Recepty: domácí jerky a cookiesky, doplňte bílkoviny a sacharidy

Jak si vyrobit domácí jerky? Foto: Magdaléna Ondrášová

Naučte se jíst sušené maso místo chipsů a napéct si cookiesky, abyste po sportu co nejdříve doplnili sacharidy a dobře regenerovali. Zkuste to podle našich receptů.

Cookiesky od redaktorky Majdy

Těmito sušenkami jsem mezi běžci už tak trochu „profláknutá“ a péct je na závody zkrátka už musím. Říkají si o recept, tak tady je. 

Smíchám v míse tyto suché přísady:

  • 1 hrnek hladké mouky (půl na půl dávám hladkou a celozrnnou, ale stačí obyčejná)
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • přidávám podle aktuální chuti různá semínka (lněná, slunečnicová, dýňová, sezam, plátky mandlí, chia i rozinky, obvykle kombinuji pouze dva druhy, příště dám jiné)

Do suché směsi vleji:

  • 125 gramů rozpuštěného másla se lžící javorového sirupu
  • 1/2 lžičky jedlé sody rozmíchané ve 2 lžících vařící vody

Dobře promíchám. Těsto není tekuté, spíše kompaktní. Z těsta hnětu kuličky o velikosti dvacetikoruny, dlaní je rozmáčknu na placku na plech s pečicím papírem. Když se těsto rozpadá a nedrží pohromadě, přidávám po lžících teplou vodu a mouku, dokud se nedají kuličky tvarovat. Peču asi na 170 do zlatova.

Cookiesky jsou trvanlivé a lehké, ideální s sebou do tašky na trénink. Sníst sacharidy (cukr, sirup, vločky…) do půl hodiny po výkonu má svůj význam. V tomto článku hovoříme o sacharidech blíže.

Sušené maso od Máry Topinky

Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našeho těla a mj. se nachází právě v mase. Přečtěte si, proč jsou důležité a zda je jíst před sportem nebo po něm.

  • libové hovězí maso
  • worchester
  • sójová omáčka
  • hrubozrnná sůl, pepř

Maso, které chystá Mára na naše závody a můžete ho tam ochutnat, dělá podle tohoto receptu: pět kilogramů libového hovězího masa krájí na menší kousky. Prolije worchesterem, sójovou omáčkou, posolí hrubozrnnou solí, jemně opepří a promíchá.

Na pět kilo masa spotřebuje celkem po půl skleničce worchesteru a sójové omáčky. V míse nechá maso marinovat v chladu asi čtyři hodiny, ale každou hodinu ho promíchá.

Po čtyřech hodinách rozložte kousky masa do sušičky ovoce a nechte 10 až 12 hodin sušit na nejvyšší stupeň. Maso zmenší svůj objem a ztmavne. 

Podobné příspěvky

Úvod do světa Low Carb. Cukry, tuky, bílkoviny. Pochopte svoje tělo a zhubněte

Proteiny nejsou jen pro svalovce. Pomohou vám i s hubnutím

Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili