Úvod VybaveníBěhání TEST: Venu Sq, co umí chytré hodinky tvářící se jako designovky

TEST: Venu Sq, co umí chytré hodinky tvářící se jako designovky

od Rungo

Garmin uvedl v září na trh dva nové produkty. Třetí si šetřil, až utichne rozruch kolem novinky pro atlety (Forerunner 745) a nového pásu HRM Pro. Venu Sq se vrací k hranatému tvaru, jehož potenciál není plně využit, najdeme v nich však plnohodnotného sporťáka tělem i duší.

Aby se Venu Sq neztratily ve stínu velkého oznámení, počkal s nimi Garmin na pozdější dobu. Hlavně by ale hranaté Garminy zanikly s uvedením Apple Watch SE a Apple Watch 6. 

Porovnání Sq (vlevo) a Venu bez přídomku (vpravo)
Foto: Michael Novák

Venu Sq je tak trochu pokus o znovu vstoupení mezi designové hodinky, ale bohužel, díky menšímu aktivnímu displeji a levnějším materiálům, budou spíše Venu Sq konkurovat hodinkám Fitbit Versa 2 (a to i cenou) anebo Xiaomi Amazfit Bip než modelům od Apple. Hodnocení ale ponechme na závěr.

Venu Sq jsou ve dvojím provedení. Music a bez přídomku. Rozdílná je pak cena, ale i barevné provedení a hlavně funkce. Verze Music má úložný prostor s přehrávačem pro MP3 skladby anebo možnost stahování hudby do offline režimu z některé z online streamovacích služeb.

Design. Proti gustu…

Obdélníkový tvar hodinek není u Garminu vidět poprvé, hranaté displeje stály na samotném počátku vstupu značky na sportovní trh.

Kompletní historie hranatých modelů od Garminu vypadá následovně: Forerunner 101, Forerunner 201, Forerunner 301, Forerunner 305, Forerunner 310XT, Forerunner 910XT, Forerunner 920XT, Vivoactive, Vivoactive HR, Epix, Forerunner 10, Forerunner 15, Forerunner 25, Forerunner 30, Forerunner 35.

I když některé z těchto modelů se staly kultovními, mám pocit, že kulaté ciferníky jdou u Garminu na odbyt více, ale asi je dobré mít něco „jiného“ v portfoliu. I dle ohlasů okolí jsou kulaté hodinky preferovanější. Vlastně jediný, komu se líbily hranaté, byla má dcera, ale i tak sáhla nakonec raději po kulatých. Jedno se hranatým displejům upřít nedá, dávají větší prostor pro zobrazení číselných veličin během sportu, jde totiž lépe graficky dělit. Kulaté displeje ale více připomínají klasické hodinky.

Foto: Michael Novák

Hmotnost hodinek je 37 gramů. Pouzdro má rozměry 40,6 × 37,0 × 11,5 mm – je kompaktní a relativně malé, takže na zápěstí vypadají opravdu decentně a díky hranatému tvaru nevadí ani to, že mají jen 20 mm široký pásek, takže „sednou“ i chlapovi (narozdíl od Fenix 6s, které mají velikost akorát, ale jejich 20mm pásek už na chlapskou ruku není nejvhodnější a lépe by padnul 22mm).

Pásky hodinek jsou vyměnitelné. Mají osičky s mechanismem pro rychlé vyjmutí. V ramenou hodinek jsou pak tyto osičky zasazeny do kovových čepiček, které, co jsem zahlédl na internetových diskusích, měly u VivoActive 3 tendenci vypadávat. Snad je to u Venu Sq trochu lepší. 

Trochu levně, proti klasickým Venu, vypadá i plastová spona na pásku hodinek.

Nepodařilo se mi zjistit, jak Garmin řeší barometr. V materiálech jej nezmiňuje, nastoupaná patra neměří, ale disponuje aktivitou jízda na lyžích, která doposud vždy uměla automaticky rozpoznat jízdu lanovkou, pozastavit na ní stopky a záznam statistik, přičemž lanovku hodiny detekovaly při stoupání právě podle barometru.

Displej

Venu Sq nenahrazují žádný model (naštěstí). Na trhu stále zůstávájí prémiové modely Venu s kulatým pouzdrem hodinek, kovovou lunetou, kovovou sponou a OLED displejem.

Displej Venu Sq je také lemován kovovou lunetou. A to je jediný kov, který na hodinkách najdete (nepočítám stěžejky a kovové piny konektoru). 

Sklo kryjící displej je z Gorilla Glass materiálu, takže bych se nebál jeho poškození – alespoň ne poškození „na první dobrou“.

Venu Sq se snaží působit elegantně, což se daří, dokud se na ně ale nepodíváte podrobněji a z blízka. Nemají aktivní část displeje protaženou ke kraji těla hodinek, jak tomu je u Apple Watch. 

