, doplňte bílkoviny a sacharidy

Jak si vyrobit domácí jerky? Foto: Magdaléna Ondrášová

Naučte se jíst sušené maso místo chipsů a napéct si cookiesky, abyste po sportu co nejdříve doplnili sacharidy a dobře regenerovali. Zkuste to podle našich receptů.

Cookiesky od redaktorky Majdy

Těmito sušenkami jsem mezi běžci už tak trochu „profláknutá“ a péct je na závody zkrátka už musím. Říkají si o recept, tak tady je. 

Smíchám v míse tyto suché přísady:

  • 1 hrnek hladké mouky (půl na půl dávám hladkou a celozrnnou, ale stačí obyčejná)
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • přidávám podle aktuální chuti různá semínka (lněná, slunečnicová, dýňová, sezam, plátky mandlí, chia i rozinky, obvykle kombinuji pouze dva druhy, příště dám jiné)

Do suché směsi vleji:

  • 125 gramů rozpuštěného másla se lžící javorového sirupu
  • 1/2 lžičky jedlé sody rozmíchané ve 2 lžících vařící vody

Dobře promíchám. Těsto není tekuté, spíše kompaktní. Z těsta hnětu kuličky o velikosti dvacetikoruny, dlaní je rozmáčknu na placku na plech s pečicím papírem. Když se těsto rozpadá a nedrží pohromadě, přidávám po lžících teplou vodu a mouku, dokud se nedají kuličky tvarovat. Peču asi na 170 do zlatova.

Cookiesky jsou trvanlivé a lehké, ideální s sebou do tašky na trénink. Sníst sacharidy (cukr, sirup, vločky…) do půl hodiny po výkonu má svůj význam. V tomto článku hovoříme o sacharidech blíže.

Sušené maso od Máry Topinky

Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našeho těla a mj. se nachází právě v mase. Přečtěte si, proč jsou důležité a zda je jíst před sportem nebo po něm.

  • libové hovězí maso
  • worchester
  • sójová omáčka
  • hrubozrnná sůl, pepř

Maso, které chystá Mára na naše závody a můžete ho tam ochutnat, dělá podle tohoto receptu: pět kilogramů libového hovězího masa krájí na menší kousky. Prolije worchesterem, sójovou omáčkou, posolí hrubozrnnou solí, jemně opepří a promíchá.

Na pět kilo masa spotřebuje celkem po půl skleničce worchesteru a sójové omáčky. V míse nechá maso marinovat v chladu asi čtyři hodiny, ale každou hodinu ho promíchá.

Po čtyřech hodinách rozložte kousky masa do sušičky ovoce a nechte 10 až 12 hodin sušit na nejvyšší stupeň. Maso zmenší svůj objem a ztmavne. 

Podobné příspěvky

Na ionťáky po tréninku zapomeňte! Nápojem šampionů je čokoládové mléko

Za rozkoší do posilovny? Vyvrcholení při sportu je běžnější, než se zdá

Energy drinky dětem křídla nedají. Připraví je o spánek i soustředění