Proti původním, kulatým Venu, které mají OLED displej, má model Venu Sq TFT displej a není to poznat. Rozlišení displeje je 240 x 240 bodů. 

Displej hodinek díky TFT technologii nemusí zcela zhasínat, jako u původních Venu. Stačí, aby jen pohasl, a tak jsou čas a datum na displeji vidět stále. To platí, jen pokud jsou hodinky na ruce (nebo na měkkém podkladu, například složený gumový pásek pod tělem hodinek, pod senzorem). Pokud je ale dáte na stůl, displej usne a vypne se úplně. 

V aktivitách lze nastavit vždy po třech datových obrazovkách s maximálně třemi datovými poli. Takže Venu Sq bohužel nevyužívají možností čtvercového displeje naplno, kde mají možnost výhody větší plochy pro zobrazení proti kulatému displeji.

V okraji neaktivní části displeje – na pozici, kde je číslice 9, je umístěn světlocitlivý senzor. Díky němu hodinky automaticky regulují jas. 

Výdrž

Mají opravdu velkou výdrž – v testu „za oknem“ vydržely Venu Sq 32 hodin a 3 minuty v aktivitě se zapnutou GPS (ne Glonass, ne Galileo – pouze GPS). Tak dlouho, mám pocit, Apple Watch nedají. Na čistě lifestylové hodinky pro aktivního člověka je to až až. Navíc se jedná o vyšší hodnotu, než uvádí papírově Garmin. V reálu ale odhaduji, že opravdu budou mít nižší výdrž, nicméně 24 hodin v aktivitě se zapnutým systémem GPS by dát měly bez problémů. 

Ovládání

Venu Sq přebírá ovládací systém, který známe již od Vivoactive 4 nebo Venu klasických – dvě tlačítka a dotykový displej. Dotyk může dělat při běhu nebo cyklistice pod mokrým rukávem trochu neplechu, ale pod rukávem zase nevidíte na obrazovky a ve vodě je zase při plavání dotyk vypnut. Za mě tedy nevidím jediný problém.

Reakce na ovládání jsou rychlé a ovládání je přesné. 

Optický senzor měření tepu

Foto: Michael Novák

Garmin Venu Sq má stejný senzor jako všechny hodinky poslední generace – Elevate V3. V menu hodinek je pak povoleno měření okysličení krve (v klidu). Některé nižší modely toto nemají. Venu Sq podporují i funkci Body Battery, měření Stress Score a mají pokročilou detekci regenerace ve spánkové fázi pomocí měření HRV. To vše díky Elevate V3. 

Optika u Venu Sq meří velmi dobře. Ne tak, jako hrudní pás, což je takový etalon, ale nezadá si ani s kvalitou měření dříve recenzovaných Forerunner 745.

Přesnost GPS

Tempo je velmi přesné v oblastech s výhledem na oblohu, ale tam, kde jste ve stínu hustého porostu je updatování tempa pomalejší a může být chvilkově nepřesné. Zapsaná GPS trasa také není zcela přesná, jako u nejlepších hodinek na trhu v tomto ohledu (např. Forerunner 745). Ale vzdálenost je na jejich úrovni.

Foto: Michael Novák

Nicméně obecně je kvalita GPS ve srovnání s konkurencí na podobné úrovni. Záznam na screenshotu níže je z tartanového oválu na střeše budovy, kde je vedle ještě kus konstrukce. Jedná se ale o 120m ovál, který je tak trochu zabiják GPS hodinek, jelikož je tak krátký s brzkými zatáčkami, že není prakticky možné dosáhnout dokonalého záznamu skoro s ničím. Jedině, až budou sporttestery s čipsetem pro dvě pásma GPS.

Sporty

Hodinky zvládají veškeré sporty, až byste to do nich neřekli … vypadají jako „slečna na jehlách s nalepenými nehtíky“, ale když je spustíte, může podle nich trénovat i profík. Ano, jsou to v podstatě plnohodnotné Garminy, tak jak je znáte … jen působí až moc „fashion“, a tak opravdu překvapí. Když je nosím, skoro si nepřipadám jako sportovec, ale jakmile kliknete na tlačítko start, tak je z vás opět ten sporťák, který jde na trénink. Plavání, kolo, běh, cokoliv. Prakticky cokoliv. 

Foto: Michael Novák

Možná nebudu radši vypisovat, co hodinky umí, ale spíše, co neumí. 

Neumí multisport – například triatlon v jedné aktivitě. Dále neumí plavání na otevřené vodě a XC ski (které se hodí například pro skialpy).

Nicméně pro všechny výše zmíněné sporty snad kromě skialpů existuje na Connect IQ store nějaká vhodná alternativa a dají se aplikace do hodinek dohrát. 

Hodinky umí i zimní sporty jako lyžování, ale nevím, zda disponují barometrem. Podle všeho ne, a tak by bylo zajímavé zkusit je v reálu na lyžích, ale to si vzhledem k počasí budeme muset ještě pár týdnů počkat. 

Co do tempa a měření vzdálenosti jsou překvapivě přesné a mají hmotnost 37 gramů. Jedná se o doplnění řady Vívoactive a Venu a jakýsi přechodový model na cenové škále mezi Vívoactive 4 a Venu. 

Navigace

Hodinky, stejně jako jiné Venu nebo Vívoactive série 4, nemají mapy. Umí alespoň navigovat na uloženou polohu v hodinkách, nebo pozice nahrané z aplikace Garmin Connect. Možná je to předprodejní verzí firmware, ale nenašel jsem možnost navigovat po nahrané trase v GPX.

Propojitelnost

Venu Sq mají klasické možnosti komunikace – přes USB kabel a Bluetooth. Navíc proti základním modelům nižší cenové kategorie mají WiFi. To se hodí například pro bezdrátový update firmware na pozadí. 

Snímače (senzory) umí hodinky napárovat jak ANT+, tak BT. Čímž stále zůstávají velmi atraktivní pro kohokoliv, kdo chce rozšířit nebo zlepšit možnosti sledování metrik při aktivitě (HR snímač, footpod, případně Stryd). Co na ně nenapojíte je cyklistický wattmetr.

Hodinky dokáží při aktivitě vysílat přes BT i údaje o srdečním tepu – dobré je to například při virtuálním závodě na Zwift platformě nebo na kole, když vysíláte data o tepu do cyklopočítače Edge. 

Funkce

Musíme si v první řadě připomenout (a u Venu Sq obzvlášť), že Garminy jsou primárně sportovní zařízení a ne smartwatch. Co tím chci říct? Že z hodinek si nezavoláte, ani nenapíšete SMS …. jedině na platformě Android (propojený mobil nebo tablet), lze zvolit přednastavené odpovědi na příchozí SMS.

Hodinky zobrazí notifikace na mobilu, kalendář, upomínky a prakticky asi vše, co je v notifikačním centru mobilního telefonu. Ale již nic navíc. Sporťákům to nevadí, ale někoho, kdo očekává náhradu za smartwatch jako Apple nebo Huawei, to může zklamat.

Garmin Venu Sq jsou stále primárně sportovní hodinky s velmi dobrým sledováním aktivity a doplňkem pro sport.

Dále musím vypíchnout jeden poznatek – hodinky mají upozornění pouze vibrací. Nemají pípání ani nic jiného, jen vibrace, vibrace. Silné, intenzivní vibrace.

Garmin Venu Sq

  • plnohodnotný sporttester
  • cena 6 490 korun

+ mnohé sportovní funkce
+ výborná výdrž baterie

– nevyužití potenciálu hranatého displeje

Stojí za to?

Upřímně, Venu Sq jsou druhým produktem v krátké době, který se mi zdá moc drahý. Je to sice subjektivní pocit, takovéto hodnocení, ale týden před Venu Sq byly uvedeny Apple Watch SE a Apple Watch 6. Šestky jsou drahé, ale série SE se pohybuje plus mínus na podobné cenové hladině a k tomu poskytuje mnohem pokročilejší hardware (ano, s mnohem pokročilejší spotřebou energie), ale dostanete v této cenové kategorii plnohodnotné smartwatch s velkým displejem a k tomu přídavek sportovní funkce. A hlavně – módní doplněk. 

Garmin uvedl hodinky, které se jako módní doplněk tváří, ale ve skutečnosti je to plnohodnotný sporttester, který splní nadmíru očekávání běžců, cyklistů a případně dalších sportovců.

Nečekejte ale tak moc chytrého pomocníka, jak jste zvyklí u kamarádů, kteří mají Apple Watch, to Venu Sq nesplní. Pokud s tímto budete počítat a budete ochotni zaplatit cenu, za kterou jsou na trhu, směle do toho. Mohu jen doporučit – jako sportovní parťák jsou super. 

Autor textu: Michael Novák

Podívejte se na další naše recenze

2 komentáře

Jana 4. 1. 2022 - 23:18

Ahoj.Mám hodinky Garmin venu sq jsem naprosto spokojená,jen se mi nedaří naměřené výkony a trasy na kole sdílet na fb. Je k tomu nějaká funkce v mobilu,kterou musím zapnout? Díky za případnou odpověd.Jana

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 6. 1. 2022 - 9:56

Napadá mě, nemůže to být nastavením soukromí aktivity v Garmin Connectu?

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky